Cei de la „Apele Române” fac hărţi de risc de inundaţii în bazinul Prut-Bârlad
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cei de la „Apele Române”  fac hărţi de risc de inundaţii în bazinul Prut-Bârlad
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad va realiza harţi de hazard şi risc de inundaţii în bazinul hidrografic Prut-Bârlad, au anunţat reprezentanţii instituţiei. „Hărţile vor fi un instrument eficient de informare, necesar la stabilirea priorităţilor şi pentru luarea unor decizii ulterioare tehnice şi financiare privind gestionarea eficientă a riscului de inundaţii. Hărţile de hazard  şi risc la inundaţii vor evidenţia, de asemenea, şi potenţialele consecinţe negative asociate diferitelor cazuri de inundaţii, inclusiv informaţii privind surse potenţiale de poluare a mediului ca urmare a inundaţiilor”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale Prut-Bârlad, Dan Buruiană.

Proiectul are două etape: transpunerea configuraţiei terenului în modele digitale şi generarea, cu ajutorul unui soft specializat, a zonelor inundabile şi a hărţilor de risc. Întâi de toate este necesară, însă, scanarea din aer şi măsurarea de la sol a celor 20.000 de kilometri pătraţi de teren din bazinul hidrografic Prut-Bârlad. „Zborurile se vor realiza în perioada următoare, în sezon de toamnă târzie, astfel încât suprafaţa solului să fie cât mai liberă de vegetaţie. În paralel, vor fi executate măsuratorile terestre necesare completării bazei de date. Pe baza modelului digital astfel creat, se vor elabora modelele hidrologice şi hidraulice care vor  conduce la realizarea hărţilor de hazard şi risc”, a explicat Buruiană.

Potrivit acestuia, hărţile vor fi gata până la începutul anului 2013, iar costurile vor depăşi 25 de milioane de lei, fără TVA. Din bugetul total, 80 la sută va fi acoperit de Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, şi 20 la sută va fi suportat de bugetul de stat.

Citit 3289 ori Ultima modificare Luni, 14 Noiembrie 2011 19:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.