Investitori strategici la Galaţi - Chinezii şi coreenii, interesaţi de Electrocentrale
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Investitori strategici la Galaţi - Chinezii şi coreenii, interesaţi de Electrocentrale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Companiile China Engineering Corporation şi Daewoo Internaţional doresc să investească în modernizarea societăţii gălăţene * Scrisorile de interes au fost prezentate ca urmare a relansării procesului de privatizare * Reprezentanţii celor două companii vor veni la Galaţi pentru a vedea pe viu care este starea Electrocentrale

La doi ani după ce Electrocentrale Galaţi a fost sedusă şi abandonată în procesul de privatizare de cehii de la CEZ, societatea este pe cale de a-şi găsi noi „peţitori”. Luna trecută conducerea Electrocentrale a invitat potenţialii investitori strategici să depună scrisori de interes în vederea stabilirii unui parteneriat, iar demersul nu a rămas fără ecou. Potrivit informaţiilor furnizate de conducerea Electrocentrale, în societatea gălăţeană ar fi interesate să investească companiile China Engineering Corporation şi Daewoo Internaţional, fiind demarate deja etapele exploratorii în vederea identificării unor variante tehnice de lucru. Trebuie spus că modernizarea Electrocentrale se va face în baza unei strategii de investiţii în sectorul de producerea a energiei, strategie gândită la nivelul Termoelectrica, societate a Ministerului Economiei sub tutela căreia se află societatea gălăţeană. Mai mult, angajamentul de a privatiza Electrocentrale a fost asumată de Executiv la sfârşitul anului trecut şi prin scrisoarea de intenţie înaintată FMI. „Investitorii străini sunt interesaţi de Electrocentrale pentru că, spre deosebire de alte societăţi de acest fel din ţară, noi mai şi producem şi ne-am demonstrat utilitatea şi viabilitatea. Însă, în acelaşi timp, nu se poate nega că modernizarea societăţii va fi una destul de costisitoare, iar o asociere cu un partener cu experienţă în domeniu ar fi una de preferat pentru relansarea activităţii societăţii”, ne-a declarat directorul general al Electrocentrale Galaţi, Ion Stanciu.

Societate mixtă cu aport „în natură”

Societatea gălăţeană a anunţat public că are în vedere realizarea unor noi capacităţi de producţie prin constituirea unei societăţi mixte, care va fi majoritar privată şi va funcţiona ca un producător independent de energie (IPP). La capitalul social al noii societăţi, Electrocentrale Galaţi va avea un aport „în natură” reprezentat de activele aferente ale societăţii, valoarea acestora urmând să fie determinată de comun acord cu potenţialul partener, în baza unui raport de evaluare realizat de un evaluator specializat. Investitorul strategic va participa la capitalul social cu un aport de capital cash necesar achiziţionării şi instalării de noi echipamente. Ca formulă tehnică, conducerea Electrocentrale are în vedere o structură de producţie flexibilă, care să se poată adapta cu mai multă rapiditate cerinţelor pieţei. Astfel, dacă în 2010, în proiectul abandonat de cehii de la CEZ se avea în vedere realizarea unui singur grup energetic, de 400 MW, investiţie evaluată la momentul respectiv la aproximativ 400 milioane de euro, în prezent mai avantajoasă pare soluţia realizării unor grupuri energetice mai mici, de câte 50 MW, care să-şi regleze funcţionarea în funcţie de nivelul cererii. „Prin introducerea de noi echipamente şi modernizarea fluxului de producţie, ne dorim să obţinem energie la preţuri competitive, lucru foarte important pentru noi mai ales că în perioada următoare subvenţiile la gaze vor dispărea”, a precizat directorul Electrocentrale Galaţi. Acesta a arătat că privatizarea societăţii ar putea însemna un cost mai mic şi pentru agentul termic de care depinde, în final, asigurarea căldurii şi apei calde în sistemul centralizat al municipiului Galaţi. „Se dă o deosebită atenţie acestui aspect, iar în procesul de negociere a unui eventual parteneriat unul dintre obiective este şi acela de a avea asigurat agentul termic pentru oraş la preţuri rezonabile. De altfel, şi până acum, o bună parte a eforturilor noastre au fost orientate spre a reduce tehnic costurile pentru aburul furnizat municipiului”, a arătat directorul general Ion Stanciu.

Afaceri în energie

Cât priveşte „peţitorii” care se anunţă pentru Electrocentrale, ei sunt unii care au un cuvânt de spus în domeniul energiei. Scrisoarea de interes a companiei China Engineering Corporation vine după ce, în urmă cu ceva timp, şi o altă firmă chineză, Fujian Longking, şi-a manifestat interesul pentru a investi la Galaţi. Chinezii s-au făcut remarcaţi pe piaţa energiei atât prin nivelul tehnologic pe care l-au atins, unul apropiat de cel oferit de companiile vestice, dar la preţuri mult mai accesibile, cât şi prin dorinţa de a-şi folosi resursele financiare pentru a investi pe piaţa europeană. La rândul lor, coreenii de la Daewoo International au în cadrul concernului o divizie specială care se o ocupă de afacerile în domeniul energiei. Daewoo a făcut în ultimii ani paşi mari în acest domeniu, fiind interesată şi de piaţa din România. De exemplu, pe lângă intenţia de a investi în centrala de la Galaţi, coreenii şi-au manifestat recent interesul pentru a investi şi în CET Suceava, o societate asemănătoare cu Electrocentrale Galaţi. Mai mult, Daewoo are o serie de planuri pentru a se lansa în România şi pe piaţa energiei eoliene. „În perioada următoare reprezentanţii celor două companii vor veni la Galaţi pentru a analiza la faţa locului situaţia, pentru a vedea care sunt propunerile noastre şi pentru ca ei să ne prezinte la rândul lor modul în care văd modernizarea societăţii. De asemenea, în cursul acestei săptămâni şi la Bucureşti, la Ministerul Economiei, vor avea loc o serie de analize şi consultări”, a precizat directorul Electrocentrale Galaţi. În afară de „peţitorii” din China şi Coreea de Sud, n-ar fi exclus ca oferte să vină şi din partea unor alte companii. De privatizarea Electrocentrale Galaţi a fost interesată la un moment dat interesată Gaz de France, o asociere cu aceasta din urmă având avantajul asigurării materiei prime la preţuri mai mici, dar şi ArcelorMittal, care nu numai că are o resursă – gazele de furnal – încă insuficient exploatată, dar care trebuie să-şi revizuiască politicile în domeniul asigurării energiei necesare combinatului siderurgic.

Citit 4116 ori Ultima modificare Duminică, 20 Mai 2012 16:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.