UPDATE - ArcelorMittal infirmă întâlnirea cu oficiali guvernamentali
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

UPDATE - ArcelorMittal infirmă întâlnirea cu oficiali guvernamentali
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE 12.35 - Purtătorul de cuvânt al companiei ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dmitrescu, a infirmat în urmă cu puţin timp că oficiali ai companiei ar urma să se întâlnească astăzi cu reprezentanţi ai Guvernului.


UPDATE 11.45 - Surse guvernamentale au declarat, pentru „Viaţa liberă”, că în cursul zilei de vineri este programată o întrevedere la sediul Guvernului între oficiali de rang înalt ai Executivului şi reprezentanţi ai companiei siderurgice ArcelorMittal. „Azi trebuie să aibă loc o întâlnire la Palatul Victoria”, au afirmat sursele citate.

Întâlnirea ar avea loc la o zi după vizita miliardarului Lakshmi Mittal pe platforma siderurgică ArcelorMittal Galaţi. Acesta din urmă nu a avut o întrevedere cu autorităţile române, susţine purtătorul de cuvânt al companiei, Dorian Dumitrescu, şi nici nu va avea deoarece a plecat deja din România, spune country managerul ArcelorMittal, Ionel Borş. „Domnul Mittal a plecat”, a declarat Ionel Borş. Acesta nu a putut oferi detalii despre întâlnirea care ar putea avea loc astăzi la Palatul Victoria deoarece se afla într-o şedinţă.

La această oră nu se ştie dacă reprezentanţii companiei siderurgice vor discuta cu premierul Victor Ponta. Pe agenda de vineri a acestuia, postată pe site-ul Guvernului, nu figurează o asemenea întâlnire.

Dacă vor avea loc, discuţiile dintre oficialii Executivului şi cei ai ArcelorMittal vor gravita, cel mai probabil, în jurul celui mai arzător subiect pentru companie: aprovizionarea cu energie. Din ianuarie, când contractul cu Hidroelectrica a încetat, ArcelorMittal este nevoită să cumpere energie la suprapreţ, de pe Piaţa pentru Ziua Următoare, pentru a-şi putea alimenta unităţile de producţie din ţară, iar situaţia „pune în pericol sustenabilitatea combinatului de la Galaţi”, după cum a declarat recent directorul general, Bruno Ribo.

 

În ceea ce priveşte activitatea de pe platforma siderurgică, ArcelorMittal a infirmat vineri, prin vocea purtătorului de cuvânt, faptul că Lakshmi Mittal ar fi ameninţat joi managementul local că, dacă nu redresează situaţia din combinatul gălăţean în perioada următoare, închide fluxul primar în toamnă. Supoziţia a fost lansată joi seară de către liderul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber.


 

 UPDATE 09.00 - Compania siderurgică ArcelorMittal Galaţi a emis o declaraţie de presă referitoare la vizita efectuată joi de Lakshmi Mittal în combinat, spunând că scopul acesteia a fost realizarea unei analize obişnuite a activităţii. „Domnul Lakshmi N. Mittal, Preşedinte şi Chief Executive Officer al ArcelorMittal, a vizitat Combinatul Siderurgic ArcelorMittal Galaţi, pentru o analiză obişnuită a activităţii. El a inspectat principalele echipamente de producţie şi a discutat cu manageri locali şi cu muncitori. În timpul evaluărilor, dl. Mittal a apreciat dinamica bună a rezultatelor în domeniile Securitate şi Sănătate în Muncă şi Calitate, dar şi a progreselor obţinute la Furnalul nr. 5 după restartarea şi în urma modernizării complete a acestuia. De asemenea, el a apreciat Programul de Transformare în curs de derulare, cel mai mare de acest tip din România. Domnul Mittal şi-a exprimat încrederea în echipa locală - manageri şi muncitori - şi că aceasta va depăşi actualele dificultăţi generate de situaţia pieţei”, se arată în declaraţia emisă de purtătorul de cuvânt al companiei, Dorian Dumitrescu.

 


 * Magnatul oţelului, Lakshmi Mittal, a vizitat joi combinatul de la Galaţi, pe care îl deţine din 2001


Mittal nu mai călcase aici din 2007, când Cocseria şi alte instalaţii încă funcţionau, iar unitatea producea peste 4 milioane de tone de oţel pe an şi era pe profit. Acum, însă, combinatul i-a arătat o altă faţă lui Mittal. După trei ani consecutivi pe minus şi cu o producţie situată sub 2 milioane de tone, unitatea trebuie să iasă din zona pierderilor şi, totodată, să gestioneze două probleme: funcţionarea deficitară a Furnalului 5 după o modernizare în care Grupul ar fi investit peste 80 de milioane de euro, şi găsirea rapidă a unui furnizor de energie pentru a stopa achiziţiile la suprapreţ, la care unitatea a fost forţată să recurgă după încetarea contractului cu Hidroelectrica.

Mittal a stat şapte ore în combinat

El a sosit cu un elicopter la Galaţi în jurul orei 11.00 şi a plecat la 18.10. În cele şapte ore petrecute în combinat, Mittal a avut o şedinţă cu top managementul companiei şi a vizitat unele echipamente. "După discuţii, domnul Mittal a fost la Oţelărie şi la Furnalul 5", a declarat, spre seară, liderul Solidaritatea, Gheorghe Tiber.

Între timp, muncitorii care ieşeau din tură priveau elicopterul care staţiona în parcarea păzită de lângă staţia de tramvai şi comentau în şoaptă sosirea patronului. Puţini au acceptat să vorbească. "Să ne mărească salariile! Dar le măreşte?", a spus Florin Bumbaru, de la Turnarea Continuă 1. Un alt coleg s-a arătat îngrijorat de soarta combinatului. "Dacă scoţi organele unul câte unul dintr-un organism, el nu mai poate funcţiona. Aşa şi combinatul", a afirmat Marius Chihaia, din UPSRS, referindu-se la închiderile de capacităţi care ar putea afecta în curând şi uzina sa.

Se închide fluxul primar?

Liderul Solidaritatea i-a împărtăşit îngrijorarea. "Domnul Mittal a venit în România special pentru energie şi a ajuns la Galaţi să vadă dacă mai merită să continue activitatea la Galaţi şi în ce formă", a spus Tiber, apreciind că Mittal a avut sau urmează să aibă o întâlnire la Guvern pe tema energiei. "Din informaţiile mele, dacă domnului Mittal nu-şi atinge scopul, iar combinatul nu se redresează în următoarele luni, se intenţionează închiderea provizorie în septembrie a fluxului primar, de la furnale până la turnarea continuă", a declarat Tiber.

A plecat cu tot cu Ribo

Mittal a plecat însoţit de şeful Diviziei Europene de Produse Plate, Sanjay Samaddar, de country managerul Ionel Borş şi de directorul combinatului, Bruno Ribo.
Compania nu a emis nicio declaraţie până la închiderea ediţiei.
Citit 4567 ori Ultima modificare Vineri, 18 Mai 2012 18:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.