Furnalul 5 de la ArcelorMittal Galaţi a fost repornit
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Furnalul 5 de la ArcelorMittal Galaţi a fost repornit
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Furnalul 5 de pe platforma siderurgică ArcelorMittal Galaţi, unul dintre cele mai mari furnale din Europa, a fost pornit, duminică, după aproape doi ani în care compania a cheltuit peste 80 de milioane de euro pentru a-l reface. „ArcelorMittal Galaţi anunţă că a început, duminică, procedurile de repornire a Furnalului numărul 5. Prima şarjă a fost elaborată luni. Această investiţie, în valoare de peste 80 de milioane de euro, a fost derulată de către o puternică echipă locală de proiect sprijinită de experţi din cadrul diviziei de business Flat Carbon Europe (Produse Plate pentru Europa, trad.) a ArcelorMittal. Cu cele mai bune tehnologii la nivel mondial implementate, noul Furnal numărul 5, reînzidit, are o durată de viaţă estimată la peste 15 ani. Obiectivul acestei investiţii este să contribuie la scăderea costurilor variabile ale Combinatului consolidându-i, astfel, competitivitatea”, a declarat, luni, Dorian Dumitrescu, Country Communicator Arcelor Mittal.

Furnalele 3 şi 5, suficiente pentru a răspunde pieţei

Furnalul 5 are o capacitate de producţie de două milioane de tone de fontă pe an, egală cu capacitatea cumulată de producţie a furnalelor 3 şi 4. El va atinge, însă, parametrii normali de funcţionare abia peste câteva săptămâni. Procesul, pe care experţii occidentali consultaţi de companie îl numesc „ramp up”, este unul laborios, un furnal neputând fi pornit la fel de simplu ca un cuptor cu microunde.

Acum, singurele furnale care funcţionează în combinatul siderurgic gălăţean sunt Furnalul 3, aflat în stare bună după reparaţia efectuată în vară, şi Furnalul 5, repornit zilele trecute. Împreună, ele au o capacitate de producţie de trei milioane de tone, suficientă pentru a-i permite companiei să preia şi să onoreze comenzile.

În situaţia probabilă în care cererile clienţilor vor scădea în următoarele luni, pe fondul prognozatei adânciri a crizei economice, Furnalul 3 va fi oprit temporar, iar compania va răspunde comenzilor doar cu Furnalul 5.

Să mai spunem că Furnalul 4, cel care a asigurat producţia de fontă alături de Furnalul 3 în cei aproape doi ani în care Furnalul 5 a fost în reparaţii capitale, a fost oprit. Măsura a fost aplicată în septembrie, deoarece Furnalul 4 a ajuns la sfârşitul ciclului de viaţă. Deocamdată, ArcelorMittal nu a decis dacă îl va reface sau nu.

Citit 4198 ori Ultima modificare Luni, 31 Octombrie 2011 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.