Şomaj tehnic la ArcelorMittal Galaţi

Şomaj tehnic la ArcelorMittal Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Discuţiile dintre sindicate şi conducerea ArcelorMittal Galaţi care au avut loc luni seara s-au încheiat cu veşti proaste pentru salariaţi. După contre şi tensiuni, după procese verbale încheiate şi apoi rectificate, conducerea combinatului siderurgic a informat sindicatele că urmează aplicarea unor măsuri de reducere a timpului de lucru cu 20 de zile lucrătoare.

Cu alte cuvinte, toţi cei aproximativ 9000 de salariaţi vor intra în şomaj tehnic de cel mult 15 zile, nu înainte de a-şi lichida zilele de concediu de odihnă rămase pentru anul în curs. Dacă până la sfârşitul anului acea perioadă de 20 de zile nu va fi completată, atunci aceştia vor intra în concediu în 2011.

„După anunţul referitor la oprirea temporară a unui furnal, ArcelorMittal Galaţi a avut o întâlnire cu partenerii sociali pentru a defini condiţiile de lucru din această perioadă. Reducerea producţiei înseamnă şi o diminuare a timpului de lucru cu 20 de zile lucrătoare, iar concluzia întâlnirii a fost că în Combinat se va aplica şomajul tehnic”.

„Angajaţilor li se va acorda, mai întâi, concediul de odihnă neefectuat, iar apoi vor intra în şomaj tehnic pentru o perioadă de maximum 15 zile, până la finalul lunii decembrie. În ianuarie, dacă perioada de 20 de zile nu a fost completată, vor primi concediu de odihnă pe 2011, pentru diferenţă”, a declarat Dorian Dumitrescu, country communicator al ArcelorMittal.

Cauză şi efect

Practic, potrivit sindicaliştilor care au luat parte la dezbaterile de luni seara, deciziile impuse de către conducerea ArcelorMittal prevăd ca în perioada şomajului tehnic, muncitorii şi maiştri să primească 85 la sută din salariu şi să le fie plătit sporul de vechime, în vreme ce personalul TESA va primi în această perioadă doar 75 de procente din salariu, cu achitarea acelui spor de vechime. 

Situaţia este însă una destul de periculoasă pentru unii dintre salariaţi, asta pentru că (s-a vorbit foarte puţin despre acest lucru) şomajul tehnic presupune suspendarea contractelor individuale de muncă, perioadă în care angajaţii nu pot beneficia de ajutoare sociale sau de bonusurile acordate pentru situaţii speciale (căsătorie, naştere, deces). 

Dezacord în cor

De această dată, sindicatele au o opinie unitară legată de decizia patronatului. Ele declară la unison că este vorba despre o măsură impusă unilateral, pe care conducerea ArcelorMittal trebuie să şi-o asume.

Liderul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, susţine că hotărârea afectează grav drepturile salariale ale muncitorilor şi nu se justifică nici din punct de vedere economic, nici social şi nici tehnic.

Mai mult, acesta adaugă că, din informaţiile pe care le deţine, Combinatul a realizat deja planul de producţie de 2,2 milioane de tone de oţel lichid pe anul 2010, iar aceste măsuri nu se justifică decât prin faptul că s-ar pregăti în următoarea perioadă oprirea integrală a fluxului cald (furnale şi oţelării).

„Măsura adoptată în mod unilateral de către administraţia ArcelorMittal Galaţi cu privire la trimiterea salariaţilor în maxim 15 zile de şomaj tehnic în perioada noiembrie - decembrie 2010 este una abuzivă şi nedreaptă, motiv pentru care recomandăm tuturor membrilor să nu semneze nici o hârtie prin care să fie de acord să plece în şomaj tehnic”, susţine Gheorghe Tiber.

Tiber a precizat şi că sindicatul stă la dispoziţia membrilor săi în vederea organizării unor proteste la poarta Combinatului sau în interiorul acestuia.

La rândul lor, reprezentanţii FSS Metarom, cea mai importantă structură sindicală de pe platforma siderurgică gălăţeană, spun că nu sunt de acord nici cu şomajul tehnic şi nici cu impunerea concediilor forţate, dar că este vorba despre o decizie unilaterală a administraţiei, iar sindicatelor nu le rămâne decât să îşi informeze membrii în legătură cu acest lucru şi să îi consulte în legătură cu acţiunile viitoare, după cum a precizat liderul FSS Metarom Galaţi, Gheorghe Bezman.

Amintim că această impunere a şomajului tehnic, alături de discuţiile legate de concediile forţate vin după ce, pe 4 noiembrie, ArcelorMittal a anunţat oficial că urmează să închidă unul dintre cele două furnale aflate acum în funcţiune, începând din 19 noiembrie,  Combinatul urmând să funcţioneze cu singur furnal.

În acelaşi timp, toate aceste lucruri apar în ajunul negocierilor Contractului Colectiv de Muncă de la Combinat, negocieri care se anunţă extrem de tensionate, în condiţiile în care lefurile siderurgiştilor nu au mai crescut din anul 2008, iar mai toţi angajaţii aşteaptă şi susţin că se impun majorări ale veniturilor.

Citit 2060 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.