Ocuparea locurilor de muncă va fi stimulată prin introducerea unor subvenții și facilități fiscale pentru firmele care angajează tineri, dar și persoane cu vârste de peste 55 ani sau șomeri de lungă durată, potrivit măsurilor prevăzute în Programul de guvernare prezentat la învestirea noului Executiv.
Sarcina de a pune în practică măsurile privind creșterea numărului de angajați va reveni Ministerului Muncii, însă principalele categorii de instrumente de intervenție pentru creșterea gradului de ocupare au fost deja stabilite și introduse în programul sectorial.
O primă categorie de stimulente vizează introducerea unei prime de stabilitate pe o perioadă de doi ani pentru tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată, cu contract pe perioadă nedeterminată. Valoarea primei este de 1.000 lei/lună în primele 12 luni și 1.250 de lei/lună în următoarele 12 luni.
De asemenea, o subvenție de 2.250 de lei va fi acordată angajatorilor timp de 12 luni pentru fiecare tânăr angajat pentru prima dată pe piața muncii, cu vârsta sub 30 ani, aflat în șomaj pe termen lung, de peste 6 luni, cu condiția menținerii raporturilor contractuale de muncă 18 luni de la data încadrării în muncă.
Programul sectorial al Ministerului Muncii mai prevede și o "Schemă de ajutor privind creșterea gradului de ocupare în zonele cu șomaj ridicat de peste 5 la sută. Susținerea afacerii cu până la maximum 100.000 de euro, din care 50 la sută urmează să fie acoperiți prin ajutor nerambursabil plătit de la bugetul de stat pentru acoperirea salariilor angajaților, aferent noilor locuri de muncă create, precum și garanția statului pentru efortul financiar al angajatorului acoperit prin credit garantat pentru 50 la sută din plafonul maxim de 100.000 de euro".
Precizăm că, printre potențialii beneficiari s-ar număra și firmele din județul Galați, care, la nivelul lunii octombrie 2024, potrivit datelor ANOFM, înregistra o rată a șomajului de 5,58 la sută, în condițiile în care media națională era de 3,2 la sută.
Ministerul Muncii ar mai urma să inițieze și programe pentru ucenicie destinate tinerilor: 320 milioane de lei pentru sprijinirea antreprenorilor care au nevoie să angajeze personal calificat, urmând ca angajatorul să asigure calificarea la locul de muncă pentru angajați. Șomerii care încheie contracte de ucenicie cu angajatorii vor obține calificări în baza cărora, ulterior, se pot adapta la cerințele pieței muncii.
Un alt obiectiv este încurajarea muncii prin prelungirea vieții active. Acordarea de facilități fiscale companiilor care angajează persoane de peste 55 de ani și/sau oferă un program flexibil sau part-time pentru persoanele vârstnice, care doresc să își pună în valoare experiența profesională.
De asemenea, se promite sprijin pentru calificarea și reconversia profesională - facilități pentru angajatori. Susținerea financiară de până la 50 la sută a cheltuielilor efectuate de angajator cu calificarea și reconversia profesională, pentru personalul care excedează vârsta uceniciei și dacă noua calificare se transpune într-o creștere semnificativă a salariului (cu cel puțin 20 la sută) și într-un contract pe durată nedeterminată.
Nu în ultimul rând, se are în vederea deductibilitatea fiscală a cheltuielilor cu calificarea la locul de muncă. Finanțarea programului din fonduri europene, respectiv 210 milioane de euro pe o perioadă de 6 ani, pentru calificare și reconversie profesională; subvenție de 2.250 lei acordată angajatorilor timp de 12 luni pentru angajarea persoanelor care au în întreținere cel puțin 3 copii şi sunt șomeri de lungă durată; pachete de sprijin de 2.000 lei pentru creșterea ocupării femeilor tinere din grupuri dezavantajate. Acestea includ formare profesională, consiliere, oportunități de continuare sau reintegrare în sistemul de învățământ, precum și cheltuieli pentru găsirea unui loc de muncă