Mediul de afaceri gălăţean, bătut de cel din Brăila

Mediul de afaceri gălăţean, bătut de cel din Brăila
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Patronatele gălăţene din cadrul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii  (CNIPMMR) au propus autorităţilor locale gălăţene constituirea la nivel judeţean a unui „Consiliul Economico-Social” care să aibă rolul de a elabora strategii şi politici economice menite să stimuleze dezvoltarea mediului de afaceri gălăţeni.

Propunerea a fost înaintată în cadrul ultimei şedinţe a Comisiei de Dialog Social, la care, săptămâna trecută, au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice, patronatelor şi sindicatelor. „Acest consiliu ne dorim să fie format din specialişti din mediul academic, din mediul de afaceri, din administraţie care să vină cu propuneri concrete de stimulare a economiei locale. Este un model care se aplică cu succes în ţări europene precum Franţa sau Germania, un instrument prin care, de exemplu, se propun sau se analizează oportunităţile de noi investiţii, care propune un cadru de punere în practică cu reguli simple şi precise şi stimulatoare pentru potenţialii investitori”, a explicat vicepreşedintele CNIPMMR, Marian Filimon.

Reprezentantul patronatelor a exemplificat şi cu câteva aspecte pe care un astfel de Consiliul Economico-Social le poate lua spre analiză: stabilirea unor redevenţe mai mici pentru concesiunile sau terenurile închiriate, stabilirea unor taxe mai mici pentru avizele necesare derulării unei investiţii, scurtarea duratei de eliberare a avizelor prin înfiinţarea unui Birou Unic la nivel de judeţ şi municipiu, acordarea, în mod gratuit, de consiliere pentru marii investitori. Patronatele mai propun şi scutirea de taxele şi impozitele locale pentru perioade de până la trei ani pentru afacerile aflate la început sau asigurarea pe cheltuiala comunităţii a infrastructurii de bază (apă, canalizare, gaze, electricitate, drumuri etc.) până la perimetrul construibil al investitorilor.

„Întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem toţi, dar mai ales cei din conducerile administraţiei este de ce un om de afaceri ar fi atras să-şi realizeze investiţiile în judeţul Galaţi şi nu la Constanţa, Buzău sau Brăila. Iar din acest punct de vedere, din păcate, în ciuda unor oportunităţi locale, potenţialii investitori sunt descurajaţi de hăţişul birocratic, de orele pe care trebuie să le petreacă pe la uşi pentru obţinerea unor autorizaţii, de excesul de zel pe care îl fac unele instituţii, care adesea obstrucţionează demararea unor investiţii. Aşa se face că, în Regiunea noastră de dezvoltare, judeţe precum Constanţa, Buzăul sau Brăila au un mediu de afaceri mult mai favorabil investitorilor decât cel de la Galaţi”, a explicat reprezentantul patronatelor.

Acesta a precizat că, în condiţiile în care criza economică a pus în evidenţă slăbiciunile unei economii ce gravitează în jurul unor coloşi economici, precum Acelor Mittal sau Şantierul Naval Damen se impun măsuri care să permită dezvoltarea IMM-urilor în domenii cât mai diverse. „IMM-urile reprezintă plasa de siguranţă a economiei. Acolo unde IMM-urile au avut un mediu prielnic pentru a se dezvolta, şi şocurile crizei economice au fost atenuate prin capacitatea lor de a se adapta mai rapid, de a genera afaceri în locul celor pierdute în sectoarele mai vulnerabile”, a  mai arătat reprezentantul patronatelor.

Citit 4182 ori Ultima modificare Luni, 05 Martie 2012 00:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.