Greva continuă la Ţevi Sudate - Patronatul nu plusează, salariaţii nu cedează
Foto: Foto: ArcelorMittal

Greva continuă la Ţevi Sudate - Patronatul nu plusează, salariaţii nu cedează
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Angajaţii fabricii de ţevi sudate ArcelorMittal Tubular Products de pe platforma siderugică, care au intrat în grevă generală joi, cerând salarii mai mari, continuă protestul şi săptămâna viitoare. Greviştii nu-şi vor relua activitatea decât după ce patronatul le va accepta revendicările. Ei solicită creşterea cu până la 200 de lei a lefurilor şi cu 50 de lei a primelor, în timp ce managementul nu le oferă decât un bonus de 2 la sută din venitul anual în iulie, unul de 2,5 la sută în decembrie, dacă nu sunt pierderi, mai multe promovări şi o încadrare mai bună a muncitorilor.

Un consens pare greu de atins în condiţiile în care, deşi poartă un dialog permanent, managementul şi reprezentanţii salariaţilor nu-şi modifică oferta şi, respectiv, revendicările. Patronatul nu plusează deloc, iar liderii greviştilor nu lasă de la ei. Totuşi, nu este exclus ca părţile să se reîntâlnească în weekend, un eventual acord ducând la încetarea protestelor şi la repornirea fabricii luni.

Unitatea are circa 180 de angajaţi. Venitul mediu net lunar este de 1.400 de lei, puţin mai ridicat decât cel al siderugiştilor din combinat. La această sumă se adaugă tichetele de masă, în valoare de 200 de lei.

Ţevile fabricate la Galaţi sunt căutate de străini

ArcelorMittal Tubular Products, fosta secţie de ţevi sudate din combinatul siderurgic, are o capacitate de producţie de 60.000 de tone pe an. Ea a devenit unitate de sine stătătoare în 2006, intrând în Divizia de Produse Tubulare a gigantului ArcelorMittal, din care mai fac parte fabricile de ţevi din Iaşi şi din Roman. Combinatul, specializat pe producţia de tablă groasă, este inclus în Divizia de Produse Plate.

Societatea fabrică ţevi sudate longitudinal cu arc electric, în diametru de 0,5 până la 1,4 metri, folosite la transportul hidrocarburilor şi al apei. Cea mai mare parte a producţiei merge la export.

Rezultatul financiar aferent anului trecut nu a fost încă încheiat, dar administraţia previzionează că el va fi negativ, ca şi cele înregistrate în 2010 şi în 2009, primii doi ani de recesiune, când societatea a avut pierderi de 21 de milioane de lei şi, respectiv, de 7 milioane de lei. Profit a făcut în 2008, însă cifra nu a fost una spectaculoasă - 16.000 de lei. Ea le urma, însă, unor pierderi semnificative, de 5 milioane de lei, înregistrate în 2007, în plin boom economic.

Citit 2138 ori Ultima modificare Vineri, 30 Martie 2012 23:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.