”Sperăm că acum Comisia Europeană ascultă industria și ne susține să depășim problemele pieței, în loc să aștepte până va fi prea tarziu”, au declarat pentru ”Viața liberă” reprezentanții Liberty Steel, drept reacție la apelul sindicatelor reunite în cadrul IndustriAll Europe de ”oprire a unei catastrofe industriale” în sectorul siderurgic.
"Toți producătorii de oțel din Europa au fost afectați de scăderea dramatică a pieței din cauza importurilor care au ajuns la un nivel record și a scăderii prețurilor produselor siderurgice din acest an cumulată cu prețurile ridicate la energie.
În pofida acestor provocări, Liberty a făcut în permanență eforturi să mențină locurile de muncă, să mențină unitățile de producție în siguranță și s-a asigurat că angajații noștri, sindicatele și comunitățile, precum și alți parteneri sunt informați constant.
Discuțiile pe care le-am avut în martie la Bruxelles cu IndustriALL, Comisia Europeană, alte companii și stakeholderi s-au axat pe cum putem colabora cu toții pentru identificarea unor soluții sistemice la aceste condiții dificile de pe piața siderurgică europeană. Cu toate acestea, s-au implementat foarte puține acțiuni noi, în afara recentei extinderi a măsurilor de salvgardare, acțiuni care ar fi putut să susțină industria de oțel a Europei, în special în țările din Europa Centrală și de Est.
Sperăm că acum Comisia Europeană ascultă industria și ne susține să depășim problemele pieței, în loc să aștepte până va fi prea tarziu. Am solicitat un dialog de urgență cu Comisarul european pentru locurile de muncă și drepturile sociale astfel încât acțiunile necesare să fie luate cât mai curand posibil", a declarat pentru ”Viața liberă” un purtător de cuvânt al Liberty Steel.
După cum v-am informat în paginile ziarului ”Viața liberă”, sindicatele din cadrul unităților europene ale GFG Alliance/ Liberty Steel au solicitat - în urma consultărilor avute la nivelul federațiilor europene și globale, IndustriAll Europe și IndustriALL Global Union – acțiuni urgente pentru a opri declinul industriei siderurgice în general, al unităților Liberty Steel, în particular, și protejarea locurilor de muncă a angajaților din aceste întreprinderi.
Aceste cereri ale sindicatelor au fost prezentate, pe 25 iunie, în cadrul unei întâlniri a reprezentanților IndustriAll Europe cu Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale. De asemenea, au fost discutate posibile măsuri de sprijin ale UE pentru a proteja mii de locuri de muncă din sectorul oțelului și pentru a proteja baza industrială critică a Europei.
Cu trei luni înainte, situația din industria oțelului a fost discutată și cu vicepreședinții executivi ai Comisiei Europene, Margrethe Vestager și Maros Šefčovič. Dar, după cum se vede, măsurile luate la nivelul instituțiilor europene sunt considerate insuficiente, atât din punctul de vedere al sindicatelor, cât și cel al conducerii unităților siderurgice.