CE a pornit o investigaţie în cazul energiei pentru ArcelorMittal Galaţi
Foto: Foto: Tudor Neacşu

CE a pornit o investigaţie în cazul energiei pentru ArcelorMittal Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comisia Europeană (CE) a anunaţat că a iniţiat o investigaţie referitoare la acordul de achiziţionare a energiei electrice de către ArcelorMittal de la Hidroelectrica, arătând că sunt indicii că statul a influenţat compania să încheie contracte de vânzare şi cumpărare a energiei la preţuri preferenţiale.

În schimb, reprezentanţii ArcelorMittal susţin că nu a beneficiat de nici un ajutor de stat.

Potrivit anunţului făcut public de către Comisia Europeană "prin această anchetă, CE doreşte să stabilească dacă Hidroelectrica a subvenţionat în mod indirect clienţii (n.r. printre care se regăseşte şi ArcelorMittal Galaţi) vânzând acestora energie la preţuri sub nivelul pieţei sau achiziţionând de la aceştia la preţuri peste nivelul pieţei.

După ce informaţia referitoare la aceste verificări a fost făcută publică, reprezentanţii ArcelorMittal au reacţionat, susţinând că nu au beneficiat de vreun ajutor de stat. "Vom formula un răspuns la decizia Comisiei Europene în timp util, de îndată ce vom înţelege pe deplin chestiunile la care se face referire. Acesta este primul pas al procedurii pentru CE, iar o decizie referitoare la caz se va lua doar după ce toate părţile răspund. Suntem convinşi că nu am beneficiat de niciun ajutor de stat în această situaţie şi vom continua să cooperăm pe deplin cu CE, pentru a ne asigura că poziţia noastră este înţeleasă. Pentru moment, nu mai avem alte comentarii de făcut", a declarat Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi.

Amintim faptul că în luna decembrie a anului 2009 şi în aceeaşi lună a lui 2010, în urma unor licitaţiilor publice pe piaţa românească a pieţei angro de energie electrică OPCOM, Hidroelectrica a încheiat două contracte bilaterale cu ArcelorMittal, fiecare pentru furnizarea de 1,75 TWh de electricitate pe an, la preţuri care par să fie sub nivelul pieţei. În prezent, combinatul cumpără energie de pe Piaţa pentru Ziua Următoare, la preţuri care fluctuează şi sunt mai mari decât cele dintr-un contract ferm, încheiat pentru o perioadă determinată.

Citit 1859 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Aprilie 2012 18:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.