„Filiera Apartamentul” - Preţuri reevaluate în plenul CJ Galaţi

„Filiera Apartamentul” - Preţuri reevaluate în plenul CJ Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Consilierii judeţeni sunt chemaţi să-şi însuşească preţurile stabilite de un evaluator independent * Cum rămâne cu verificarea legalităţii  contractelor de închiriere?

Un nou episod din controversata afacere a celor 37 de apartamente aflate în proprietatea CJ Galaţi pentru cumpărarea cărora chiriaşii au dat autorităţile judeţene în judecată urmează să se consume în şedinţa de vineri a consiliului. Pe ordinea de zi se află şi proiectul „Însuşirea raportului de reevaluare a apartamentelor aflate în domeniul privat al Judeţului Galaţi şi administrarea CJ Galaţi”.

Reamintim că, în urma unui proces care durează din 2008, 39 de chiriaşi ai apartamentelor din blocurile L, Delta, B4, A16, V3 şi V5 (magistraţi, foşti şefi ai instituţiilor deconcentrate şi chiar angajaţi ai CJ) au câştigat în instanţă dreptul de a-şi cumpăra casele. În şedinţa de consiliu  din 28 februarie, la iniţiativa consilierilor USL, preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, a fost însărcinat ca până la sfârşitul lunii aprilie să vândă casele. Cu o săptămână înainte, acelaşi grup de consilieri a stabilit, tot prin hotărâre de CJ, ca apartamentele să fie vândute la preţul pe care îl va stabili un evaluator independent. Prin urmare, în şedinţa de astăzi consilierii judeţeni trebuie să-şi însuşească preţurile la care CJ Galaţi ar urma să vândă apartamentele.

Preţuri cu dus-întors

Lucrurile nu sunt însă nici pe departe foarte simple. Pe de o parte, potrivit deciziilor instanţelor de judecată, chiriaşii au câştigat dreptul de a-şi cumpăra casele la preţul de inventar (care conduce la situaţia în care case în buricul târgului să coste între 157 şi 1.700 lei), în timp ce o reevaluare din 2011 a activelor fixe a CJ Galaţi indică, pentru aceleaşi locuinţe, preţuri cuprinse între 36.000 de lei (o cameră) şi 77.000 de lei (patru camere). Însărcinat de consilieri să vândă apartamentele, preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, este cel care trebuie să-şi asume prin potenţialele contracte de vânzare-cumpărare preţurile apartamentelor. Dacă Eugen Chebac refuză să vândă apartamentele la preţuri modice se ajunge la încălcarea unei hotărâri judecătoreşti, pasibilă a atrage sancţiuni  pecuniare deloc neglijabile asupra CJ Galaţi. Pe de altă parte, vânzarea activelor CJ Galaţi sub valoarea lor justă ar putea atrage sancţiuni din partea instituţiilor de control financiar. 

Contracte cu nereguli

Dar lucrurile nu se opresc nici măcar aici. În urma investigaţiei ziarului „Viaţa liberă” privind aceste apartamente s-a pus în evidenţă faptul că HCJ nr.280/2003 prin care apartamentele au fost trecute din domeniul public în domeniul privat al judeţului, hotărâre care a deschis practic calea vânzării lor către actualii chiriaşi, a fost luată cu încălcare normelor legale privind conflictele de interese. De asemenea, ancheta „V.L.” a mai pus în evidenţă încălcări flagrante ale „Regulamentului” CJ Galaţi de atribuire a apartamentelor (stabilit prin Decizia nr.95/1993 a Delegaţiei Permanente a CJ Galaţi cu ajustările aduse prin Decizia nr.115/1993 şi Decizia nr.122/1993),  nu numai a celor 37 locuinţe aflate în litigiu, ci a tuturor celor 65 de locuinţe ce au făcut obiectul HCJ nr.280/2003. Dintre acestea amintim: atribuirea a două apartamente Camerei de Comerţ, chiar dacă organizaţia respectivă nu figurează printre instituţiile specificate nominal în Regulament, unele persoane au primit apartamente chiar dacă mai deţineau în proprietate şi ale locuinţe în Galaţi, în timp ce alte persoane şi-au păstrat statutul de chiriaşi chiar dacă s-au pensionat sau nu mai deţin funcţiile în baza cărora le-au fost repartizate locuinţele de intervenţie. Toate aceste fapte contravin „Regulamentului” amintit şi au drept consecinţă anularea contractelor de închiriere. Din păcate,  până în prezent CJ Galaţi nu făcut nici o verificare a modului cum s-au încheiat contractele de închiriere pe motiv că… lucrul acesta nu era specificat în Regulament. Trebuie spus că, dacă s-ar fi ţinut cont de toate aceste elemente, inclusiv soarta procesului pe care CJ Galaţi l-a avut cu chiriaşii ar fi putut fi alta. Dar chiar şi în prezent, dacă s-ar face demersurile legale pentru constatare a nulităţii HCJ nr.280/2003 una dintre urmări ar fi, în baza principiului legalităţii, înlăturarea efectelor hotărârii, cea mai importantă fiind, desigur, sentinţa prin care CJ Galaţi este obligat să vândă apartamentele chiriaşilor. Această formulă, chiar dacă de durată, ar permite reaşezarea întregii poveşti pe o bază legală şi transparentă. Dar rămâne de văzut dacă CJ Galaţi doreşte cu adevărat acest lucru sau este paralizat de jocurile de interese, unele inclusiv cu iz penal, din jurul acestei afaceri.

 

Citit 3647 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Aprilie 2012 20:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.