Semnal de alarmă în economie - Am intrat din nou în recesiune!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Majorarea cheltuielilor bugetare din considerente electorale pune în pericol mediul de afaceri, avertizează patronatele gălăţene 


Măsurile de creştere a salariilor bugetarilor, amnistia fiscală pentru funcţionari şi alte măsuri cu caracter mai degrabă electoral pot declanşa o nouă criză, mai ales în condiţiile în care economia, cel puţin din punct de vedere tehnic, a intrat din nou în recesiune, apreciază reprezentanţii patronatelor gălăţene. Institutul Naţional de Statistică a confirmat, ieri, ceea ce oamenii de afaceri spun de ceva vreme, respectiv că „însănătoşirea” economiei este relativă şi că suntem departe de a fi scăpat de pericole. Astfel, Produsul Intern Brut (PIB) în trimestrul întâi a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,1 la sută comparativ cu trimestrul patru al anului trecut. În condiţiile în care şi în perioada octombrie – decembrie a fost înregistrată o scădere a economiei de 0,2 la sută, din punct de vedere tehnic se poate spune că România a intrat din nou în recesiune, situaţie în care s-a găsit pentru doi ani şi jumătate, în perioada 2008-2011. „După nişte semne firave de redresare, autorităţile au tendinţa de a da din nou totul peste cap prin măriri salariale sau alte măsuri cu caracter mai degrabă electoral. Este foarte periculos acest lucru pentru că poate destabiliza din nou o economie care nu şi-a revenit în totalitate. Mai mult, se merge pe ideea măririi cheltuielilor bugetare în condiţiile în care nu numai România, ci şi întreaga Uniune Europeană, în cadrul căreia avem principalele schimburi comerciale, intră în recesiune. Am văzut ce s-a întâmpla în alte ţări din cauza unor datorii publice foarte mari, credem că nu ar fi cazul să fim şi noi împinşi în aceeaşi direcţie”, ne-a declarat vicepreşedintele patronatelor din cadrul CNIPMMR, Marian Filimon.

INS a încercat să mai îndulcească pastila statistică prin precizarea că, deşi PIB-ul a scăzut două trimestre consecutiv, el rămâne, totuşi, cu 0,3 la sută în serie brută şi cu 0,8 la sută în serie ajustată sezonier peste PIB-ul înregistrat în primul trimestru al anului trecut. În acelaşi timp, autorităţile centrale încă mai susţin teoria unei creşteri economice în acest an undeva în jurul a unu la sută. „Din motive pur electorale se merge pe promisiuni cu pielea ursului din pădure. Nu numai că nu vom avea creştere, dar este posibil să avem o scădere anuală a PB de 0,2 – 0,3 la sută. Şi cine va fi chemat să acopere găurile? Tot mediul privat, cel care a trebuit să plătească oalele sparte şi de excesele guvernelor anterioare”, a mai precizat reprezentantul patronatelor. Acesta a subliniat că iluzia creşterii de salarii de acum ar putea fi plătită peste câteva luni inclusiv cu pierderi de locuri de muncă şi scăderea încasărilor la buget. 

 

Citit 1388 ori Ultima modificare Marți, 15 Mai 2012 15:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.