Campania „Viaţa liberă” – „Afaceri de top” - Business internaţional cu software educaţional!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Campania „Viaţa liberă” – „Afaceri de top” - Business internaţional cu software educaţional!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Programele de e-learning au adus firmei gălăţene AltFactor o cifră de afaceri de peste 8,5 milioane de lei! * Compania a fost premiată pentru „Cel mai bun soft educaţional din lume”, la Gala World Summit Awards, sub auspiciile ONU * Copiii şeicilor din Dubai învaţă fizică şi chimie după programele de e-learning concepute la Galaţi!
Cum o dai, cum o întorci, toate drumurile din societatea modernă duc la… calculator. Tehnologia tinde să devină, indiferent de activitate, un fel de a doua noastră „natură”. Acesta a fost impulsul care, în 2004, a determinat firma gălăţeană AltFactor să se îndrepte spre un spaţiu de nişă al producţiei de software, respectiv programele de e-learning. Este un model de afacere mai puţin obişnuit - IT combinat cu grafică, cu programa şcolară, cu ştiinţa, dar şi cu regulile de piaţă ale unui business competitiv. Iar cei de la AltFactor chiar au cu ce se lăuda: nu mai puţin de 5.000 de ore ce cursuri de e-learning, din toate disciplinele, pentru toate vârstele. Mai mult, afacerea ce are în centru brandul EduCreativ şi-a dezvoltat şi o dimensiune internaţională şi, în prezent, elevi din alte ţări învaţă folosind softul de e-learning realizat la Galaţi!

Tehnologie şi educaţie

Bazele AltFactor au fost puse în 1999, de Bogdan Ionescu şi Marius Ivanov, orientaţi în special spre producţia de materiale publicitare. Ulterior, în echipă au intrat încă trei parteneri, respectiv Adrian Comănescu, Vasile Ifrim şi Roberto Toader. Lansarea în zona de e-learning a coincis cu stabilirea sediului firmei la Parcul de Soft, acolo unde, în prezent, AltFactor are o echipă de 48 de informaticieni, designeri şi graficieni. „Este o nişă în care am reuşit să dezvoltăm proiecte din ce în ce mai complexe, iar la asta a contribuit inclusiv colaborarea cu profesorii gălăţeni, pentru că, dincolo de „haina” tehnologică a scenariului unui soft educaţional stă în primul rând o bază didactică foarte riguroasă, care să respecte curricula şcolară. În total, pentru conţinutul programelor noastre am colaborat cu aproximativ 100 de cadre didactice şi cred că este un motiv de mândrie pentru Galaţi că aici s-a făcut pionierat în e-learning, un sistem care astăzi devine din ce în ce mai răspândit”, ne-a spus Adrian Comănescu, directorul general al AltFactor.

Oscar în IT

Un moment importat în istoricul firmei gălăţene a fost în 2005, când lecţiile multimedia realizate în cadrul programului „Sistem Educaţional Informatizat” (SEI) au primit premiul pentru „Cel mai bun conţinut educaţional din lume”, în cadrul Galei World Summit Awards, un echivalent al Oscarului pentru firmele din domeniul IT, competiţie internaţională desfăşurată sub auspiciile ONU, ce are drept scop dezvoltarea societăţii informatizate. Acest premiu, dar şi consolidarea poziţiei firmei gălăţene în eşalonul fruntaş al zonei de e-learning i-au adus în 2008 primul contract la nivel internaţional, cu Ministerul Educaţiei din Cipru. Timp de aproape doi ani de zile, AltFactor, împreună cu profesori români şi ciprioţi, a dezvoltat aproximativ 200 de lecţii, pentru gimnaziu şi liceu - tehnologie, matematică, fizică, chimie, limbi străine.

Un pas şi mai consistent a fost făcut în 2010, când compania gălăţeană a încheiat un contract pe zona de soft educaţional cu autorităţile din Dubai! „Atunci a fost prima etapă a unui proiect mai amplu, iar noi am fost implicaţi în special pe soft de fizică şi chimie la nivel de liceu, cam 80 la sută din softul furnizat de noi a fost în această direcţie. A fost un proiect foarte interesant, pentru că există o diferenţă de limbă, de scriere, de structurare a informaţie. Imaginaţi-vă că programatorii au lucrat în mediul acesta. Secretul reuşitei a fost un flux de lucru foarte bine pus la punct şi, practic, putem lucra în orice limbă”, ne explică Marius Ivanov, expert în programare şi animaţie 3D. Aşa se face că nepoţii şeicilor care au construit Burj al-Arab învaţă acum la şcoală folosind softul educaţional conceput de profesorii şi informaticienii din Galaţi. Iar miza a crescut şi mai mult anul acesta, când proiectul din Dubai a intrat într-o nouă etapă, cea prin care lecţiile pentru PC urmează să fie adaptate şi pentru tablete. „A fost o piatră de încercare pentru noi. Dubaiul are un plan foarte amplu de a investi în tablete şi soft educaţional în sistemul de învăţământ, iar miza, inclusiv financiar vorbind, este foarte mare.

Desigur, în aceste condiţii, şi concurenţa creşte. De exemplu, competitori puternici sunt firmele de soft indiene, foarte numeroase şi cu informaticieni foarte buni”, ne-a explicat directorul general al AltFactor. Firma gălăţeană este, se pare, pe calea cea bună, iar asta nu numai în ce priveşte proiectul din Dubai. Anul acesta, AltFactor a ajuns să producă soft educaţional şi pentru Kazahstan, iar lista rămâne deschisă!

Contractele internaţionale şi-au spus cuvântul şi în ceea ce priveşte cifra de afaceri a firmei. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, dacă în 2010 compania a avut o cifră de afaceri de 1,84 milioane de lei şi un profit net de 56.043 lei, în 2011 cifra de afaceri a crescut la 8,53 milioane de lei, şi un profit net de 411.170 lei!

„Îngerul păzitor” multimedia

Trebuie însă spus că AltFactor mai are şi alte surprize pentru amatorii de tehnologie de vârf. Unul dintre proiectele cele mai interesante este GUARANTEE („Guardian Angel for the Extended Home Environment”), menit să îmbunătăţească siguranţa persoanelor în mediul casnic. Proiectul, finanţat prin programul european EUREKA - ITEA 2 şi coordonat de Philips Research, reuneşte specialişti din 34 de companii, institute de cercetare şi chiar universităţi din 10 ţări! „Este vorba de un sistem care să asigure un mediu mai sigur în special pentru persoanele mai expuse, adică persoanele de vârsta a treia sau copiii. Printr-un sistem de senzori foarte complex şi un sistem informatic sofisticat, „îngerul păzitor” poate sesiza, de exemplu, că un cardiac face un efort prea mare şi iniţiază o serie de măsuri de prevenţie. Din punct de vedere tehnic, rolul nostru este de a dezvolta o platformă software care să preia semnalele de la senzori şi să le prelucreze sub o formă multimedia. De exemplu, dacă un copil face ceva periculos poate fi lansat un mesaj pe ecranul televizorului, se poate transmite un mesaj părinţilor sau, în cazurile deosebite, se pot alerta şi instituţii precum ambulanţa sau pompierii”, ni se explică. Acest proiect se apropie cu paşi repezi de faza finală, o demonstraţie a acestuia fiind planificată pentru sfârşitului lunii octombrie, la summitul anual ITEA de la Paris.

Citit 4228 ori Ultima modificare Joi, 02 August 2012 18:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.