Picătura grecească a umplut paharul

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Grecia îşi joacă în aceste zile ultima şansă de a evita un faliment la scară naţională. Ezitările şi contrele dintre forţele politice de la Atena, haosul social, administraţia ineficientă şi incapacitatea de a limita cât de cât efectele imenselor datorii de stat par a fi adus răbdarea ţărilor din zona euro la limita răbdării. Din păcate, Grecia nu numai că a întărit scepticismul celor care erau oricum neîncrezători în capacitatea autorităţilor elene de a o scoate la capăt cu readucerea ţării pe linia de plutire, dar a început să se… descrediteze şi faţa ţărilor care au contribuit până acum la menţinerea situaţiei cât de cât sub control.

Dacă până acum  câteva luni cancelarul Angela Merkel şi-a asumat riscuri politice considerabile în faţa propriului electorat susţinând acordarea unor ajutoare financiare impopulare din punctul de vedere al contribuabilului german, în prezent situaţia este cu totul alta. Acuzat că vrea să transforme Grecia într-o „colonie” germană - nu mai departe de ieri o publicaţie elenă prezenta o caricatură cu Angela Merkel în uniformă nazistă – cancelarul german pare a fi acum dispus să lase pur şi simplu Grecia să se prăbuşească.

De aceeaşi părere este şi majoritatea managerilor companiilor germane, extrem de critică vizavi de modul în care autorităţile elene au gestionat afacerile publice. Dar nu numai Germania este de aceeaşi părere, ci şi ţări precum Olanda sau Finlanda. Un prim efect a fost acela că miniştrii de Finanţe din zona euro nu au mai acceptat declaraţiile de complezenţă din partea politicienilor de la Atena, iar discuţiile pentru noul acord de împrumut de 130 miliarde de euro au fost „amânat pentru o dată ce va fi anunţată ulterior”… 

Se vehiculează acum fie varianta amânării negocierii împrumutului până după alegerile anticipate din Grecia, programate în aprilie, fie acordarea unor împrumuturi într-un cuantum mult mai mic şi doar pe măsură ce Grecia face progrese în respectarea ţintelor economice asumate în discuţiile cu FMI, CE şi Banca Central Europeană. Situaţia Greciei este agravată şi de faptul că pieţele financiare au luat deja, de facto, în calcul varianta intrării ţării în incapacitate de plată. De asemenea, zona euro pare mai pregătită acum să se protejeze în faţa unui efect de contagiune în cazul în care sistemul financiar elen se prăbuşeşte. Altfel spus, supravieţuirea Greciei nu mai este vitală pentru tot spaţiul comunitar, prin urmare, cotabiliceşte vorbind, Grecia poate să moară.

Citit 908 ori Ultima modificare Joi, 16 Februarie 2012 17:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.