Promisiuni cu răspundere limitată - APIA Galaţi îşi reînnoieşte jurămintele cu fermierii

Promisiuni cu răspundere limitată - APIA Galaţi îşi reînnoieşte jurămintele cu fermierii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Finalizarea la plată a subvenţiilor din cadrul SAPS 2011 promisă în decembrie s-ar putea concretiza la sfârşitul lui februarie, dar termenul-limită este… în iunie * În total, cei 24.000 de fermieri gălăţeni au de primit prin Schema de plată unică pe suprafaţă 22,7 milioane de euro * De luna viitoare, începe campania SAPS 2012 şi vizarea carnetelor de rentier *

După ce în decembrie a fost ratată promisiunea de a se achita către toţi cei aproape 24.000 de fermieri gălăţeni subvenţiile aferente Schemei unice de plată pe suprafaţă (SAPS) 2011, conducerea APIA Galaţi mizează mai nou pe finalul lunii februarie. „Suntem în curs de finalizare a plăţilor aferente anului agricol 2010 - 2011.

Sperăm ca până la sfârşitul lunii februarie să fie făcute toate plăţile. (…) Da, s-a spus iniţial că până la sfârşitul lunii decembrie, din păcate au fost nişte întârzieri la nivel european şi nu s-au putut plăti banii. Dacă va fi respectat acum termenul? Eu sper că da, dar vedeţi ce-i afară, ajung mai greu banii cu zăpezile astea… Nu ştiu ce să zic, teoretic fermierii ar trebui să primească banii…”, a declarat directoarea APIA Galaţi, Violeta Nanu.

Socoteli cu termen variabil

Socotelile sunt destul de încurcate. În cadrul SAPS 2011, la nivelul judeţului Galaţi, la un nivel al subvenţiei de 91 de euro/ha, la o suprafaţă de 249.589 ha, ar trebui să intre o sumă totală de 22,7 milioane de lei. În afară de avansul de 42 euro/ha dat în octombrie, adică 10,48 milioane de lei, deocamdată din restul sumei de 12,22 milioane de lei s-au autorizat la plată până la sfârşitul lui decembrie doar 7,98 milioane de lei.

Pentru 5.585 de fermieri autorizările la plată se vor face „după finalizarea interpretărilor rezultatelor controlului prin teledetecţie şi implementarea modulelor pentru culturile ecologice”. Dar chiar şi cu autorizările la dungă până la sfârşitul lui februarie, promisiunile APIA Galaţi sunt cu… răspundere limitată. Asta pentru că autorizările la plată se fac la Galaţi, dar banii vin de la Bucureşti.

„Nu mă hazardez să spun că am o certitudine că banii vor şi veni până la sfârâitul lui februarie. Asta se încearcă. Cine mai are acum certitudini vizavi de bani să-mi spună şi mie…”, a admis în cele din urmă directoarea APIA Galaţi. Aceasta a precizat că, potrivit reglementărilor în vigoare, plăţile SAPS, dar şi cele aferente Plăţilor naţionale directe complementare (PNDC) - adică 32 euro pe ha, promise şi ele tot până la sfârşitul lunii februarie - au ca termen limită de plată… luna iunie 2012. „Că sunt în februarie, că sunt în mai sau iunie, banii sunt oricum bineveniţi…”, e de părere directoarea APIA Galaţi, deşi pe de altă parte se recunoaşte faptul că într-un fel îşi face omul socoteala dacă i se promite că i se dau nişte bani în februarie, şi altfel când ştie că o să-i primească mai la vară.

Dosare pentru noile subvenţii

Dar chiar dacă socotelile cu SAPS 2011 nu s-au încheiat încă, fermierii gălăţeni trebuie încă de pe acum să se pregătească pentru runda SAPS 2012. De la 1 martie începe campania de depunere a dosarelor pentru acordarea subvenţiilor pe suprafaţă, termenul normal pentru înaintarea acestora la APIA Galaţi fiind 15 mai. „Se vor mai putea depune cereri şi între 15 mai şi 15 iunie, dar cu penalităţi de unu la sută pe zi. După 15 iunie, sistemul se închide la nivel naţional şi nu se mai pot depune cereri”, a explicat directoarea Violeta Nanu.

„Fermierii vor primi şi nişte invitaţii pentru a se prezenta la centrele APIA din judeţ şi îi rugăm să respecte data şi ora specificate în invitaţie, astfel încât să nu existe înghesuială, fermierii să nu aibă de aşteptat şi nici personalul APIA să nu fie sufocat de cereri”, a mai declarat directoarea APIA Galaţi. Instituţia va desfăşura şi o serie de campanii de informare în comunele din judeţ, astfel încât fermierii să cunoască exact ce  documente trebuie depuse la solicitarea subvenţiilor.

Rentierii, cu carnetele la vizat

În afară de debutul campaniei privind depunerea cererilor pentru subvenţiile pe suprafaţă, tot de la 1 martie începe şi campania de vizare a carnetelor de rentier, operaţiune care va dura până la sfârşitul lunii august. După cum se ştie, posesorii carnetelor de rentă viageră primesc o sumă de 50 euro pe hectar pe an sau 100 de euro pe hectar pe an în cazul în care au arendat, respectiv, au vândut o suprafaţă de teren agricol.

„Pentru vizarea acestor carnete trebuie să se prezinte beneficiarul rentei viagere. Dacă nu se pot deplasa la sediile APIA titularii de carnet, aceştia trebuie să împuternicească prin notariat pe cineva apropiat care să vină pentru a pune această viză”, a mai arătat directoarea APIA Galaţi. Documentele necesare la obţinerea vizei anuale sunt carnetul de rentier agricol, actul de identitate în original, documentul ce conţine coordonatele bancare şi contractul de arendare. În prezent, la nivelul judeţului Galaţi sunt înregistraţi 1.749 de rentieri, suma totală primită de aceştia în cursul anului trecut fiind de peste 1,35 milioane de lei.

 

Citit 3114 ori Ultima modificare Joi, 16 Februarie 2012 14:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.