Combinatul opreşte Furnalul 3 la jumătatea lunii
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Combinatul opreşte Furnalul 3 la jumătatea lunii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Jurnaliştii străini, care au contabilizat acum, doar în Europa, opriri de furnale şi laminoare cu o capacitate totală de producţie de aproape 30 de milioane de tone pe an, spun că măsurile de acest gen, aplicate cu întâietate de ArcelorMittal, au drept scop frânarea scăderii preţurilor de vânzare *

„ArcelorMittal Galaţi are în vedere oprirea temporară a Furnalului numărul 3 la mijlocul lunii noiembrie, în vederea adaptării producţiei la cererea pieţei”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al companiei siderurgice, Dorian Dumitrescu.

Furnalul 3, cu o capacitate de producţie de un milion de tone de fontă, va fi oprit la două săptămâni de la repornirea Furnalului 5. Cu o capacitate dublă de producţie, acesta din urmă s-a aflat în reparaţii capitale în ultimii aproape doi ani şi, încă de la momentul repornirii lui, s-a vorbit despre scenariul funcţionării lui continue, cu oprirea Furnalului 3 la fiecare scădere a comenzilor.

Liderii sindicali, care se pregătesc să negocieze lefurile siderurgiştilor de anul viitor, spun că oprirea Furnalului 3 era planificată de ceva vreme, pe fondul înrăutăţirii condiţiilor din piaţă. „Oprirea Furnalului 3 era planificată. Ea va dura şase săptămâni, dar eu cred că nu-l vor porni o perioadă mai lungă, preferând să încarce la maximum Furnalul 5”, a afirmat, luni, preşedintele Sindicatului Solidaritatea al Metalurgiştilor, Gheorghe Tiber. „Oprirea Furnalului 3 era prevăzută de când se pregătea repornirea Furnalului 5”, au spus şi surse din interiorul combinatului siderurgic.

„Ianuarie şi februarie 2012 vor fi nişte luni nenorocite”

Sursele citate au apreciat, de asemenea, că oprirea Furnalului 3 va fi de durată. Ele au vorbit chiar şi de un trimestru întreg, în condiţiile în care previziunile arată că piaţa oţelului va traversa o nouă perioadă critică la începutul anului viitor. „S-ar putea ca durata să fie mare, de la câteva săptămâni la un trimestru. Prognozele relevă faptul că ianuarie şi februarie vor fi nişte luni nenorocite”, au dezvăluit sursele noastre.

SBB: Producătorii opresc instalaţiile, ca să conserve preţurile

Steel Business Briefing (SBB), o publicaţie britanică dedicată pieţei siderurgice mondiale, vorbeşte, în ediţia din 3 noiembrie, despre măsurile de oprire a capacităţilor de producţie, la care au recurs mulţi dintre producătorii de oţel din Europa. ArcelorMittal, pe care jurnaliştii publicaţiei îl numesc jucătorul dominant al regiunii, a închis cele mai multe instalaţii: cinci furnale şi patru cuptoare cu arc electric, precum şi trei laminoare şi o linie de galvanizare din Polonia, Germania, Franţa, Belgia, Spania şi Luxemburg. Măsuri similare au aplicat şi Carsid, CMC, SSAB, Tata Steel, US Steel Europe, Beltrame şi Riva. Acesta din urmă, cu operaţiuni în Italia, a oprit la 1 noiembrie un laminor de benzi la cald cu o capacitate de patru milioane de tone pe an, oprire ce reprezintă o reducere a producţiei cu 25 la sută!

„După un start în forţă în 2011, fabricile de oţel din Europa au văzut în ultimele luni că piaţa regională a oţelului rămâne fără suflare, fiind forţate să ia măsuri dure pentru a alinia oferta la cerere. Rezultatul este că am urmărit cum furnale şi laminoare sunt oprite temporar sau, în unele cazuri, permanent. Faptul că ArcelorMittal şi-a asumat un rolul de lider în aplicarea acestor măsuri, ca să frâneze scăderea preţurilor, nu este o surpriză. Fiind cel mai mare producător din regiune, este privit de alţii ca un conducător. (…) Oprirea capacităţilor de producţie din Europa va continua, cel mai probabil, şi în 2012”, scrie SBB.

Citit 3087 ori Ultima modificare Luni, 07 Noiembrie 2011 23:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.