„Indignaţii” din lumea întreagă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sâmbătă a fost ziua în care omenirea s-a „indignat”! Zeci de mii de persoane au protestat în 951 de oraşe din 82 de ţări. Sub sloganuri precum "Popoarelor din lume, ridicaţi-vă" sau "Ieşi în stradă, creează o nouă lume" cei autointitulaţi „Indignaţii” au mărşăluit pe străzile metropolelor. Motivele au fost multiple şi au variat în funcţie de locul în care s-a desfăşurat protestul. „Indignaţii” din New York au manifestat faţă de precaritatea legată de criză şi puterea finanţelor. Cei din Canada au cerut lămuriri despre „atacurile de la 11 septembrie” sau „respectarea drepturilor animalelor”.

Peste Ocean, pe bătrânul continent, în capitala Italiei s-a desfăşurat cea mai mediatizată manifestaţie. S-a lăsat cu 70 de răniţi, dintre care trei grav. Toţi proclamau „o singură soluţie, revoluţie!” La Atena, lăcaşul crizei financiare din Europa, protestatarii s-au strâns în faţa Parlamentului, loc devenit de acum celebru.

Manifestaţiile de la Londra au fost conduse de însuşi fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, un cunoscut opozant al celor care dictează în lume.

Toate aceste acţiuni au avut la bază şi un manifest. "Puterile lucrează pentru beneficiul unora, ignorând voinţa marii majorităţi. Această situaţie intolerabilă trebuie să înceteze", se arăta în textul organizatorilor.

Este greu de imaginat că în viitorul apropiat se vor vedea şi urmările unui protest chiar şi de o asemenea amploare. Cu siguranţă e nevoie de mai mult pentru a schimba ceva în adevăratul sens al cuvântului. Până atunci, „indignaţii” vor număra în continuare protestele şi sloganurile, în timp ce adversarul – guvernele, băncile şi corporaţiile – îşi va urmări propriile interese: mărirea profiturilor şi lărgirea ariei de influenţă.

P.S. Conform site-ului oficial al mişcării „indignaţilor”, www.15october.net, România ar fi trebuit să participe cu patru oraşe la prima zi mondială de proteste. Nu ne-a reuşit nici măcar atât. Nici un canal de ştiri nu a relatat despre o asemenea acţiune din cele patru locaţii anunţate. Sloganul care în urmă cu aproximativ 22 de ani făcea furori „Azi în Timişoara, mâine în toată ţara”, sâmbătă şi-a pierdut valoarea. În România, nici să ne mai indignăm nu mai reuşim! 

Citit 7090 ori Ultima modificare Duminică, 16 Octombrie 2011 18:56

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.