Datornicii, scoşi la mezat

Datornicii, scoşi la mezat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Finanţele execută orice bunuri *

Camere foto, expresoare, laptopuri, folie autocolant PVC, utilaje industriale, maşini, apartamente, case sau terenuri. Sunt bunuri pe care Finanţele le scot la licitaţie pentru a-şi recupera creanţele de la contribuabilii care nu şi-au plătit taxele, impozitele sau celelalte dări către stat. În funcţie de noroc, ele pot fi cumpărate la preţuri incredibil de mici.

Atunci când un contribuabil, fie el persoană fizică sau juridică, acumulează datorii către stat, Finanţele declanşează procesul de recuperare a creanţelor. Codul de Procedură Fiscală descrie patru căi. „Prima cale este plata voluntară, după comunicarea somaţiei şi a titlului executoriu.

În cazul în care debitorul nu îşi achită restanţa nici după ce este somat, îi punem poprire pe conturi, aceasta este a doua cale. A treia este valorificarea la licitaţie a bunurilor sechestrate, mobile şi imobile, ale acestuia.

A patra şi ultima cale este poprirea terţilor, adică a celor care îi datorează bani debitorului”, a explicat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) din Galaţi, George Marinescu.

Anul acesta, până la sfârşitul lunii octombrie, Finanţele gălăţene au trimis 78.357 somaţii de plată, cu 20.927 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cei care au primit aceste somaţii aveau de plătit, în total, peste 100 de milioane de euro.

Mai bine de 60 la sută dintre destinatarii somaţiilor s-au speriat şi şi-au plătit datoriile către stat, dar suma colectată nu a însumat decât o cincime din volumul total al creanţelor. Vorbim de puţin peste 20 de milioane de euro.

Încă 8,4 milioane de euro au fost recuperate din poprirea conturilor bancare ale datornicilor, iar două milioane de euro din poprirea conturilor terţilor.

Paradoxal, cea mai temută metodă de recuperare a creanţelor – executarea silită – a generat cele mai scăzute încasări. Astfel, din valorificarea bunurilor mobile şi imobile ale datornicilor, Finanţele au recuperat doar 360.000 de euro în intervalul ianuarie-octombrie 2010.

Atenţie, însă! Organul fiscal poate executa orice contribuabil, oricât de mică ar fi datoria acestuia către stat. „Statul poate demara procedura de executare silită pentru orice restanţă de la 10 lei în sus. Bineînţeles, noi ne orientăm cu prioritate către contribuabilii care ne datorează cele mai mari sume”, a spus George Marinescu.

Procedural, bunurile pe care Finanţele pun sechestru şi pe care le scot ulterior la licitaţie sunt evaluate în vederea stabilirii preţului de pornire a licitaţiei.

Acesta poate scădea la trei sferturi şi, respectiv, la jumătate, dacă bunurile nu se vând la prima strigare şi sunt puse în vânzare a doua sau a treia oară. Aveţi astfel şansa să achiziţionaţi la preţuri mici bunuri de mare valoare, precum maşini, apartamente, case sau terenuri.

Ce se vinde la licitaţie la Galaţi?

Dacă doriţi să aflaţi ce bunuri sunt scoase la licitaţie de Finanţele gălăţene trebuie să accesaţi pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), la adresa www.anaf.ro. Daţi click pe judeţul Galaţi şi intraţi la „Licitaţii şi anunţuri” şi apoi la „Valorificarea bunurilor sechestrate”.

Un alt site care centralizează anunţurile de licitaţie ale Finanţelor, dar şi ale executorilor judecătoreşti, este www.executari.com. Ce-am găsit aici? Apartamente, case şi terenuri, hale şi depozite, spaţii de producţie şi spaţii comerciale, autoturisme şi vehicule comerciale, electronice şi electrocasnice, utilaje industriale şi utilaje agricole.

Au fost scoase la vânzare, de exemplu, o cameră foto digitală la preţul de 215 lei (redus la jumătate), un congelator la 298 de lei (redus la jumătate), un laptop performant la preţul de 3.976 de lei (prima strigare) sau un teren de 250 de metri pătraţi în apropierea Şoselei de Centură la 481.900 de lei (prima strigare).

După ce bunul este vândut, Finanţele îşi acoperă gaura, iar restul i-l dau contribuabilului pe care l-au executat. „Dacă un debitor ne datorează, să spunem, 25.000 de lei şi noi nu putem să îi valorificăm nimic altceva decât apartamentul, îi vindem apartamentul la licitaţie, ne oprim 25.000 de lei, iar diferenţa până la suma obţinută la licitaţie i-o dăm debitorului”, a încheiat purtătorul de cuvânt al DGFP Galaţi, George Marinescu.

Citit 1161 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.