ArcelorMittal Galați / Patronatul ar putea negocia cu reprezentanţi ai salariaţilor
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

ArcelorMittal Galați / Patronatul ar putea negocia cu reprezentanţi ai salariaţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru că, după noua Lege a dialogului social, niciunul dintre sindicatele din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi nu are reprezentativitate, iar Guvernul nu a conturat încă sectoarele de activitate şi federaţiile nu ştiu dacă mai sunt reprezentative, la negocierile salariale din această iarnă vor participa, cel mai probabil, reprezentanţi ai salariaţilor. Formă de reprezentare specifică întreprinderilor cu un număr mic de angajaţi, aceasta le dă serioase bătăi de cap liderilor sindicali de pe platforma industrială cu peste 8.000 de salariaţi.

„Sindicatul Solidaritatea al Metalurgiştilor propune şi susţine patru colegi pentru obţinerea statutului de reprezentanţi ai salariaţilor: Nicolae Cucula, de la Uzina de Producţie şi Distribuţie a Energiei în Siderurgie, Dănuţ Blându, de la Oţelării, Vladimir Şandor, de la Uzina de Piese de Schimb, şi Cristian Goia, de la Comercial, din partea TESA”, a declarat, vineri, preşedintele organizaţiei, Gheorghe Tiber. El nu face parte din echipă, deoarece nu lucrează în Combinat. Potrivit legii, reprezentanţii de la negocieri sunt aleşi din rândul salariaţilor.

Goana după semnături
Pentru ca cei patru să poată intra la negocieri, trebuie să obţină acordul a jumătate din angajaţii companiei. Asta înseamnă că ei trebuie să strângă peste 4.000 de semnături. Oamenii lui Tiber au demarat campania de strângere de semnături încă de joi, iar marţi vor susţine, la Poarta Est, adunarea generală a salariaţilor, în care cei patru trebuie să fie validaţi ca reprezentanţi ai salariaţilor. „Adunarea generală va avea loc pe 15 noiembrie, începând cu ora 14.30. Îi vom prezenta pe domnii Cucula, Blându, Şandor şi Goia şi le vom cere muncitorilor semnături pentru cei patru, dar şi un mandat de negociere – ce vor ei să obţină în urma apropiatelor negocieri”, a explicat Tiber.
Semnături strâng şi cei de la încă neînfiinţatul Sindicat Siderurgistul. Organizaţia, care a înghiţit sindicatele din Combinat afiliate la FSS Metarom, îi propune pe liderii săi ca reprezentanţi ai salariaţilor. Gheorghe Bezman, Cristian Iftimie, Vasile Crişan, Toma Petru, Marius Drăgan, Doru Modiga, Nicuşor Postolache, Dănuţ Onica şi Nelu Macovei – adică preşedintele, prim-vicepreşedintele, secretarul şi cei şase vicepreşedinţi ai Sindicatului Siderurgistul – candidează pentru statutul de reprezentanţi ai salariaţilor, a spus chiar Bezman. Pentru susţinerea acestora se strâng semnături de luni.

Diaconu şi Harnagea, adepţi ai negocierii prin organizaţii sindicale
Preşedintele Sindicatului Liber Siderurgistul, Ilinca Diaconu, şi preşedintele Uniunii Sindicale Forum, Costică Harnagea, resping varianta negocierii noului contract de către reprezentanţi ai salariaţilor şi susţin că tratativele cu patronatul trebuie purtate, ca şi până acum, de organizaţiile sindicale. „Negocierea prin reprezentanţi ai salariaţilor nu este corectă, deoarece în Combinat există sindicate”, a afirmat Harnagea.
Varianta susţinută de el şi de la Ilinca Diaconu este, însă, puţin probabilă. Sindicate din Combinat, al căror număr de membri nici măcar nu se apropie de jumătate plus unu din numărul de salariaţi ca să aibă reprezentativitate prin ele însele, nu pot apela anul acesta la soluţia folosită în anii anteriori, şi anume „împrumutul” de reprezentativitate de la federaţiile la care sunt afiliate. Asta pentru că, la ora actuală, nici federaţiile nu ştiu dacă mai sunt reprezentative. În legislaţia muncii, termenul „ramură” de activitate a fost înlocuit cu „sector” de activitate, iar Guvernul nu a specificat încă industriile care fac parte din aceste sectoare.
„Nu e vina noastră că sectoarele de activitate nu au fost stabilite, de aceea pledăm pentru negocierea prin sindicate, cu reprezentativitate de la federaţii”, a declarat Ilinca Diaconu.

