Înfiinţarea de PFA-uri, ultima modă - Economie de subzistenţă
Foto: Foto: Ovidiu Amălinei

Înfiinţarea de PFA-uri, ultima modă - Economie de subzistenţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mediul de afaceri gălăţean a pierdut în 2011 peste două mii de agenţi economici * Fondurile europene pentru agricultură, sufletul… Persoanelor Fizice Autorizate * S-a redus numărul de acte pentru înfiinţarea unei firme * Din această lună, la ONRC, portal pe internet pentru servicii on-line *

Dificultăţile economice au făcut ca, în 2011, nu mai puţin de 2.154 de firme gălăţene să fie trase „pe linie moartă”, rezultă din datele Oficiului Registrului Comerţului (ORC) Galaţi. Pe de altă parte, dacă ar fi să facem o comparaţie cu anii trecuţi, se poate spune că mediul de afaceri gălăţean a început să-şi regăsească o oarecare stabilitate. Spre comparaţie, în anul 2010, numărul agenţilor economici care şi-au încetat sub o formă sau alta activitatea a fost de 4.925. Acest lucru a fost posibil graţie temperării ritmului suspendărilor de activitate, acestea fiind anul trecut de 484, faţă de 1.542 de cazuri în anul precedent. De asemenea, radierile de agenţi economici au scăzut de 3.027 la 1.424 de cazuri, iar dizolvările de 356 la 246 de cazuri.

„Putem pune această evoluţie şi pe seama unei stabilizări, în sensul că cine a rezistat crizei economice şi-a continuat activitatea, cel care nu a rezistat şi-a suspendat activitatea sau şi-a radiat firma şi până acum s-au cam cernut firmele”, ne-a declarat directorul ORC Galaţi, Răducan Oprea. Din punct de vedere statistic, mediul de afaceri gălăţean a crescut pe parcursul anului trecut cu aproape o mie de agenţi economici, la 19.911 de comercianţi ce figurează ca activi la Registrul Comerţului. Pe de altă parte cifrele pot fi înşelătoare.

„Procesul de înfiinţare, dizolvare de agenţi economici este unul continuu, influenţat, desigur, şi de trendul economic general. De exemplu, în urmă cu mai bine de doi ani, în momentul introducerii impozitului forfetar a fost înghesuială la suspendări şi dizolvări. Dar pot fi şi situaţii specifice ce ţin strict de activitatea firmei sau relaţiile dintre asociaţi în momentul în care se ia o decizie de înfiinţare sau desfiinţare. De asemenea, una este să figurezi în calitate de comerciant activ la Registrul Comerţului şi alta este să ai efectiv o activitate productivă reflectată inclusiv în obţinerea unor rezultate financiare şi plata unor taxe şi impozite la bugetul de stat… ”, a precizat directul ONR Galaţi.

Cu sapa şi mapa la Registru

Ultima „modă” la Registrul Comerţului este cea a înfiinţării de PFA-uri (Persoană Fizică Autorizată). Drept dovadă, dacă per ansamblu, pe parcursul anului trecut numărul de persoane juridice a cunoscut o uşoară scădere, de la 13.294 la 13.277, numărul Persoanelor Fizice Autorizate a crescut de la 5.591 la 6.634. „Avem un număr mare de cereri din mediul rural pentru înfiinţarea de PFA-uri. Asta pentru că, de exemplu, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurarală (PNDR) una dintre condiţiile pentru accesarea unor fonduri europene în cadrul Măsurii 1.4.1. „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă” este ca beneficiarul să fie o Persoană Fizică Autorizată. De asemenea, aceeaşi măsură a stimulat şi creşterea înmatriculărilor de întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale”, a arătat directorul ORC Galaţi, Răducan Oprea.

Consultanţă pentru întreprinzători

Pentru a se veni în sprijinul celor care încă mai au un spirit antreprenorial în aceste vremuri nu tocmai uşoare, procedurile de înfiinţare ale unei firme au fost în ultimii doi ani simplificate.  „Procedurile sunt simplificate până unde se poate. La modul concret, pentru constituirea unei firme, actele necesare sunt rezervarea de denumire de firmă, actul constitutiv, o dovadă de sediu, dovada capitalului social, o declaraţie pe proprie răspundere prin care persoana în cauză îşi asumă calitatea prevăzută în cadrul firmei („Declaraţia 359” - n.r.) şi specimenul de semnătură.

Dacă aceste acte există şi sunt corect întocmite, într-o zi se depune dosarul, a doua zi se judecă, iar a treia zi firma este înmatriculată. Deci, în trei zile toate aceste proceduri pot fi rezolvate”, a arătat directorul ORC Galaţi. Pe de altă parte, acesta a admis că, totuşi, înfiinţarea unei firme nu este chiar floare la ureche şi că aplicatul trebuie să aibă o anumită cultură juridică, una care poate nu face parte din preocupările obişnuite ale unei persoane. „Pentru a veni în sprijinul unor astfel de persoane avem un Birou de Informare la care poate fi pus la dispoziţie un ghid pentru orice formă juridică. De asemenea, sunt referenţii de specialitate care asigură asistenţă la întocmirea actelor sau se poate chiar asigura consultanţă de specialitate, însă pentru acestea din urmă se aplică o serie de tarife”, a arătat directorul ORC Galaţi.

De exemplu, pentru înfiinţarea unui PFA, serviciile de consultanţă pentru îndrumare - completare cerere, unde formalităţile sunt ceva mai simple, tariful este în medie undeva la 20 lei, iar taxa de registru în jurul a 300 lei. În cazul SRL, consultanţa în redactarea actelor ajunge undeva la 200 - 300 lei, iar taxele de registru sunt în medie de 400 - 500 lei. „Ideea este că, dacă o persoană solicită sprijinul, toate documentele pot fi întocmite şi la Registrul Comerţului, iar aceste formalităţi nu sunt chiar de speriat dacă cineva are o idee şi vrea să demareze o activitate economică”, a precizat directorul ORC Galaţi.

De la ghişeu la Internet

Pe lângă serviciile la ghişeu, comunitatea de afaceri va avea la dispoziţie la Registrul Comerţului şi un nou sistem informatic prin intermediul căruia va putea desfăşura operaţiunile specifice. Sistemul de Servicii on-line şi portalul pe internet dedicat acestora este deschis chiar din această lună şi va permite atât scurtarea perioadei de înfiinţare a firmelor, cât şi o mai bună interconectare a bazelor de date de la nivelul ONRC cu bazele de date locale, naţionale şi se creează premizele interconectării cu sistemele de la nivelul Uniunii Europene. Prin noul portal vor putea fi făcute operaţiuni precum rezervări de denumire, înmatriculări, dar şi înregistrări de menţiuni, depunere de certificate constatatoare, furnizarea de informaţii.

 

Citit 4644 ori Ultima modificare Duminică, 19 Februarie 2012 23:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.