Pâinea fără frontiere comunale / Cuptoarele de la Ţepu
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Pâinea fără frontiere comunale / Cuptoarele de la Ţepu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În fiecare zi, mii de pâini iau drumul satelor din jurul Tecuciului *

De pâinea care se face în cuptoarele brutăriei din Ţepu s-a dus vestea mult peste hotarele comunei. Nu mai puţin de 5.000 de pâini iau zilnic drum spre Tecuci, Movileni, Cosmeşti, Iveşti, Lieşti, ba s-au găsit clienţi tocmai de la Bârlad care musai vor pâine „made in Ţepu”! „Reţeta este sufletul comerţului”, cam asta ar fi filozofia brutăriei lui Dorinel Marcu, iar faptul că din 1996 încoace a rezistat cu brio pe „baricadele” cuptoarelor e o dovadă că omul ştie ce ştie.

„Mergem pe reţete cât mai apropiate de pâinea de casă, după reţete tradiţionale, aşa cum se face de când lumea la Ţepu”, ne explică Maricia Bălan, şefa de producţie a brutăriei şi mâna dreaptă a domnului Marcu. Acum, să nu credeţi că, gata, se frământă aluatul, se bagă la cuptor şi pâinea-i pe masă. Cu totul, sunt vreo opt sortimente de pâine, după gustul şi dorinţele clienţilor. Şi asta nu-i tot. Brutăria din Ţepu se poate lăuda şi cu o linie de patiserie. Foietaje, saleuri, chec şi cozonaci bine  rumeniţi ies din cuptoare şi lasă gura apă clienţilor. „Pe patiserie avem în jur de 15 sortimente şi mergem în funcţie de comenzi. Şi la magazine, dar mai sunt nunţi, cumetrii, vreun hram de biserică şi atunci se vine cu comenzi speciale”, ne explică doamna Maricica.

Un hop pentru brutăria din Ţepu a fost, ca pentru multe alte societăţi, criza economică. În ultimii doi ani buzunarele au fost mai goale, iar acest lucru s-a simţit inclusiv în nivelul vânzărilor. Anul trecut comenzile au scăzut cu aproape 30 la sută şi chiar dacă anul acesta s-au mai îndreptat puţin lucrurile, balanţa rămâne încă destul de sensibilă. „Materiile prime, că eşti din Ţepu sau eşti din Galaţi sau Bucureşti, cam la acelaşi preţ le iei şi nu e deloc mic. Dar când e vorba de vândut marfa, nu poţi să pui preţurile la Ţepu la fel ca la oraş, că nu are lumea bani. Aşa că mai lăsăm şi noi din preţ şi încercăm să ieşim cu produse mai multe, mai bune, să ne ştie lumea de bine”, ni se spune. Baza rămâne pâinea tradiţională, de 300 de grame, care pleacă de la Ţepu cu 0,9 lei bucata.

Chiar dacă nu se poate plânge că ar duce lipsă de utilaje, brutăria din Ţepu va mai face un pas spre modernizare. Anul acesta urmează să se dea drumul la un nou cuptor, iar în plan este şi deschiderea unei noi linii de patiserie. „Asta este, viaţa merge înainte şi noi trebuie să ţinem pasul cu ea! Diversificăm producţia să aibă omul de unde alege!”, mai spune doamna Maricica. Lângă ea, o nouă şarjă de pâine este gata pentru a fi scoasă din cuptoare. Aerul se umple de arome rumene şi ademenitoare. Ca în fiecare zi, pâinea din Ţepu e gata pentru a fi pusă pe masă.

Citit 4598 ori Ultima modificare Joi, 27 Octombrie 2011 16:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.