Piata bancara - Restrictii suplimentare la acordarea creditelor

Piata bancara - Restrictii suplimentare la acordarea creditelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

* Aplicarea noilor norme BNR privind acordarea împrumuturilor începe să-şi facă simţite efectele * Volumul creditelor contractate de firmele gălăţene a scăzut într-o lună cu peste 27 milioane de lei * Pentru prima dată la nivelul populaţiei, creditele imobiliare în valută sunt mai mari decât creditele de consum * Se anunţă o ieftinire a creditelor în lei *

Creditele contractate de gălăţeni au ajuns la sfârşitul lunii februarie la valoarea de 4.082,1 milioane de lei, în scădere cu 20,6 milioane de lei faţă de luna precedentă, dar cu 58,8 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultă din datele BNR. Rezultatele vin pe fondul intrării în vigoare a noilor norme de creditare, care conţin restricţii mai ales în ceea ce priveşte creditele de consum şi creditarea în valută. Pe categorii de împrumuturi, creditele în lei au scăzut într-o singură lună cu 8,4 milioane de lei, la 1.612,8 milioane de lei, în timp ce creditele în valută au scăzut cu 12,2 milioane de lei, la echivalentul a 2.468,3 milioane de lei.

Adversitate la risc

Ca trend general, instituţiile financiare anticipează o înăsprire a standardelor de creditare pe toate categoriile de credit. Potrivit noilor norme de acordare a împrumuturilor, începând cu luna februarie, pentru obţinerea unui credit imobiliar, persoanele care obţin veniturile în lei trebuie să achite un avans în valoare de cel puţin 25 la sută din valoarea imobilului în cazul creditelor în euro şi de cel puţin 40 la sută în cazul creditelor în dolari sau franci elveţieni.

De asemenea, creditele de consum se pot acorda pe o perioadă de maximum cinci ani de zile, nu pe 10 sau chiar 15 ani, aşa cum se întâmpla până acum. Chiar şi în aceste condiţii, adversitatea la risc a instituţiilor financiare se va face simţită şi în perioada următoare prin înăsprirea condiţiilor de creditare pentru anumite categorii de clienţi. De exemplu, pe segmentul agenţilor economici, condiţiile se vor înăspri pentru împrumuturile accesate de IMM-uri, dar şi pentru împrumuturile pe termen lung accesate de marile societăţi.

Clauze contractuale conţinând restricţii suplimentare sau solicitarea unor garanţii suplimentare sunt instrumente devenite clasice în diminuarea riscurilor. În prezent, agenţii economici gălăţeni au împrumuturi ce totalizează 2.132,9 milioane lei, cu 27,1 milioane de lei mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe categorii de împrumuturi, creditele firmelor în moneda naţională au scăzut de la 839,1 milioane de lei la 832,1 milioane de lei, în timp ce volumul creditelor în valută a scăzut de la 1.320,9 milioane de lei la 1.300,8 milioane de lei. Potrivit datelor furnizate de bănci, riscurile asociate companiilor sunt mai mari în domeniile afacerilor imobiliare, construcţiilor, intermedierilor financiare şi comerţului. Cu risc mai mic sunt asociate companiile din domeniul energiei şi industriei. Cel mai ridicat grad de risc, de peste 50 la sută, se întâlneşte în rândul microîntreprinderilor.

Restanţele se ţin scai de gălăţeni

În cazul populaţiei, în ciuda noilor restricţii la creditare, volumul împrumuturilor a cunoscut în ultima lună o uşoară creştere, la 1.927,6 milioane de lei, cu 7,5 milioane de lei mai mult faţă de luna precedentă şi cu 63,8 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe categorii de împrumuturi, creditele în valută deţin supremaţia, cu un total de 1.148,2 milioane de lei, în timp ce creditele în moneda naţională sunt de doar 779,4 milioane de lei. În ceea ce priveşte destinaţia împrumuturilor se poate constata o temperare treptată a creditelor de consum şi o consolidare a creditelor imobiliare. Cu toate acestea, creditele de consum rămân baza împrumuturilor contractate de populaţiei.

Mai exact, din creditele în moneda naţională, 597,8 milioane de lei au fost destinate consumului, în timp ce doar 39,7 milioane de lei reprezentau credite imobiliare. La creditele în valută lucrurile sunt ceva mai echilibrate. Creditele imobiliare, cu un total de 575,6 milioane de lei, au reuşit chiar în ultima lună să depăşească valoarea creditelor destinate consumului, de 560,3 milioane de lei. Această tendinţă va fi consolidată şi pe viitor, atât de noile norme BNR de acordare a împrumuturilor, cât şi de noile condiţii impuse de bănci. Prudenţa este determinată de aşteptările rezervate privind evoluţia viitoare a economiei atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, precum şi de scăderea veniturilor populaţiei şi capacităţii mai reduse de onorare a împrumuturilor. De altfel, volumul împrumuturilor restante este într-o continuă creştere.

În ultima lună creditele restante ale gălăţenilor au ajuns la 609,5 milioane de lei, având o pondere de 14,93 la sută în împrumuturile totale, cu 0,15 la sută mai mult faţă de luna precedentă şi cu 0,81 la sută mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cele mai mari restanţe se întâlnesc la creditele în valută, acestea având o valoare de 321,6 milioane de lei, în timp ce creditele restante în moneda naţională erau de 287,9 milioane de lei.

Leul, pe valul împrumuturilor

Piaţa bancară gălăţeană va fi marcată în perioada următoare de impulsul dat BNR la sfârşitul săptămânii trecute prin scăderea dobânzii de politică monetară la 5,25 la sută, prag ce reprezintă un minim istoric. Scăderea acestei dobânzi ar trebui să genereze într-o măsură mai mare sau mai mică o scădere a dobânzilor pe piaţa interbancară, ceea ce înseamnă o scădere a indicelui ROBOR ce stă la baza calculării dobânzilor la creditele în lei. Dar rămâne de văzut în ce măsură instituţiile financiare vor reacţiona la scăderea dobânzii de politică monetară. Adesea, băncile au păstrat dobânzile la credite la cote aproape la fel de ridicate, asta şi din cauză că piaţa românească oferă încă prea puţine alternative de finanţare la clasicele credite bancare.

Citit 1828 ori Ultima modificare Duminică, 01 Aprilie 2012 21:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.