Dunărea îngheţată - Încă o navă de mare putere în lupta cu sloiurile
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Dunărea îngheţată - Încă o navă de mare putere în lupta cu sloiurile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Remorcherul „Vega”, o navă de două ori mai puternică decât „Perseus”, închiriat pentru lupta cu gheţurile de pe fluviu *

Un remorcher de mare putere, închiriat de la firmă din Constanţa, s-a alăturat de astăzi navelor Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi în lupta cu gheţurile care blochează fluviul. Remorcherul „Vega”, aparţinând companiei PetroServ Constanţa, are o putere de 12.800 cp, aproape dublu faţă de remorcherul multifuncţional „Perseus”, cea mai puternică navă a AFDJ Galaţi. „Nava Vega va acţiona pe Dunărea Maritimă alături de celelalte nave ale noastre şi nava militară „Grozavul” pentru fluidizarea curgerii sloiurilor şi evitarea formării de zăpoare”, ne-a declarat directorul general al AFDJ Galaţi, Florin Uzumtoma. Acesta a precizat că închirierea remorcherului „Vega” costă compania 30.000 euro pe zi. Teoretic, nava ar trebui să acţioneze pe o perioadă de 15 zile, însă abia în cursul zilei de azi se va vedea dacă parametrii tehnici ai navei corespund condiţiilor de pe Dunăre. În prezent, în afară de nava „Perseus”, AFDJ Galaţi mai deţine trei remorchere de o capacitate mai mică, însă din cauza suprosolicitării din ultimele trei săptămâni au început să apară din ce în ce mai frecvent defecţiuni care imobilizează navele pentru perioade mai mici sau mari de timp.

La sfârşitul săptămânii a fost redeschisă navigaţie bara Sulina, dar în afară de şase nave care au ieşit la mare nu a mai intrat nici o navă pe canalul Sulina, mai ales că pe Dunărea fluvială navigaţia este închisă. Pentru zilele următoare condiţiile se anunţă la fel de dificile din cauză că, deşi gerul s-a mai înmuiat, pe anumite porţiuni s-au format poduri de gheaţă. Potrivit conducerii APDM Galaţi porţiuni dificile sunt la Isaccea, Tulcea şi Cotul Pisicii. „Evitarea formării de zăpoare este foarte importantă pentru că, practic, acestea ar fi ca nişte baraje în faţa Dunării, iar dacă nu sunt înlăturate s-ar putea ajunge la inundaţii în localităţile limitrofe”, a explicat reprezentantul AFDJ Galaţi.

 

Citit 4447 ori Ultima modificare Marți, 14 Februarie 2012 13:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.