* Capacitatea de economisire se „topeşte” văzând cu ochii, în timp ce restanţele la credite ating cote ameţitoare * Datoriile, duble faţă de disponibilităţile şi depozitele din conturi * Gălăţenii au intrat în 2009 cu credite restante în valută de 50 ori mai mari decât anul trecut! *
Puterea de economisire a gălăţenilor este „topită” de criza economică. Astfel, potrivit datelor BNR, în timp ce volumul disponibilităţilor la vedere şi al depozitelor la termen aproape că bate pasul pe loc, nivelul creditelor, în general, şi al celor restante, în particular, a atins cote de-a dreptul ameţitoare. Devalorizarea leului pune şi mai multă sare pe rană. Iar dacă până acum a mai fost cum a mai fost, indicatorii bancari ne arată că tot mai mulţi gălăţeni rămân şi cu buzunarele goale şi plini de datorii.
Balanţa - leu cu leu
Economiile gălăţenilor puse în aceeaşi „puşculiţă” însumau, la începutul acestui an, 2,17 miliarde lei. Suma pare, la prima vedere, una frumuşică.
Însă dacă în balanţă punem cele 4,14 miliarde lei - credite acumulate, atunci se observă că datoriile sunt de două ori mai mari decât economiile. Spre comparaţie e suficient să amintim că, în aceeaşi perioadă a anului trecut, gălăţenii aveau în conturi aproape 2 miliarde de lei şi credite de 3 miliarde lei.
În ceea ce priveşte moneda preferată de gălăţeni pentru păstrarea economiilor, leul rămâne, deocamdată, la putere. Depozitele la vedere şi depozitele la termen în moneda naţională ating cota de 1,64 miliarde lei, în timp ce în valută se păstrează echivalentul a mai puţin de jumătate de miliard de lei. Interesant este că economiile populaţiei le depăşesc net pe cele ale agenţilor economici, raportul fiind de 1,52 miliarde lei la… 0,6 miliarde lei.
Una dintre explicaţii ar fi aceea că, în general, societăţile preferă să-şi investească profiturile în dezvoltarea afacerii, în conturi fiind păstrate doar sumele ce asigură un flux constant de numerar.
Vremuri de restrişte
Dacă am însuma economiile agenţilor economici şi ale populaţiei şi le-am raporta la numărul de locuitori ai judeţului, s-ar ajunge la o medie de 3.500 lei pe om. Însă, dacă ne păstrăm strict în zona disponibilităţilor populaţiei, atunci unui gălăţean i-ar reveni, „de căciulă”, cam 2.450 lei.
Asta nu înseamnă că toţi gălăţenii au ceva rezerve în conturi. Mai mult, datele BNR indică faptul că din ce în ce mai multe persoane au probleme cu achitarea creditelor contractate. Dacă la creditele în moneda naţională se înregistrau, la începutul anului trecut, restanţe de 12,45 milioane lei, la debutul acestui an suma restantă este de aproape trei ori mai mare: 37,78 milioane lei!
Situaţia este de-a dreptul dramatică la creditele în valută, în care „salturile” făcute de euro în raport cu leul au făcut ravagii printre clienţii băncilor. Astfel, dacă la începutul anul 2008 creditele restante aveau o cotă rezonabilă - puţin peste un milion de lei, gălăţenii au intrat în 2009 cu restanţe la creditele în valută de 50 de ori mai mari (50,159 milioane lei)! Altfel spus, criza economică ciuruieşte buzunarele gălăţenilor. Şi, din păcate, se pare că acesta e doar începutul…