Trei săptămâni de criză pe piaţa neagră după „Ţigareta de Galaţi”

Trei săptămâni de criză pe piaţa neagră după „Ţigareta de Galaţi”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La un nivel al contrabandei de 7,17 milioane de pachete de ţigări pe an, un transport „tip Bereşti” acoperă lejer piaţa neagră gălăţeană timp de trei săptămâni! *„Gaură” de peste 82 milioane de lei în buzunarele comercianţilor locali şi ale statului *

Transportul de ţigări de contrabandă interceptat la Bereşti, dacă ar fi fost destinat numai pentru piaţa Galaţiului, ar fi putut să asigure „funcţionarea” pieţei negre timp de câteva săptămâni. La această concluzie se poate ajunge pornind de la datele despre piaţa de ţigarete date publicităţii la sfârşitul trimestrului trei al acestui an de compania de cercetare Novel.

Potrivit analizelor de piaţă, realizate atât pe baza datelor oferite de autorităţile publice, cât şi de producătorii şi distribuitorii de ţigarete, contrabanda acoperea la sfârşitul lui septembrie aproximativ 11,8 la sută din piaţă, ceea ce înseamnă aproximativ cinci miliarde de ţigarete, respectiv 250 de milioane pachete de ţigări. Din această cantitate, pe piaţa neagră din Regiunea Sud-Est, din care face parte şi Galaţiul, se vinde 13,2 la sută din cantitatea de ţigări de contrabandă, adică nu mai puţin de 33 milioane de pachete de ţigări!

Contrabanda pe cap de locuitor

Potrivit datelor Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, populaţia totală din judeţele arondate (Galaţi, Brăila, Vrancea, Buzău, Constanţa şi Tulcea) este de 2,84 milioane de locuitori. Asta înseamnă, statistic vorbind, şi plecând de la premiza unei distribuţii uniforme, că în regiunea din care face parte şi Galaţiul piaţa neagră a ajuns la cota de 11,6 pachete de ţigări de contrabandă pe cap de locuitor, fie el… fumător sau nefumător. De aici, dacă ţinem cont că judeţul Galaţi are o populaţie de 619.556 de locuitori, putem aproxima volumul total anual al contrabandei de ţigări la 7,17 milioane de pachete de ţigări! Cum un pachet de contrabandă se găsea pe piaţă la sfârşitul trimestrului trei, potrivit studiului Novel, la un preţ mediu de 8,4 lei, înseamnă că piaţa neagră de ţigări a judeţului Galaţi are o valoare de peste 60 milioane de lei. Dar, dacă ţinem cont că preţurile pe piaţa legală sunt în medie de 11,5 lei şi că piaţa tutunului este, în termeni economici, o piaţă inelastică, atunci „gaura” lăsată de contrabandişti în buzunarele comercianţilor oneşti, dar şi ale statului (80 la sută din preţul unui pachet de ţigări sunt taxe) este de peste 82 milioane de lei!

Şi cu Schengen cum rămâne?

Prin prisma datelor de mai sus, transportul interceptat la Bereşti are o „greutate” foarte mare. Astfel, dacă anual în judeţul Galaţi se vând aproximativ 7,17 milioane de pachete de contrabandă, atunci, dacă ar fi fost vândut exclusiv pe piaţa locală, transportul de la Bereşti (422.572 pachete de ţigări) ar fi fost suficient pentru a acoperi piaţa neagră timp de trei săptămâni! Deocamdată, din cele 17 transporturi ”tip Bereşti” care ajung anual prin contrabandă pe piaţa Galaţiului, doar unul a fost interceptat! Şi asta fără să ţinem cont că probabil, în mare parte, şi judeţele limitrofe se „alimentează” tot prin zona de frontieră a Galaţiului. În aceste condiţii, ni s-ar părea normal ca autorităţile îndreptăţite să facă lumină în acest caz să ne explice în zilele următoare mai multe despre misterele de la graniţa cu R.Moldova şi despre cum ajung contrabandiştii să „şunteze” o frontieră care ar trebui să fie demnă de  exigenţele normelor Schengen şi să mai şi reuşească să-şi vândă „marfa” de contrabandă în cele mai publice locuri din oraş.

CITEŞTE ŞI:

Reacţia Poliţiei după dezvăluirile legate de contrabandă făcute de un fost poliţist

Citit 5578 ori Ultima modificare Luni, 21 Noiembrie 2011 00:15

10 comentarii

 • postat de Marcel Palarie
  Sâmbătă, 21 Aprilie 2012 15:06
  Exista un agent Capsuna la postul de politie Beresti,face japca la drumul mare,am fost martor cand au oprit un ofiter DGA...fara motiv si a luat spaga de 100 de lei. Cred ca viata lunga nu are in libertate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gigi Salceanu
  Marți, 22 Noiembrie 2011 19:43
  This is it. Game over. It was a misunderstanding. Case closed!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ptr COSTEL
  Marți, 22 Noiembrie 2011 07:34
  Sotia lui Gigi Pavel nu mai lucreaza la PFR de vreo cateva ani prostule , o gasesti la pompieri daca vrei
  0
  0
  Raportează
 • postat de lm
  Marți, 22 Noiembrie 2011 01:29
  MIE MI AR FIE RUSINE SA MAI SCRIU ARTICOLE NEFUNDAMENTATE.sunt trei ofiteri de la 962 a caror neveste lucreaza la ijpf galati ce nai doriti ?iar valcescu ................................ sau plopeanu seful spf oancea, in 2004 2005 a fost cercetat ptr trafic de masini furate si musamalizat asa ca.............v l nu mai prostiti cetatenii!
  0
  0
  Raportează
 • postat de costel
  Marți, 22 Noiembrie 2011 01:14
  nimic interesant, 2 boschetari arestati dar valcescu iok , nu se mai aude nimic, consul\? sunteti mai prosti decat prevede legea, un infatuat care a are f mari relatii pe la bucuresti dar va asigur ca seful spf oancea plopeanu cercetat in 2005 ptr trafic de masini l a salvat,cand am chef va povestesc totul dar faceti legatura cu iesitul lui badarau la pensie, la noi in galati toate nevestele serviciilor secrete lucreaza la pol de fontiera, vezi gigi pavel!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ptr. CITITOR
  Luni, 21 Noiembrie 2011 20:25
  Noapte buna CITITORULE !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Pentru CITITORULE
  Luni, 21 Noiembrie 2011 20:22
  Pace tie cititorule !
  0
  0
  Raportează
 • postat de un cititor
  Luni, 21 Noiembrie 2011 19:56
  si asa se va termina marea ancheta a ziarului . baieti e cam subtire . va cam repeteti . cu tot respectul voi credeti ca vor mai apare dezvaluiri incendiare ? eu cred ca nu . subiectul e prea fierbinte ca sa ne mai jucam cu el . noapte buna .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ganditorul
  Luni, 21 Noiembrie 2011 16:25
  Cetateni GANDITI ! GANDITI ! GANDITI !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cetatenii
  Luni, 21 Noiembrie 2011 12:44
  "Viata Libera",vrem implicarea in ancheta cu contrabanda de la Beresti a Bucurestiului ca sa nu se musamalizeze iar rechini mari sa fie prinsi , dace se vrea se poate prinde si stopa contrabanda sa fie bani la bugetul statului nu in buzunarele mafiotilor cu vile,femei si masini luxoase.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.