Negocieri lungi, criză sigură

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Discuţiile din summitul european pe tema crizei financiare au scos la suprafaţă un adevăr simplu în esenţă, dar greu de gestionat în realitate: la timpurile noi aduse de furtunile economice este nevoie de prevederi noi, care să asigure un răspuns coerent şi transparent în faţa potenţialelor provocări. Din nefericire, anii din urmă ne-au demonstrat că în materie de coerenţă şi rapiditate a reacţiilor Uniunea Europeană în general, zona euro în particular, mai are mult de lucru. Procesul de decizie este unul foarte stufos, deseori măsurile luate de liderii europeni după îndelungi negocieri trebuie dublate de aprobarea parlamentelor naţionale, iar timpul trece…

Pe timp de criză, „diversitatea” de voci din Uniunea Europeană, departe de a aduce mai multă armonie, seamănă mai degrabă cu un soi de vacarm în care greu se mai înţelege ce ar trebui făcut. Prin urmare, în materie de finanţe cel puţin, diversitatea trebuie dublată de disciplină, iar în Uniunea Europeană „mama” disciplinei este, în prezent, Tratatul de la Lisabona. Cum acesta nu răspunde la toate problemele cu care ne confruntăm astăzi, o concluzie a liderilor europeni ar fi aceea că se impun „anumite modificări” ale tratatelor constitutive, astfel încât respectarea ţintelor de deficit bugetar, mai multă putere pentru Comisia Europeană în materie de bugete şi fiscalitate şi chiar măsuri punitive în faţa Curţii de Justiţie pentru statele care nu-şi respectă angajamentele să devină literă de lege.

Din păcate, o modificare de tratat înseamnă negocieri lungi şi anevoioase, iar în actualul climat european nici ratificarea acestora de către parlamentele naţionale sau chiar prin referendum nu va fi floare la ureche. După eşecul din 2005 al proiectului Constituţiei europene, Tratatul de la Lisabona a avut nevoie de patru ani pentru a fi aprobat de toate statele! Dacă şi în prezent s-ar merge în acelaşi ritm, crizele financiare ar putea veni şi trece peste UE înainte ca structurile europene să apuce să-i dea un răspuns. Desigur, în vedere se au şi măsuri pe termen scurt. Nu mai târziu de mâine s-ar dori „ruperea pisicii în două”. Dar rămâne de văzut dacă liderii europeni vor reuşi sau nu să apuce problema de la un capăt.

Citit 6811 ori Ultima modificare Luni, 24 Octombrie 2011 17:46

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.