Vilele dintre vii

Vilele dintre vii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În ultimii zece ani, în comuna Munteni s-au ridicat peste 500 de case noi * Cele mai multe sunt ridicate cu bani veniţi din Italia şi Spania - spune primarul comunei *

Comuna Munteni, a treia din judeţul Galaţi ca număr de locuitori (9.648 de oameni, potrivit ultimului recensământ), este probabil unul dintre cele mai interesante conglomerate sociale din această parte a ţării. În cele patru sate ale comunei (Munteni, Frunzeasca, Ungureni şi Ţigăneşti) trăiesc laolaltă şi oameni care de-abia au din ce trăi, dar şi oameni „cu stare”.

Între locuitorii comunei se numără şi săteni care au în urmă zeci de generaţii trăite în aceeaşi vatră, dar şi rromi semi-nomazi, care de-abia acum deprind „tainele” statorniciei. Însă nu despre mozaicul social ne propunem să scriem în articolul de faţă, ci despre explozia rezidenţială ce a „lovit” Munteniul în ultimii ani.

Un nou cartier

Cele peste 500 de case noi ridicate la Munteni sunt răspândite în toate cele patru sate componente, însă cea mai mare aglomeraţie de construcţii noi se găseşte la ieşirea către Bârlad. „Terenul, cu acces direct la drumul european, se potriveşte foarte bine pentru construcţii moderne, cu design deosebit”, spune primarul Virgil Arghiri.

„Am avut solicitări numeroase pentru locuri de casă în zona respectivă, motiv pentru care am şi extins extravilanul acolo şi am creat practic un nou cartier”, adaugă acesta.

În urmă cu 20 de ani, pe locul unde acum se ridică noul cartier al comunei creşteau vii. O mulţime de vii hibride, din care se făcea un celebru „vin de buturugă”. Ceva mai încolo erau serele, de unde veneau cele mai multe dintre legumele de pe piaţa Tecuciului.

„Probabil că în scurtă vreme vor apărea case noi şi pe locul unde au fost serele. Lumea vrea să construiască, iar noi încurajăm dezvoltarea comunei”, spune primarul Virgil Arghiri.

Banul „italienilor şi spaniolilor”

Cei mai mulţi dintre proprietarii de case noi din Munteni sunt săteni care muncesc în străinătate. În special în Spania şi Italia. De altfel acest lucru se simte destul de pregnant în arhitectura noilor clădiri.

„Nu se mai construieşte în vechea tradiţie - acea casă simplă, lungă, din pământ, cu un singur nivel. Oamenii fac acum case cu două sau trei niveluri, cu materiale de calitate, cu cărămidă, BCA, termopan. Se vede că au căpătat o altă mentalitate. Nu mai pun porumb şi roşii în curte, ci gazon şi flori. Altul e aspectul!”, spune primarul.

Interesant este că deşi populaţia de etnie rromă este destul de numeroasă în Munteni, nu vezi celebrele palate cu turnuleţe, aşa cum sunt, bunăoară, la Toflea, Brăhăşeşti sau Lieşti. „Nu ştiu de ce, dar rromii de la noi par mai bine integraţi în comunitate decât cei din alte părţi. Au preferat să-şi ridice case după modelul celor existente în comună, nu să impună stilul acela de pagodă”, ne-a declarat Virgil Arghiri.

Una peste alta, la Munteni se construieşte într-o veselie. Peste 500 de case s-au ridicat în ultimii zece ani, iar altele peste 100 sunt în diverse stadii de construcţie. E semn clar că localitatea trăieşte vremuri prospere.

Explicaţie foto: Câteva dintre vilele care se construiesc în noul cartier al Munteniului

Citit 1892 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.