Dunărea îngheaţă afacerile ArcelorMittal Galaţi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Dunărea îngheaţă afacerile ArcelorMittal Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Combinatul siderurgic ArcelorMittal şi-a redus drastic producţia din cauza situaţiei de pe Dunăre. Faptul că toate căile navigabile sunt blocate de gheaţă pune ArcelorMittal Galaţi în imposibilitatatea de a produce atât cât producea în condiţii normale. În plus, produsele fabricate în combinat pot fi livrate doar pe calea ferată, cu costuri mai mari şi întârzieri importante.

Acest lucru a dus şi la oprirea temporară a Furnalului 5 pentru lucrări de mentenanţă ale căror termene au fost devansate. "Furnalul 5 a fost oprit pentru lucrări de mentenanţă care au fost efectuate mai devreme decât era programat iniţial în vederea adaptării producţiei şi a face faţă dificultăţilor pe care le avem în privinţa expedierii produselor noastre", a declarat Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi.  

Acesta a mai precizat că sunt întâmpinate dificultăţi majore în alimentarea cu materie primă care vine din spaţiul ex-sovietic. Minereurile concentrate sunt îngheţate, iar pentru introducerea în fluxul de producţie sunt mai întâi trecute prin tuneluri cu aer cald. Acest lucru provoacă un dublu efect negativ: materia primă folosită este mai puţină, iar costurile devin mult mai mari.  

În plus, ne-a mai declarat reprezentantul ArcelorMittal Galaţi, sunt întâmpinate dificultati cu sleb-urile care vin din import şi care sunt laminate la Galaţi. Acest lucru se întâmplă datorită întârzierilor înregistrare la garniturile de tren cu care sunt transportate aceste sleb-uri.

Nu doar producţia are de suferit. Livrarea produselor fabricate la ArcelorMittal Galaţi se făcea cu predilecţie pe cale navală. Pentru că şenalul navigabil este închis, iar transportul pe Dunăre este imposibil, produsele sunt încărcate în vagoane şi trimise pe calea ferată până la Constanţa, de unde sunt încărcate în vapoare. Şi acest aspect duce la creşterea costurilor.

De altfel, în 15 februarie directorul general al combinatului siderurgic Bruno Ribo recunoştea faptul că unitatea de la Galaţi se află în dificultate din cauza condiţiilor meteo, şi că acest lucru a dus la o ajustare a producţiei. "ArcelorMittal Galaţi a luat măsuri tehnice şi logistice pentru a face faţă condiţiilor meteo nefavorabile. Ne confruntăm cu dificultăţi în ceea ce priveşte primirea şi procesarea materiilor prime, precum şi în expedierea produselor. Ca urmare, în acest moment ne adaptăm producţia şi luăm deciziille necesare pentru a menţine echipamentele în parametri optimi", susţinea directorul general al ArcelorMittal Galaţi.

Citit 2361 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Februarie 2012 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.