Piaţa bancară gălăţeană - Recul al creditării de 12,6 milioane de euro!

Piaţa bancară gălăţeană  - Recul al creditării de 12,6 milioane de euro!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Împrumuturile totale accesate de gălăţeni au scăzut la până la sfârşitul lunii ianuarie la 4.102 milioane de lei * Pe de altă parte, depozitele şi disponibilităţile băneşti au crescut la 3.165 milioane de lei * Conturile agenţilor economici devin din ce în ce mai subţiri, în timp ce populaţia a început să pună mai mult preţ pe economisire *


Creditarea pe piaţa bancară gălăţeană a înregistrat în luna ianuarie o scădere cu 54,5 milioane de lei (aproximativ 12,6 milioane de euro), rezultă din datele furnizate de BNR. Cauza principală o reprezintă declinul accentuat al împrumuturilor în valută accesate de agenţii economici. Această categorie de împrumuturi avea la sfârşitul lunii ianuarie o valoare de 1.20,9 milioane de lei, cu 53,7 milioane de lei mai puţin faţă de luna precedentă şi cu 34 milioane de lei mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe partea creditelor în moneda naţională, împrumuturile accesate de firme totalizau 839,1 milioane de lei, aproximativ la fel ca luna precedentă, dar cu 34,6 milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Agenţii economici gălăţeni nu stau prea bine nici în ceea ce priveşte resursele proprii. La scăderea volumului împrumuturilor s-a adăugat în ianuarie şi o scădere cu 32,7 milioane de lei  a disponibilităţilor şi a depozitelor băneşti, la 751,5 milioane de lei. Mai exact, agenţii economici aveau în conturi, în moneda naţională, disponibilităţi la vedere de 265,1 milioane de lei şi depozite la termen sau rambursabile după notificare de 231,3 milioane de lei. În valută, firmele gălăţene avea disponibilităţi la vedere de 91,5 milioane de lei. Depozitele la termen sau rambursabile după notificare în valută ale agenţilor economici au scăzut puternic, de la 702,6 milioane de lei la 633,3 milioane de lei, ceea ce înseamnă o diferenţă de aproape 70 milioane de lei!

Economii în creştere

La nivelul populaţiei, prima lună din an a adus o scădere a 7,2 milioane de lei a creditelor în moneda naţională, la 839,1 milioane de lei. Pe de altă parte, pe categorii de împrumuturi se constată evoluţii divergente. În timp ce creditele în moneda naţională au scăzut în decurs de o lună de la 789 milioane de lei la 780,8 milioane de lei, creditele în valută au crescut de la echivalentul a 1.133,9 milioane de lei la 1.140,4 milioane de lei. În ceea ce priveşte destinaţia împrumuturilor, spre consum au fost dirijate împrumuturi de 598,3 milioane de lei în moneda naţională şi echivalentul a  558,3 milioane de lei din împrumuturile în valută. Locuinţele au avut ca destinaţie împrumuturi de 39,4 milioane de lei în moneda naţională şi 570,2 milioane de lei din împrumuturile în valută.

Pe viitor, la nivelul populaţiei procesul de creditare ar putea cunoaşte o încetinire ca urmare a punerii în aplicare a noilor norme de creditare impuse de BNR. Condiţiile de creditare pentru creditele de consum vor deveni mai drastice. Ele nu vor putea depăşi 35 la sută din veniturile debitorilor şi nu vor putea fi acordate pe o durată mai mare de cinci ani. În ceea ce priveşte creditele ipotecare, pentru contractarea acestora va fi nevoie de un avans de cel puţin 25 la sută din valoarea imobilului achiziţionat, pentru creditele în valută şi de cel puţin 15 la sută la creditele în lei.

Un fapt pozitiv este acela că, la nivelul populaţiei gălăţene, se înregistrează o consolidare a procesului de economisire. La sfârşitul lunii ianuarie, gălăţenii aveau în conturi 2.325,4 milioane de lei cu 38,2 milioane de lei mai mult faţă de luna precedentă şi cu nu mai puţin de 197,5 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut!

Situaţia restanţelor

Creditele restante reprezintă în continuare o problemă majoră la nivelul Galaţului. La un nivel total al creditării de 4.102,7 milioane de lei, creditele restante aveau o valoare de 606,7 milioane de lei, ceea ce înseamnă o pondere de 14,78 la sută, una dintre cele mai ridicate din ţară! Pe categorii de credite, o valoare mai mare a restanţelor se înregistrează la împrumuturile în valută, unde din credite totale în valoare de 2.481,5 milioane de lei, 319 milioane de lei au fost credite neperformante. La împrumuturile în moneda naţională, dintr-un total de 1.621,2 milioane de lei, creditele restante au fost de 287,7 milioane de lei.

Citit 1668 ori Ultima modificare Duminică, 04 Martie 2012 15:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.