Jale la Matca - Solariile, ca după bombardament!
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Jale la Matca - Solariile, ca după bombardament!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a inspectat la faţa locului proporţiile dezastrului * El a promis că, în zece zile, va prezenta măsurile de ajutor care se pot lua pentru legumicultori * O comisie specială va evalua pagubele pe fiecare gospodărie *

Solariile din comuna gălăţeană Matca, cel mai important bazin legumicol al ţării, arată în aceste zile ca după bombardament: foliile de plastic care protejau culturile au fost sfâşiate de vânt, în unele locuri nici măcar structura de susţinere nu a rezistat presiunii tonelor de zăpadă, iar straturile cu legumele ce ar fi trebuit să ajungă în câteva zile în pieţele din întreaga ţară zac îngheţate sub nămeţi. „Am pierdut tot ce am pus răsaduri în octombrie. Toată munca, toţi banii s-au dus, singura „recoltă” cu care am rămas sunt datoriile la bănci….”, ne-a spus unul dintre cei peste 200 de mătcaşi care s-au adunat ieri în faţa primăriei cu speranţa că programata întâlnire cu ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, le va aduce un răspuns pentru ceea ce-i aşteaptă în viitor.

Dezastrul care a lovit comuna este fără precedent. Gerul, viscolul, căderile masive de zăpadă din ultimele săptămâni au strivit mai bine de 280 de hectare de solarii, adică aproape 35 la sută din suprafaţa cultivată cu legume de mătcaşi. Pagubele sunt colosale. „Numai pentru structura de susţinere a solariilor, la hectar, costurile sunt de vreo 120 de milioane de lei vechi. La asta se mai adaugă sămânţa, foarte scumpă, adusă din străinătate, care ajunge şi la 100 euro un pumn de seminţe. Mai puneţi folia de plastic, 4 euro pe kilogram, şi cheltuielile de zeci de milioane de la încălzire”, ne explică Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Legume-Fructe din Matca. 

Dezastre fără acte
Potrivit primarului comunei Matca, Nelu Costea, viaţa tuturor celor 12.000 de locuitori ai comunei depinde într-un fel sau altul de legumicultură. Şi, din păcate, în ultimul an legumiculorii au fost parcă urmăriţi de un blestem. În vară, isteria castraveţilor infectaţi cu e-coli a făcut ca mii de tone din recolta lor să ajungă pur şi simplu la platformele de gunoi. Pe cei mai mulţi dintre legumiculori nu i-a despăgubit nimeni pentru că „nu aveau acte”.

Mulţi şi-au pus speranţele în recolta de legume extra-timpurii din această primăvară, dar totul a fost din nou pus la pământ. Din păcate, şi acum şansele sunt destul de mici pentru a fi cumva despăgubiţi. „În cazul în care nu sunt asigurări făcute, formele de ajutor, fie din bani naţionali, fie din bani europeni sunt limitate…”, a arătat ministrul Stelian Fuia. „Dar cine ne asigură pe noi? Nimeni nu vrea să audă nici de secetă, nici de ger? Atunci, ce asigurare să faci?”, au replicat oamenii. Dezastrul solariilor de la Matca este cel mai mare de acest fel din ţară. Ministrul Agriculturii a putut să se convingă cu ochii lui de proporţiile nenorocirii care i-a lovit pe mătcaşi vizitând câteva gospodării.

„Domnu’ ministru, nu vrem pomană,  dar măcar ajutaţi-ne să nu ne mai speculeze toţi! După ce ne-a lovit nenorocirea a crescut preţul la folia de plastic, dacă te duci să te împrumuţi ţi se cere azi dobândă mai mare decât ieri!”, i-au spus oamenii ministrului. „Chiar dacă o luăm de la capăt, suntem întârziaţi cu recolta cel puţin o lună de zile. În timpul acesta vin pe piaţă turcii, bulgarii, când vom intra noi, cu mare lucru nu o să ne alegem”, ne-a explicat şi Matei Mirela. Legumele extra-timpurii erau „colacul de salvare” pentru mulţi dintre mătcaşi. În vară, cu roşiile, cu castraveţii nu poţi să bagi mâna în foc pentru câştig, când legumele au ajuns să se vândă şi cu zece bani kilogramul, mai ieftin chiar şi decât un litru cu apă! „Uneori te întrebi pentru ce o mai facem. De afară vine marfă peste marfă, în piaţă e mafie, nici nu poţi să te apropii de o tarabă, acum avem solariile distruse, am ajuns să sărăcim muncind!”, s-au plâns oamenii ministrului Fuia, dar şi celorlalte oficialităţi de la instituţiile din Galaţi care îl însoţeau.

Comisie de evaluare
Deocamdată, încă nu se poate spune exact care este valoarea pagubelor, după unii e chiar şi de ordinul a câteva milioane de euro. Pentru evaluarea pagubelor s-a făcut o comisie din care fac parte reprezentanţi ai autorităţilor locale, dar şi din partea DADR Galaţi.

„Sperăm că până săptămâna viitoare să avem gata aceste evaluări, iar în zece zile sperăm să putem prezenta legumicultorilor şi eventuale soluţii pentru ca, sub o formă sau alta, să-i putem ajuta”, a declarat ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.

