Protestul de ieri, de la ArcelorMittal Galaţi, organizat de către sindicaliştii de la Solidaritatea a fost unul eşuat. Deşi de acestă data accesul pe platforma siderurgică al liderului de la Solidaritatea, Gheorghe Tiber, nu a mai fost blocat, doar cel mult 20 de oameni i s-au alăturat acestuia în faţa turnului administrativ al ArcelorMittal.
Cei din „nucleul tare” al protestatarilor (FOTO 2) au aşteptat aproximativ o oră ca alţi confraţi să vină şi să îşi strige nemulţumirile, însă aşteptarea lor a fost zadarnică.
La ieşirea din Combinat, liderul Solidarităţii a încercat să găsească câteva explicaţii pentru eşuarea acţiunii, spunând că oficialii ArcelorMittal Galaţi au transmis în secţii o notă prin care muncitorii erau informaţi că astfel de acţiuni sunt considerate ilegale, iar cei care iau parte la ele intră sub incidenţa regulamentului şi pot avea de suferit.
Gheorghe Tiber a mai spus că administraţia a decis şi acordarea suplimentelor de hrană (puii) şi pentru perioada şomajului tehnic, lucru care se poate să-i fi îmbunat oarecum pe oamenii care lucrează în condiţii speciale.
„Poate că oamenii sunt temători, sau poate că au motivele lor pentru care nu au participat la acţiune. Noi ne vom face în continuare datoria, iar în următoarea perioadă vom continua, în primul rând, să ne apărăm membrii, oferindu-le asistenţă juridică celor care refuză să semneze pentru trimiterea în şomaj tehnic, pentru că susţinem în continuare că această măsură este abuzivă”.
„În al doilea rând, vom încerca organizarea unei noi acţiuni de protest, de această dată în afara Combinatului, pentru ca salariaţilor să nu le mai fie frică că ar putea avea de suferit dacă iau parte la miting”, a subliniat Tiber.
Amintim că, la finele săptămânii trecute, aproximativ 400 de angajaţi ai Combinatului au participat la o acţiune de protest în faţa turnului administrativ, unde timp de mai bine de o oră au fluierat şi au huiduit, cerând ca un reprezentat al administraţiei să le explice de ce a fost nevoie ca toţi angajaţii să fie trimişi în şomaj tehnic.
Liderii sindicatului susţineau atunci că această măsură este doar un prim pas spre oprirea întregului flux cald şi că decizia de a trimite toţi muncitorii în şomaj tehnic este abuzivă şi ilegală.