Masa sindicală, scindată ca întotdeauna
Demn de remarcat este faptul că nici măcar într-o perioadă sensibilă ca aceasta – cu o legislaţie nouă şi confuză – sindicaliştii din Combinat nu şi-au unit forţele pentru a găsi cea mai bună soluţie de participare la negocierile salariale pentru anul următor. Şi, în timp ce ei se acuză reciproc de trădarea intereselor siderurgiştilor sau chiar de prostie, patronatul îşi pregăteşte netulburat strategia de negociere a salariilor dintr-un 2012 care ameninţă să aducă cu sine o adâncire a crizei.

Citit 4923 ori Ultima modificare Vineri, 11 Noiembrie 2011 23:39

7 comentarii

 • postat de luci
  Marți, 15 Noiembrie 2011 11:11
  toate acestea se intampla numai din vina lui tiber care a dat in judecata sindicatele din fss.nu poti trimite la negocieri pe cineva fara experienta.ce greva domnule?noi nu iesim nici la un miting autorizat.dintr un autobuz ful cu oameni au ajuns decat 5 pt miting din care 3 au plecat dupa bautura....hai sa fim seriosi.noi galatenii stim numai sa barfim.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Salariat AMG
  Luni, 14 Noiembrie 2011 19:29
  Am ajuns de tot rasul cu francezi, indieni, dar mai ales romani. Halal coordonare de proiecte. ZERO BARAT
  0
  0
  Raportează
 • postat de un om bine informat si intentionat
  Duminică, 13 Noiembrie 2011 12:38
  Catre salariatii din combinat!Va informez ca circula un tabel prin combinat din partea unui grup de salariat.SEMNATI-L caci este corect sa afle si conducerea combinatului punctul de vedere al vostrau cu privire la cine ar trebui sa negocieze salariile lor.ATENTIE,mai circula si unul impus de conducere prin sefii erarhici ca echipa de negociere sa fie formata doar din tradatorii de la F.S.S care se pricep foarte bine sa piarda drepturile salariatiilor asa cum au facut-o si pana acum numai ca de aceasta data vor sa o faca din pozitia de reprezentanti ai salariatiilor.Fiti responsabili oameni buni si cititi foarte bine cea ce vi se prezinta si nu semnati cu ochii inchisi!
  0
  0
  Raportează
 • postat de un om bine informat si bine intentionat
  Duminică, 13 Noiembrie 2011 12:31
  S.O.S lidreilor care mai spera in miscarea sindicala!MATURIZATI-VA si puneti mana pe lege!!!Aflati cand pot negocia numai reprezentanti ai salariatiilor?Cum puteti sa va deziceti de sindicat si sa va transformati in reprezentanti ai salariatiilor?Anul viitor salariatii si patronatul vor spune ca nu mai au nevoie de sindicate caci se poate si asa cea ce este un amre pericol.Atentie!F.S.S-isti va dati singuri la gioale,mai bine luptati pentru a va fi recunoscute reprezentativilitatile care sunt in vigoare de la federatii!
  0
  0
  Raportează
 • postat de siderurgist
  Duminică, 13 Noiembrie 2011 12:25
  Atentie salariati!Nu acceptati sa va reprezinte liderii care v-au tradat in trecut(cei care anul trecut au spus ca vor face greva dar au semnat imediat contractul).Acum aveti ocazia sa-i sanctionati si sa va alegeti prin Adunarea Generala reprezentantii vostrii!Succes!
  0
  0
  Raportează
 • postat de SALARIAT AMG.
  Sâmbătă, 12 Noiembrie 2011 20:26
  NU SE POATE ASA CEVA......OAMENII LUI TIBER NU SUNT IN STARE SA NEGOCIEZE IN FAVOAREA SALARIATILOR DIN AMG. IN PRIMUL RAND STAU F PROST LA CAPITOLUL EXPRIMARE.TIBER NU STIE CE VORBESTE.
  0
  0
  Raportează
 • postat de giuliano
  Sâmbătă, 12 Noiembrie 2011 09:53
  nicolae cucula,ha ha ha.mi-ai facut un mare rau dar ne mai intilnim noi.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.