"Analiza obişnuită" a unei situaţii critice: Mittal pune lupa pe combinat

"Analiza obişnuită" a unei situaţii critice: Mittal pune lupa pe combinat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vizita de joi a lui Lakshmi Mittal la combinat a picat exact în momentul în care unitatea de la Galaţi se confruntă cu cea mai neagră perioadă de după privatizare: investiţii fabuloase a cător eficienţă nu a fost confirmată, o piaţă a oţelului în cădere liberă şi pierderea clienţilor care dădeau combinatului doze de supravieţuire. Acestora li se adaugă şi gravele dificultăţi generate de pierderea contractelor cu Hidroelectrica pentru furnizarea energiei la un preţ situat sub cel al pieţei.

Cum a găsit Mittal combinatul de la Galaţi

Situaţia este în continuare grea pe platforma siderurgică din sudul Moldovei, a spus recent directorul general, Bruno Ribo. Compania a investit peste 80 de milioane de euro în modernizarea Furnalului 5, mai mult decât a plătit pe întreg combinatul, dar, pe lângă faptul că investiţia nu a atins încă performanţele tehnice aşteptate, capacitatea de producţie este oricum mai mare decât cererea actuală de pe piaţa de oţel. În plus, voci sindicale afirmă că, în zona laminoarelor, calitatea produselor lasă încă de dorit, chiar dacă şi aici s-au făcut investiţii. Problemele de calitate a tablelor au fost însă infirmate de către companie, care a susţinut că, de fapt, în ultima perioadă a fabricat cele mai bune produse din ultimii şase-şapte ani, dacă nu din istorie.

Mai mult, industria oţelului arată cu totul altfel în regiune după criză. Pe piaţa tablelor groase, cererea se menţine sub capacitatea de producţie în Europa, motiv pentru care ArcelorMittal a închis în ultimele luni mai multe instalaţii de la Galaţi (Furnalul 3) şi din Occident. Pe piaţa rulourilor, combinatul gălăţean a pierdut o parte însemnată din piaţa turcă, unde au apărut nu mai puţin de patru laminoare din 2008. În ciuda acestei schimbări majore de context, Turcia rămâne cel mai important client pentru unitatea siderugică de la noi. Turcii intenţionau chiar să investească într-un laminor de la Galaţi, care urma să producă exclusiv pentru piaţa din Asia Mică, dar înţelegerea a căzut.  

Mittal a găsit aici un combinat în care continuă să se închidă capacităţi de producţie, în care se vorbeşte în continuare despre reduceri de personal şi, poate cea mai gravă problemă, nu există un contract stabil pentru aprovizionarea cu energie.

A venit Mittal să închidă combinatul?

Nici vorbă, susţine compania. "Domnul Lakshmi N. Mittal a vizitat astăzi Combinatul Siderurgic ArcelorMittal Galaţi,  pentru o analiză obişnuită a activităţii. El a inspectat principalele echipamente de producţie şi a discutat cu manageri locali şi cu muncitori. (...) Domnul Mittal şi-a exprimat încrederea în echipa locală - manageri şi muncitori - şi că aceasta va depăşi actualele dificultăţi generate de situaţia pieţei", a declarat purtătorul de cuvânt, Dorian Dumitrescu, după plecarea miliardarului.

Sindicaliştii au o altă variantă. "Din informaţiile mele, dacă domnului Mittal nu-şi atinge scopul, iar combinatul nu se redresează în următoarele luni, se intenţionează închiderea provizorie în septembrie a fluxului primar, de la furnale până la turnarea continuă", a afirmat liderul Solidaritatea, Gheorghe Tiber. Opinia acestuia nu este similară cu cea a liderilor de la Siderurgistul. "Informaţiile legate de potenţiale opriri de echipamente sunt simple supoziţii. Este însă regretabil că domnul Mittal nu a avut o întâlnire şi cu noi", a spus Vasile Crişan, purtător de cuvânt al sindicatului.

