Amenzile pentru munca la negru i-au adus statului 700.000€ din Galaţi, în 2011
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Amenzile pentru munca la negru i-au adus statului 700.000€ din Galaţi, în 2011
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fenomenul muncii la negru nu a dispărut, dar măcar a început să genereze venituri substanţiale la buget după ce, în al doilea trimestru al anului trecut, statul a triplat amenzile pentru utilizarea forţei de muncă fără forme legale. Astfel, în 2011, în vistieria publică au intrat aproape 700.000 de euro doar din sancţiunile aplicate angajatorilor din Galaţi care foloseau muncitori fără a le fi făcut acte de angajare. Suma reprezintă peste 60 la sută din valoarea totală a sancţiunilor pecuniare aplicate anul trecut de către inspectorii de muncă din judeţul nostru.

Negrii” din construcţii, termoizolaţii, confecţii metalice şi servicii

Sectorul construcţiilor a fost şi în 2011 un mediu propice dezvoltării flagelului muncii la negru, relevă rezultatele controalelor efectuate de inspectorii de muncă. Natura sezonieră a acestei activităţi este unul dintre cei mai importanţi factori care contribuie la conservarea populaţiei de muncitori fără contract din şantiere. Fenomenul, larg răspândit şi în sectorul confecţiilor metalice şi în cel al serviciilor, a atins şi domenii de activitate relativ noi şi foarte la modă, precum anveloparea blocurilor. „Foarte multe persoane fără forme legale de angajare au fost depistate în sectorul lucrărilor de termoizolare a blocurilor, pe lângă sectoarele construcţiilor, al confecţiilor metalice pentru ferestrele termopan şi al serviciilor - curăţenie, selectare şi colectare de materiale refolosibile”, a declarat şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Galaţi, Ionel Petrea.

Cu preponderenţă în aceste domenii au fost găsite peste 400 de persoane care munceau la negru. „În timpul controalelor efectuate anul trecut, am depistat 468 de persoane fără forme legale la 261 de firme cu activităţi mai ales în sectoarele nominalizate”, a spus Petrea.

Triplarea amenzii a mărit volumul angajărilor, dar şi al încasărilor

Până în mai 2011, amenda pe care ITM le-o aplica angajatorilor care foloseau muncitori fără forme legale era de 3.000 de lei pentru fiecare astfel de muncitor. Din mai, amenda s-a triplat, urcând brusc la 10.000 de lei.

Creşterea i-a speriat pe mulţi dintre angajatorii care obişnuiau să calce pe bec, determinându-i să le facă acte de angajare lucrătorilor care munceau la negru. „În 2011 noi nu am mai înregistrat contractele individuale de muncă, însă în REVISAL (registrele electronice de evidenţă a salariaţilor, n.r.) s-a putut observa un aflux de angajaţi după triplarea amenzii pentru munca fără forme legale”, a spus şeful ITM Galaţi.

În acelaşi timp, însă, aceia care au sfidat în continuare legea şi au fost prinşi au contribuit cu vârf şi îndesat la umplerea vistieriei statului. Nu mai puţin de 3 milioane de lei, adică aproape 700.000 de euro, au plătit, în uma sancţiunilor aplicate de ITM cele 261 de firme locale descoperite că foloseau 468 de persoane fără forme legale.

Suma reprezintă 62 la sută din valoarea totală a amenzilor aplicate de inspectorii de muncă din Galaţi în cursul anului trecut, care s-a ridicat la 4,8 milioane de lei, adică 1,1 milioane de euro. Diferenţa a provenit din sancţiunile ce le-au fost aplicate angajatorilor pentru alte nereguli decât munca la negru, multe dintre ele în domeniul protecţiei muncii.

De două ori mai puţine decese la lucru

Unele dintre neregulile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, nedescoperite la timp de ITM, au generat accidente de muncă. Nu mai puţin de 90 de persoane au fost accidentate în timpul programului de lucru, în cursul anului 2011, în judeţul Galaţi. Cinci dintre acestea şi-au pierdut viaţa. Numărul de victime ale accidentelor de muncă mortale produse anul trecut este de două ori mai mic decât cel înregistrat în 2010. În schimb, numărul total de persoanelor accidentate este acelaşi.

2011 în cifre

·        6.385 de controale au efectuat inspectorii de muncă în judeţul Galaţi;

·        6.240 de sancţiuni - avertismente şi amenzi - au primit angajatorii;

·        4.805.200 de lei este valoarea totală a amenzilor aplicate de ITM;

·        468 de persoane au fost prinse muncind la negru la 261 de firme;

·        90 de gălăţeni au fost victime ale accidentelor de muncă, 5 au murit.

Citit 6559 ori Ultima modificare Joi, 02 Februarie 2012 22:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.