Sancțiuni europene pentru "băieții deștepți" din energie

Sancțiuni europene pentru "băieții deștepți" din energie
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Practicile speculative și manipulatoare pe piața de energie vor fi drastic sancționate odată cu modificările aduse Regulamentului privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT) și întărirea rolului Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), a declarat europarlamentarul gălățean Dan Nica.

Subiectul pieței de energie și a facturilor care ajung în final la consumatori a fost una dintre prioritățile aflate pe agenda Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) a Parlamentului European.

"Cetățeanul trebuie protejat de practicile manipulatoare ale «băieților deștepți» de pe piața de energie. Acțiuni precum raportarea falsă, manipularea prețurilor până la abuzul de putere de piață și comerțul privilegiat nu numai că dăunează consumatorilor prin umflarea artificială a prețurilor și facturilor, ci și erodează încrederea în piață, descurajând investițiile și inovarea în sectorul energetic. Prin urmare, este important să tăiem răul de la rădăcină și să punem capăt speculațiilor de pe piețele de electricitate și gaze", a explicat europarlamentarul Dan Nica, coordonator al Grupului socialiștilor și democraților (S&D) din Comisia ITRE.

Negocierile dintre Parlamentul European, Consiliu și Comisia Europeană privind revizuirea Regulamentului REMIT și atribuțiile Agenției ACER au demarat în cursul anului 2023. Forma finală a noilor normative europene a fost aprobată joi, 29 februarie a.c., în ultima sesiune a Parlamentului European.

"Unul dintre cele mai controversate puncte legate de noile normative a fost legat de amenzile și penalitățile pe care cei care recurg la practici incorecte trebuie să le suporte. În timpul negocierilor din Parlamentul European, ca urmare a demersurilor făcute la nivelul Comisiei ITRE, Grupul S&D a reușit să formeze o majoritate puternică pentru a consolida rolul Agenției ACER în sancționarea încălcărilor normelor pieței în domeniul energiei. Nu a fost simplu, dar rezultatul a fost o poziție ambițioasă a Parlamentului în negocierile cu Comisia Europeană și Consiliul privind atribuțiile ce revin ACER, poziție care se regăsește în forma finală a regulamentelor", a arătat Dan Nica.

În cadrul dezbaterilor din Parlamentul European, europarlamentarul Dan Nica a făcut o trecere în revistă a principalelor măsuri cuprinse în noile reglementări europene. "În sfârșit, specula în privința prețurilor energiei primește un răspuns dur, așteptat de către toți cei care au fost victimele acestor practici înșelătoare, ilegale și mă refer la firmele care au trebuit să plătească prețuri nejustificate, unele au dat faliment, mă refer la oameni care și-au pierdut locurile de muncă, oameni care, acasă, au renunțat la cele necesare ca să-și poată plăti factura la energie. Ei primesc astăzi din partea noastră un răspuns puternic, pe care-l așteptau; măcar să știe că cei care se ocupau de practicile acestea înșelătoare - au furat, au modificat piața, au recurs la speculă - am hotărât să fie pedepsiți. 15 la sută din cifra de afaceri pentru firmele care s-au ocupat cu asemenea practici, 5 milioane de euro pentru directorii generali ai acestor firme care au recurs la practici înșelătoare.

ACER, agenția europeană din domeniu, are 379 de cazuri în care încă nu au început investigațiile! Comisia Europeană trebuie să le asigure resurse, bani și imediat să poată să ia măsurile necesare împotriva acestor firme care au furat și au distrus o bună parte a economiei Uniunii și viețile și bunăstarea cetățenilor europeni. Vreau să văd primul director general de companie de energie care plătește amenda de 5 milioane de euro! Doar atunci acest semnal va fi înțeles corect și nimeni nu va mai îndrăzni să fure, să mintă și să înșele Uniunea Europeană", a declarat Dan Nica, în Parlamentul European.

În acest an, 2024, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) din România a impus o sumă de 107.984.417 euro pentru încălcarea articolului 5 privind interzicerea manipulării pieței. Autoritatea Italiană de Reglementare a Energiei a impus o amendă de 940.000 euro Enet Energy SA, pentru trimiterea de semnale false și înșelătoare pe piața italiană a gazelor. Autoritatea Franceză de Reglementare în Domeniul Energiei a impus o amendă de 500.000 de euro companiei Engie, pentru tranzacții privilegiate pe piața angro franceză de energie electrică și pentru că nu a făcut publice informațiile privilegiate într-un mod eficient și în timp util.

Un element extrem de important din noile reglementări este acela că, odată cu noua revizuire a REMIT, ACER poate investiga cazurile transfrontaliere de abuz pe piața de energie și este inclusiv împuternicită să impună penalități periodice pentru a asigura conformitatea cu deciziile de inspecție la fața locului și pentru a se asigura că toate informațiile solicitate sunt furnizate. De exemplu, în cazul în care participanții pe piață nu furnizează informațiile privilegiate relevante, penalitățile periodice ar fi de 3 la sută din cifra de afaceri medie zilnică din anul de afaceri precedent.

Citit 4024 ori Ultima modificare Duminică, 03 Martie 2024 21:01

6 comentarii

  • postat de Von Bergovicz
    Sâmbătă, 02 Martie 2024 19:58
    109.166.134.***
    Manglitor. Mai vrea un mandat ca la stațiune. Stai sa trecem de primul rand de alegeri și mai vedem daca va fi cum vreți voi
    1
    17
  • postat de Consumator
    Sâmbătă, 02 Martie 2024 19:38
    78.96.85.***
    La ce imi foloseste mie, consumator final, faptul ca au fost amendati? Amenda ajunge in buzunarul statului (pare un fel de parandarat), este infima in raport cu profitul lor si e platita practic tot de noi.
    1
    16
  • postat de florin
    Sâmbătă, 02 Martie 2024 12:55
    86.124.202.***
    Bai mă lași!Din partea deștepților sunt și familia Ciolacu cu afaceri in energie?Mai lăsați tupeul asta că voi sunteți fete mari!Ați aprobat să avem un ministru al energiei cu afaceri la OMV!Acum avem un ministru unde Nașu Videanu e băgat cu tati in afaceri cu energie!
    0
    28
  • postat de Roman
    Sâmbătă, 02 Martie 2024 08:31
    5.13.133.***
    Pana nu se reglementeaza pretul corect ptr totdeauna vor exista speculatii.In tarile civilizate incalzirea pe baza de energie electrica e o banalitate pret mic la noi platesti tot salariul.Despre ce vorbim.
    0
    28
  • postat de Jim
    Sâmbătă, 02 Martie 2024 04:29
    5.13.155.***
    Domnule Nica ce parere aveti de cei de la Electica care au umflat facturile pe luna Ianuarie si doua saptamani din Decembrie anul trecut , un punct de vedere daca se poate, ca Electrica ne trimite la ,,plimbare,, Comisia Europeana vrea ceva , iar la noi se practica altceva dupa cum bate vantul
    0
    29
  • postat de Das
    Vineri, 01 Martie 2024 18:28
    89.137.137.***
    La ASF si la Electrica tot oameni pusi de voi au fost si ne-au furat si au abuzat asa ca nu mai merge cu minciuni decat la cei care uita repede sau nu stiu.
    5
    92

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.