Un aspect interesant al vizitei de joi este acela că recent instalatul director al combinatului, Bruno Ribo, a trebuit să plece pe nepusă masă împreună cu Lakshmi Mittal, luând cu el şi două genţi de voiaj. Acest episod a generat discuţii legate de o eventuală plecare definitivă a şefului de la Galaţi, a treia din ultima jumătate de an. Compania a infirmat, însă, acest lucru, spunând că Ribo a plecat într-o delegaţie în străinătate.

Discuţii electrice

După venirea lui Mittal în România au apărut date, inclusiv din zona guvernamentală, legate de o întâlnire a miliardarului cu autorităţile române la cel mai înalt nivel pentru obţinerea unui contract pentru energie. Aceste zvonuri au fost însă infirmate atât de companie, cât şi de reprezentanţii Guvernului şi ai Preşedinţiei. Andrei Zaharescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat pentru Viaţa liberă că pe agenda premeirului nu se află şi nu s-a aflat o astfel de întâlnire. Acesta a mai spus că nu are cunoştinţă ca o astfel de dezbatere să fi existat între miniştri din cabinet şi reprezentanţi ai companiei. Un răspuns similar am primit şi de la Palatul Cotroceni, prin vocea purtătorului de cuvânt al preşedintelui.

Tobin Postma, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal de la Londra a declarat că nu comentează aceste aspecte, dar că nu ştie să fi existat o astfel de întâlnire.

Despre piaţa de energie din România a vorbit vineri ministrul economiei, Daniel Chiţoiu, care a anunţat eliminarea tarifelor fixe şi transferul tranzacţiilor pe bursă. "Am reuşit să aducem aceste contracte pe piaţa concurenţială, fapt care s-a şi întâmplat. În primele zece zile de mandat am eliminat preţul fix şi am reuşit să avem un preţ la nivelul pieţei concurenţiale, ajustat printr-un mecanism de corecţie", a afirmat Chiţoiu într-o conferinţă de presă.

 

Scandalul energiei

De aproape jumătate de an, ArcelorMittal cumpără energie la suprapreţ, de pe Piaţa pentru Ziua Următoare. Contractul din ultimii doi ani cu Hidroelectrica a expirat în ianuarie şi încercările companiei de a încheia un nou contract cu producători autohtoni de energie au eşuat. Câtă vreme a fost în vigoare, acesta a fost contestat de traderii de energie care alimentau înainte combinatul. Oficialii combinatului au răspuns acuzelor spunând că ArcelorMittal este al doilea consumator de energie din ţară şi au preferat să ia direct de la producători pentru a evita intermediarii, care aplicau adaosuri. În plus, cei de la ArcelorMittal au susţinut că tranzacţiile cu statul, efectuate pe bursa OPCOM, au fost transparente şi legale. Cu toate acestea, achiziţiile avantajoase de la stat au trezit suspiciunile Comisiei Europene, care a declanşat o anchetă pentru a determina dacă ArcelorMittal a beneficiat de un ajutor de stat.

Istoricul incursiunilor miliardarului la Galaţi

Mittal a ajuns la Galaţi de patru ori până acum. Prima vizită a fost înainte de privatizare, atunci când unitatea de la Galaţi avea 20.000 de angajaţi şi funcţionau toate capacităţile de producţie. A urmat vizita de după semnarea contractului de privatizare. În 2007, Lakshmi Mittal ajungea din nou la Galaţi, într-o vizită despre care nici astăzi nu se ştiu prea multe. La vremea respectivă, ArcelorMittal Galaţi avea suficiente comenzi şi înregistra un profit considerabil. Există informaţii potrivit cărora atunci Mittal ar fi aterizat în Dobrogea şi a ajuns la Galaţi într-o noapte, după ce a trecut Dunărea cu bacul. Uimit de întiderea de luminiţe din Portul Mineralier, a întrebat ce se află acolo şi a aflat cu surprindere că este vorba despre una dintre proprietăţile sale. Din acest motiv a cerut să viziteze portul, surprinzând portarii care nu se aşteptau la o astfel de vizită.

 Rodica Mişcalencu, Tudor Neacşu

Citit 7750 ori Ultima modificare Vineri, 18 Mai 2012 21:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.