Din Combinat, la Universitatea ArcelorMittal: A dat Galaţiul pe un… ducat!

Din Combinat, la Universitatea ArcelorMittal: A dat Galaţiul pe un… ducat!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

S-a angajat în combinatul siderurgic de la Galaţi în anul în care producătorul de oţel a intrat într-o nouă eră, era post-privatizare. Prima ei sarcină a fost aceea de a cerceta piaţa. Acum, după zece ani, se ocupă de instruirea salariaţilor ArcelorMittal din toată lumea, la Universitatea ArcelorMittal din Luxemburg. Este povestea Cristinei Vasiliu, o gălăţeancă de 33 de ani, care a dat Galaţiul natal pe Marele Ducat de Luxemburg. Amănunte, în interviul pe care ea l-a acordat „Vieţii libere”.

Când v-aţi alăturat companiei ArcelorMittal?

Experienţa ArcelorMittal a început în 2001, compania numindu-se pe atunci Sidex S.A., când în urma unui interviu m-am alăturat Departamentului Marketing. La acel moment lucram pentru un operator de telefonie mobilă.

Care a fost traseul profesional ulterior?

Parcursul meu profesional este legat în mare măsură de activităţile de marketing şi vânzări: de la studii de piaţă şi monitorizarea indicatorilor de satisfacţie a clienţilor până la investigaţii antidumping şi activităţi de promovare. Pentru aproximativ trei ani, principala activitate au reprezentat-o investigaţiile antidumping şi coordonarea acestora împreună cu alte departamente din cadrul companiei pentru pieţe importante, precum Statele Unite, Mexic sau Thailanda.

În urmă cu aproximativ doi-trei ani m-am alăturat echipei Progress Academy, unde  m-am implicat în proiecte vizând transformarea şi îmbunătăţirea continuă în cadrul Departamentelor Cumpărări şi Vânzări. Acest din urmă proiect, derulat la nivelul întregii Divizii de Vânzări pentru Regiunea Europa de Sud-Est, a fost continuat în cadrul Departamentului Sales Steering & Strategy, departament nou creat, căruia m-am alăturat. Aici, principala mea arie de responsabilitate era analiza pieţei oţelului din România, dar activităţile mele şi ale colegilor mei erau în majoritate transversale şi transregionale.

Cum aţi ajuns la Luxemburg?

ArcelorMittal University avea o poziţie disponibilă de Programme Lead, pentru care am aplicat. Au urmat o serie de interviuri care s-au finalizat cu un răspuns pozitiv de la corporaţie privind aplicaţia mea.

Care a fost prima impresie pe care v-a lăsat-o ducatul?

Am realizat că activitatea şi viaţa de zi cu zi în Luxemburg îţi oferă o altă perspectivă asupra locurilor şi a oamenilor. Când eşti o zi sau două, pentru o întâlnire, totul se întâmplă mult mai repede. Cred că oraşul Luxemburg are marele avantaj de a fi un oraş cosmopolit, dar liniştit în acelaşi timp, care îţi oferă posibilitatea de a ajunge într-un timp rezonabil în alte zone din Europa. În plus, multe repere istorice importante din evoluţia industriei siderurgice sunt legate de această zonă a Europei.

Ce poziţie deţineţi şi ce responsabilităţi aveţi acum?

Ca şi Programme Lead în cadrul Universităţii ArcelorMittal, principalele mele responsabilităţi sunt legate de identificarea, designul şi implementarea programelor de training în concordanţă cu competenţele ArcelorMittal, de identificare şi selectare a experţilor şi a viitorilor parteneri pentru sfera de Programe de Leadership.

V-au trecut prin mână siderurgişti gălăţeni?

În cadrul programelor de care mă ocup în cadrul Universităţii ArcelorMittal au fost desemnaţi să participe şi colegi de la ArcelorMittal Galaţi.

La Universitate aveţi colegi din Galaţi? Cu ce se ocupă?

În birourile ArcelorMittal din Luxemburg îşi desfăşoară activitatea peste 20 de colegi din România, veniţi atât din Galaţi, cât şi din alte unităţi ArcelorMittal din ţară. Este foarte posibil ca numărul să fie mai mare. Cei pe care îi cunosc sunt din diverse departamente, cum ar fi Financiar, Audit, IT sau Achiziţii. Facem cu siguranţă o echipă excelentă alături de colegii luxemburghezi, francezi, belgieni, indieni, italieni, portughezi, englezi, americani...

L-aţi întâlnit pe Lakshmi Mittal?

Ultima dată l-am întâlnit pe domnul Mittal cu ocazia festivităţilor pentru aniversarea a o sută de ani de siderurgie în Luxemburg, pe 15 septembrie. La festivităţi au participat peste 1.500 de invitaţi, iar domnul Mittal a adresat mesajul său oficial pentru acest eveniment.

Unde v-aţi petrecut concediul vara asta?

Sunt o mare iubitoare de soare şi mare, iar destinaţia de vacanţă am ales-o având în vedere aceste criterii. Italia a fost destinaţia finală.

Cum vreţi să evolueze cariera dvs. în perioada următoare?

Pentru moment am foarte multe de învăţat de pe poziţia pe care o ocup din iunie anul acesta şi, cu siguranţă, cariera viitoare va fi legată de rezultatele mele şi de calitatea activităţilor pe care le derulez.

Din CV-ul Cristinei Vasiliu

-      În 2001 îşi ia licenţa în Marketing la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrative a Universităţii „Dunărea de Jos”

-      În 2004 încheie masteratul în Managementul Calităţii la Facultatea de Mecanică a aceleiaşi universităţi

-      Din 2005 până în 2008 lucrează ca asistent de proiect la Centrul de Consultanţă Ecologică din Galaţi, activitate pe care o desfăşoară în paralel cu munca în Combinat.

 

Citit 2140 ori Ultima modificare Marți, 11 Octombrie 2011 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.