Cum se mai trage în piept statul

Cum se mai trage în piept statul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Într-o discuţie recentă cu directorul executiv al Direcţie Generale a Finanţelor Publice a judeţului Galaţi, Lucian Domniţeanu, am abordat, printre altele, diferitele modalităţi prin care firmele încearcă şi uneori reuşesc să înşele statul, sustrăgându-se de la plata taxelor şi impozitelor.

Trucurile folosite sunt multe, de aceea şi prinderea evazioniştilor este din ce în ce mai dificilă. Iată, în cele ce urmează, câteva asemenea tipuri de activităţi ilegale.

Deşi nu putem vorbi de un mecanism de fraudare în sine, din verificările efectuate s-au constatat cazuri în care agenţii economici au evidenţiat „taxarea inversă” doar prin prisma TVA deductibil, omiţând evidenţierea concomitentă a TVA colectat.

O altă metodă de fraudare este reprezentată de efectuarea de lucrări de construcţii şi înregistrarea în contabilitate a cheltuielilor materiale şi salariale, fără a factura beneficiarului aceste lucrări.

Pe lângă toate acestea, există şi fapte de evaziune fiscală bazate pe interpretarea favorabilă în mod abuziv a legii, cele mai frecvent utilizate fiind:

- investirea unei părţi a profitului realizat în achiziţii de bunuri pentru care statul acordă facilităţi în scopul creşterii economice şi dotării cu tehnologie modernă (ex. autoturismele), folosirea în anumite limite a prevederilor legale cu privire la donaţiile filantropice, indiferent dacă acestea au avut loc sau nu;

- scăderea din venitul impozabil a cheltuielilor de protocol, reclamă şi publicitate – mult mai mari decât cele care rezultă din aplicarea cotelor legale;

- constituirea, de către unii agenţi economici, de fonduri de amortizare sau de rezervă mult mai mari decât ar fi justificat din punct de vedere economic, diminuându-se astfel cuantumul venitului impozabil;

- întocmirea unor acte de plată a unor sume de bani din venituri pentru achiziţionarea unor utilaje, maşini, materii prime sau alte bunuri, neprimite în realitate, pentru ca după expirarea perioadei de impunere să îi fie returnate sumele plătite fictiv, cu consecinţa diminuării impozitului.

Citit 1712 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.