Afaceri cu modificări - Patronatele vor revizuirea Legii IMM-urilor

Afaceri cu modificări - Patronatele vor revizuirea Legii IMM-urilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Iniţierea unei noi Legi pentru întreprinderile mici şi mijlocii, care să asigure aplicarea la nivel naţional a cadrului european dedicat IMM-urilor (Small Business Act) se va număra în acest an printre priorităţile patronatelor din cadrul CNIPMMR. „La nivel comunitar, IMM-urile contribuie cu mai bine de 80 la sută din mersul economiei, iar prin documentul european se recunoaşte importanţa acestor întreprinderi şi se propune statelor un cadru de încurajare şi dezvoltare a mediului de afaceri în această direcţie. „Reglementaţi mai întâi pentru IMM-uri” este unul dintre principiile de bază ale acestui document, în sensul evitării unor norme stufoase, greu aplicabile. Nu este normal ca în cazul unui IMM cu 10-20 de salariaţi să vii şi impui tot setul de normative, controale, avizări care se aplică, să spunem, unui combinat cu mii de oameni”, a explicat Marian Filimon, vicepreşedintele CNIPMMR.

Patronatele vor milita în acest an şi pentru creşterea treptată de 0,4 la sută la 1 la sută din PIB a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru finanţarea programelor de dezvoltare, a măsurilor de sprijinire a înfiinţării de întreprinderi şi de susţinere a dezvoltării IMM-urilor pe termen lung. „Pentru a da un singur exemplu, creşterea sumelor alocate programelor de înfiinţare şi dezvoltare a IMM-urilor, cu alocarea prioritară a 300 de milioane de euro pentru susţinerea financiară a programelor de start-up în următorii doi ani, ar putea genera 300.000 de noi locuri de muncă şi creşterea cu 4,26 la sută a PIB în perioada 2012 - 2016. Noi am depus deja un proiect în acest sens la Ministerul Finanţelor Publice şi sper să se înţeleagă faptul că programele de dezvoltare a IMM-urilor nu sunt „o cheltuială”, ci o investiţie profitabilă inclusiv pentru bugetul de stat”, a mai arătat reprezentantul patronatelor.

Nu în ultimul rând, patronatele mai doresc introducerea bunelor practici ale UE privind activităţile de cercetare - dezvoltare, prin: creşterea plafonului deducerii suplimentare la calculul impozitului pe profit pentru cheltuieli de cercetare - dezvoltare de la 20 la sută la 50 la sută pentru întreprinderile mari şi 75 la sută pentru IMM-uri; deducerea suplimentară din baza impozabilă a 50 la sută din totalul veniturile obţinute din valorificarea brevetelor de invenţie rezultate în urma activităţilor de cercetare; reglementarea deductibilităţii totale a cheltuielilor cu investiţiile în echipamente sau licenţe la momentul achiziţiei, dacă acestea sunt efectuate în scopul desfăşurării unor activităţi de cercetare.

Citit 1419 ori Ultima modificare Duminică, 19 Februarie 2012 23:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.