Paradoxurile crizei la Galaţi - Agenţi economici mai mulţi, salariaţi mai puţini

Paradoxurile crizei la Galaţi - Agenţi economici mai mulţi, salariaţi mai puţini
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Chiar dacă mediul de afaceri gălăţean a crescut în ultimul an cu 909 agenţi economici, numărul de salariaţi a scăzut cu 2.627 de persoane! *

Chiar dacă, după şocul crizei economice, numărul de agenţi economici din mediul de afaceri gălăţean a început să crească, aceştia nu au forţa să acopere golul lăsat în numărul de locuri de muncă de firmele care au dispărut. Efectivul salariaţilor la sfârşitul lunii septembrie a.c. a fost de 108.612 persoane, informează Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Galaţi. În ceea ce priveşte dinamica mediului de afaceri, în luna septembrie au ieşit din circuitul economic 127 de agenţi economici, dar au intrat pe piaţă 223 de noi comercianţi. Prin urmare, ”sporul natural” al firmelor a fost de 96 de comercianţi, rezultă din datele centralizate de ONRC. Cu toate acestea, în luna septembrie efectivul salariaţilor a crescut în decurs de numai o lună de zile cu doar 59 de persoane.

”O firmă poate să dispară uşor, mai ales în condiţiile în care, deşi ne-am confruntat şi ne confruntăm cu o criză economică, măsurile de protecţie ale mediului de afaceri au fost practic inexistente. Mai mult, taxele şi impozitele au crescut, creditele au devenit mai scumpe, au apărut blocaje în achitarea datoriilor pe care statul le are la firme. O firmă se ridică foarte greu şi va mai trece destul timp până mediul de afaceri va avea forţa de altădată”, ne-a declarat vicepreşedintele patronatelor din cadrul CNIPMMR, Marian Filimon.

Dacă este să ne raportăm la evoluţia care a avut în ultimul an de zile, forţa în scădere a mediului de afaceri, cel puţin în ceea ce priveşte generarea de noi locuri de muncă. În septembrie a.c., la Galaţi erau înregistraţi 19.408 comercianţi, cu 909 mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe categorii, se constată o creştere a numărul de persoane fizice autorizate de la 5.289 la 6.378, dar pe de altă parte numărul de persoane juridice a scăzut de la 13.210 la 13.030. În ceea ce priveşte locurile de muncă, în intervalul de referinţă se constată o scădere a efectivului de salariaţi cu 2.627 de persoane! Potrivit datelor ONRC, cele mai vulnerabile sectoare au fost construcţiile, transporturile, imobiliarele şi comerţul.

Pe partea de salarizare, câştigul salarial mediu nominal brut a fost la nivelul Galaţiului de 1.739 lei, în scădere cu 1,1 la sută faţă de luna precedentă, dar în creştere cu 5,2 la sută faţă de luna septembrie 2010. Pe categorii, câştigul salarial mediu nominal brut în luna septembrie a scăzut în industrie şi construcţii cu unu la sută, în servicii cu 1,4 la sută şi a crescut în agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicutură şi pescuit cu 2,6 la sută. Câştigul salarial mediu nominal net a fost în septembrie de 1.264 de lei, în scădere faţă de luna precedentă cu unu la sută, dar în creştere cu 4,8 la sută faţă de septembrie 2011.

Citit 1380 ori Ultima modificare Joi, 17 Noiembrie 2011 20:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.