Printre posibile măsuri identificate în urma discuţiilor cu sătenii ar fi, de exemplu, acordarea unor fonduri din ajutoarele de minimis (ajutoare de stat care se pot acorda pe perioade limitate de timp, în baza unor plafoane reglementate la nivel comunitar – n.r.). Acest ajutor poate merge în cazul unei ferme până la 7.500 de euro, dar rămâne de văzut în ce măsură acest tip de ajutoare poate fi acordat şi gospodăriilor de tipul celor de la Matca. Un alt posibil ajutor ar fi obţinerea din partea Comisiei Europene a aprobării pentru finanţarea în acest an a tuturor proiectelor declarate eligibile pe Măsura 1.4.1. – „Sprijinirea fermelor de semisubzistenţă”, din cadrul PNDR, la care sunt înscrişi foarte mulţi legumicultori din Matca. „Pe M 1.4.1., la nivel naţional, sunt vreo 26.000 de proiecte, din care în jur de 12.000 sunt eligibile, dar nu au finanţare. Numărul de proiecte a fost surprinzător de mare. Prin urmare, am discutat cu comisarul Dacian Cioloş varianta de a da, eventual, finanţare pentru toate proiectele şi de a nu mai ţine o nouă sesiune de depunere de proiecte în iunie. Rămâne de negociat la nivelul CE şi sper să şi reuşim”, a precizat ministrul Agriculturii.

La rândul său, tot ca formă de ajutor, deputatul Mircea Toader a promis că va încerca să identifice un producător mare de folie de polietilenă care să le vândă materialele necesare refacerii serelor fără a profita „umflând” preţurile pe seama nenorocirii care i-a lovit pe legumicultori.

Deocamdată, singurul lucru cert pe care îl ştiu mătcaşii este că „într-un fel sau altul, trebuie să o ia de la început”. În zece zile li s-a promis un răspuns de la Ministerul Agriculturii pentru nevoile lor, dar experienţa de până acum i-a învăţat că singurul lucru pe care se pot baza cu adevărat este doar dorinţa lor de a reconstrui ceea ce au distrus vitregiile naturii.

 

Ovidiu Amălinei

 

 

 

Citit 6363 ori Ultima modificare Joi, 23 Februarie 2012 23:23

6 comentarii

 • postat de MATCA
  Miercuri, 10 Aprilie 2013 17:34
  stiti toti numai sa vorbiti! crede-ti ca ala care are un bmw in curte la cumparat din banii primariei sau din banii guvernului ?sa stiti ca nu e chear asa . Daca tot va place sa va dati cu parerea veni-ti si munciti la MATCA macar pt o luna sa vede-ti si voi cum se castiga banii sa vede-ti daca suportati tot ce suportam noi matcasii ,socoti-ti si voi toate cheltuielile si toata investitia facuta pt toate plantele pe tot anul ,sa vedeti cu cat mai ramaneti din tot profitul
  0
  0
  Raportează
 • postat de moromete galatean
  Vineri, 20 Aprilie 2012 17:09
  asa cum a zis "Rosia Stimulata" aceste rosii parca sunt de plastic ,nu au gust adevarat.Dar partea mai dureroasa e ca daca cumperi vreo 3kg de rosii de la ei in primavara , ti s-a dus tot SALARIUL.Si atunci nu te miri daca te duci in Matca si vezi lux , masini straine foarte scumpe si alte alea.In casa la multi din ei zace cate un televizor cu plasma pe perete.O sa spuneti: e munca lor, merita, DAR sa cultivi rosii, sa le vinzi la un pret exorbitant, sa iti faci lux de 5 stele in casa , si pe urma sa te plangi la guvern sa iti dea bani sa repari (solarii de plastic) asta e TIGANIE, ori proasta organizare.Cultiva rosii in solarii de plastic de zeci de ani (unii) dar nu au investit sa faca o adevarata sera de sticla.Mai mare rusinea ! Eu lea-as spune : Asta e stimati afaceristi ! Ati investit in televizor cu plasma ? Vindeti-l !Ati investit intrun BMW ? Vinde-l sa-ti faci o adevarata sera si sa te extinzi, dar eu bani de la primarie NU VA DAU !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Rosia stimulata
  Miercuri, 29 Februarie 2012 12:09
  Cu tot respectul pentru munca si pentru cei ce muncesc, imi pare rau de ce s-a intimplat, dar vreau sa aduc aminte legumicultorilor si in special celor din Matca: sa nu uite metodele pe care le folosesc, vezi fortarea coacerii legumelor cu stimulatori care fac din rosii niste obiecte de butaforie, zici ca maninci plastic, nu mai vorbesc de sanatate.Pentru ei si familie folosesc metode bio!!!!!!
  Sper ca aceasta intimplare sa- i intelepteasca, mai ales ca a inceput si POSTUL MARE. De regula, crestinii isi mai aduc aminte de ce au gresit.DOAMNE AJUTA si D-zeu sa va sporeasca!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radu de Galati
  Marți, 28 Februarie 2012 14:25
  De ce credeti ca doar la matca au taranii solariile distruse de parca Matca ar fi singura comuna din Galati ?
  Sa fie oare ochii lui Mircea Toderica atintiti spre postul de Presedinte al CJ ? Sa fie oare matcasii mai deocheati ca cei din Malul Alb sau Barcea ?
  Cred ca mai toata zona a fost afectata chiar daca nu au primar PDList. Cu alte cuvinte Matcasii pot cultiva rosii cu motorina fara sa li se intample nimic si altii daca vor sa cultive legume trebuie sa o faca pe riscul lor, nu ?
  Tot Chebac e vinovat ca unii primesc bani si altii nu ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Galatean
  Vineri, 24 Februarie 2012 14:37
  Ce sa faca ceaurdelu' asta pentru saracii oameni ?!? Asta-i pus de ochii lumii pt. ca sforile tot ciclopul de la Cotroceni le trage !
  0
  1
  Raportează
 • postat de Realita-tea
  Vineri, 24 Februarie 2012 09:24
  solarii folia de plastic = P R I M I T I V
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.