Patronatele, faţă în faţă cu „dictatura sindicală”

Patronatele, faţă în faţă cu „dictatura sindicală”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Oamenii de afaceri acuză actuala putere că, din considerente electorale, a făcut cu sindicatele un pact toxic pentru dialogul social


Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), ce reuneşte principalele asociaţii patronale din ţară, a adresat forurilor naţionale şi internaţionale o scrisoare deschisă în care protestează faţă de „instituirea unei dictaturi sindicale în România”, cu referire la proiectul de Ordonanţă de Urgenţă ce vizează modificarea Legii nr.62/2001 a dialogului social. „Din păcate, în loc să vină cu măsuri care să stimuleze dezvoltarea mediului de afaceri, interesele electorale au determinat actualul Guvern să încheie un pact cu sindicatele. Aşa se face că, în acest proiect de ordonanţă, Ministerul Muncii preia 98 la sută din iniţiativa confederaţiilor sindicale de abrogare a Legii nr.62 prin care se reglementează funcţionarea patronatelor şi sindicatelor, negocierile colective, soluţionarea conflictelor de muncă”, ne-a explicat vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), Marian Filimon.

Se va ajunge la "destabilizarea şi împovărarea patronilor"

Patronatele consideră că, la modul practic, s-a ajuns la preluarea iniţiativei legislative de către sindicate, iar acest lucru va afecta negativ economia naţională şi dialogul social. De asemenea, patronatele consideră că se încalcă flagrant prevederile constituţionale şi convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii. Efectele modificărilor ar fi foarte grave, se arată în scrisoarea deschisă a patronatelor, în acest sens fiind amintite renunţarea la reforma negocierilor colective, eliminarea obligativităţii negocierii la toate nivelurile, forţarea sindicalizării salariaţilor. Membrii ACPR avertizează că forma legislativă prezentată de sindicate va avea ca efect „distrugerea confederaţiilor patronale existente şi a organizaţiilor IMM-urilor, cu eliminarea acestora din dialogul social şi din negocierile colective care îşi produc efecte asupra lor, prin impunerea de condiţii de organizarea şi criterii specifice sindicatelor”, „destabilizarea şi împovărarea patronilor cu obligaţii şi cheltuieli suplimentare importante, generate de punerea în aplicare a noilor reglementări, cu efecte directe asupra pieţei muncii, a creşterii şomajului şi a deficitului bugetar”. „S-a lansat acest proiect de ordonanţă toxic, fără a se realiza niciun studiu de impact, se vorbeşte de salariul minim şi creşteri salariale ca şi cum Guvernul este angajator şi îşi asumă plata unor astfel de salarii. S-a ajuns la pretenţii absurde, ca de exemplu ca la nivelul societăţilor cotizaţiile sindicale să fie colectate de patronat, să se asigure spaţii pentru birouri, telefoane, iar activiştii sindicali să fie plătiţi suplimentar pentru acest tip de activitate”, a arătat reprezentantul patronatelor gălăţene.

Acuzaţii de politizare a dialogului social

Patronatele mai acuză „politizarea dialogului social, prin înlocuirea hotărârilor judecătoreşti de constatare a reprezentativităţii sindicatelor şi patronatelor cu hotărâri lipsite de imparţialitate, ale Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale”, precum şi „politizarea unui partener de dialog social, prin permiterea desfăşurării de către sindicate a activităţilor politice”. „S-a ajuns să avem reprezentanţi ai sindicatelor în Guvern, se modifică legislaţia după cum bate vântul politic de parcă nu ar fi fost de ajuns că mediul de afaceri a plătit până acum toate oalele sparte printr-o serie de politici economice păguboase”, a precizat Marian Filimon. În finalul scrisorii, ACPR exprimă că, într-adevăr, cadrul legislativ stabilit prin Legea nr.62 poate fi îmbunătăţit, însă acest lucru trebuie să se facă printr-un dialog social real şi calitativ cu patronatele, cu respectarea dispoziţiilor OIM şi practica europeană în domeniu.

Citit 2199 ori Ultima modificare Marți, 03 Iulie 2012 17:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.