Guvernul a adoptat, miercuri, actul normativ privind amnistia fiscală, în baza căruia dobânzile și penalitățile vor fi anulate, dacă restanțele la buget sunt achitate până pe 25 noiembrie
Contribuabilii care îşi achită la zi taxele vor primi de luna următoare și o bonificaţie de 3 la sută. Scopul acestei măsuri este cel de a aduce venituri în plus la buget. România se află în procedură de deficit excesiv, în condițiile în care volumul creanțelor bugetare neîncasate la buget a ajuns la 175 miliarde de lei, echivalentul a 35 miliarde de euro.
Prevederile legislative se aplică tuturor categoriilor de debitori, persoane fizice sau juridice, indiferent de forma de proprietate, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere, unități administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București ori instituții publice.
Principalele prevederi pentru companii prevăd ștergerea penalităților și a dobânzilor aferente datoriilor restante, după cum urmează:
- Pentru obligațiuni de plată restante la 31 august 2024, dobânzile, penalitățile și toate accesoriile aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, se anulează dacă sunt îndeplinite cumulativ unele condiții.
- Dobânzile, penalitățile și toate accesoriile aferente diferențelor de obligații bugetare principale declarate suplimentar de debitori prin declarație rectificativă prin care se corectează obligațiile bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, administrate de organul fiscal, se anulează în anumite condiții.
- Dobânzile, penalitățile și toate accesoriile aferente obligațiilor bugetare principale administrate de organul fiscal central cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv și individualizate în decizii de impunere emise ca urmare a unui control fiscal în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, și încheiate, conform art. 130 alin. (4) din Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare, se anulează.
Facilități pentru persoane fizice
Pentru debitorii persoane fizice, inclusiv cele care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere și care înregistrează obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024, ordonanța prevede:
- Debitorii cu datorii mai mici de 5.000 de lei inclusiv pot beneficia de anularea unui procent de 50 la sută din obligațiile bugetare principale restante dacă achită 50 la sută din datoriile către buget până la 25 noiembrie 2024. De asemenea, se prevede anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.
- Debitorii cu obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024 mai mari de 5.000 de lei pot beneficia de anularea unui procent de 25 la sută din obligațiile bugetare principale, dacă achită 75 la sută din datorii.
Bonusuri pentru bun platnici
Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare și plată, precum și contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor beneficiază de o bonificație de 3 la sută din impozitul pe profit anual și din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. În cazul grupului fiscal, bonificația se aplică la impozitul pe profit anual declarat de persoana juridică responsabilă. Bonificația de 3 la sută se scade din impozitul pe profit plătit în anul următor.
Bonusurile și discounturile nu se aplică obligațiilor bugetare care fac obiectul unor procese penale aflate în curs de desfășurare până la termenele prevăzute pentru acordarea facilităților fiscale prevăzute în prezenta ordonanță de urgență, precum și obligațiilor bugetare stabilite prin hotărâri penale definitive. În acest sens, contribuabilii declară pe propria răspundere, prin cererea de anulare depusă, că nu se află în niciuna dintre aceste situații.