Campanie „Viaţa liberă” – „Afaceri de top” - Ce au în comun afacerile de succes
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Campanie „Viaţa liberă” – „Afaceri de top” - Ce au în comun afacerile de succes
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
 • Businessul construit pas cu pas, de la idee la firme cu sute de angajaţi şi cifră de afaceri de milioane * Piaţa externă, motor pentru dezvoltarea firmelor * Competitivitatea, o lecţie care prinde bine pe timp de criză * Fără contracte cu statul, fără „şmecherii” şi influenţe politice

Pe parcursul acestei săptămâni v-am prezentat patru firme gălăţene, patru „aşi” ai unei economii locale care încă pare a fi în căutarea unui suflu nou: Arabesque (comercializarea de materiale de construcţii şi finisaje), Asil Group (producţia de cosmetice şi detergenţi), Cozamin (industria confecţiilor) şi AltFactor (IT şi sisteme de e-learning). Sunt firme care, în opinia noastră, pot fi un model pentru mediul de afaceri gălăţean. Le-am prezentat rezultatele, modul cum s-au dezvoltat, dar discutând cu managerii acestora am încercat să identificăm câteva dintre elementele care au dus la formarea unor firme puternice.
Dezvoltare pas cu pas
Un element comun al celor patru companii este că iniţiatorii acestora nu au vrut „să dea un buf”, aşa cum, din păcate, unii dintre „întreprinzătorii” din ziua de azi încearcă. Nu s-a mers pe „şmecherii”, afacerile au fost construite pas cu pas, pornind de la câţiva angajaţi şi ajungând astăzi la sute sau chiar mii de locuri de muncă. Arabesque a intrat pe piaţă ca o afacere de familie, un magazin de materiale de construcţii la Ultimul Leu şi a ajuns un veritabil imperiu multinaţional, Asil Group a început ca o simplă tarabă cu bunuri generale şi în prezent este un grup de 9 firme, cu 630 de angajaţi, iar Cozamin, de la salopetele făcute de trei angajaţi acum două decenii, este astăzi una dintre cele mai moderne fabrici de confecţii din ţară, cu 250 de angajaţi (dar ar fi loc pentru încă vreo 400) şi comenzi din partea celor mai mari lanţuri de magazine din lume. Mai „tânără” cu vreo zece ani, AltFactor are 48 de angajaţi şi a abordat cu îndrăzneală nişa programelor de e-learning, iar acum şi-a dezvoltat o dimensiune internaţională prin contracte încheiate cu parteneri din Cipru, Dubai sau Kazahstan.
Un alt punct comun al celor patru firme este că toate şi-au descoperit o dimensiune care le-a scos din sfera strict locală. Au evitat astfel capcana evocată la un moment dat de unul dintre manageri şi în care cad unii întreprinzători, anume aceea ca „după ce îşi iau o vilă şi un Mercedes să-şi piardă motivaţia”, să rămână captivi într-un soi de comoditate. Ieşirea din cercul strict local a însemnat, desigur, pentru firme şi confruntarea cu o concurenţă mai puternică, dar asta le-a ajutat să devină mai competitive. Acest lucru le-a permis să reziste mai bine pe perioadă de criză, ba au ajuns chiar mai prospere ca înainte. De exemplu, Asil Group şi-a dublat capacităţile de producţie şi numărul de angajaţi, iar AltFactor a ajuns la o cifră de afaceri de 8,5 milioane de lei!
Investiţii pentru viitor
Un alt element interesant este acela că firmele au evitat clasicele contracte cu statul, foarte căutate de alţi întreprinzători. Acest lucru, poate, şi din cauză că statul, pe lângă faptul că este „cel mai prost manager”, se sprijină pe instituţii şi structuri politizate până în măduva oaselor. A devenit mai degrabă o regulă ca mai toate contractele care au în centru statul să fie „umflate”, atribuite ca prin minune numai apropiaţilor unui partid sau altul. La polul opus, tot la nivelul statului se mai regăseşte şi ideea că mediul privat este o vacă de muls de pe care poţi, la o adică, să iei şapte piei. Lipsa de inspiraţie a guvernanţilor în lansarea unor politici economice coerente este o dovadă în acest sens.
Culmea, întreprinzătorii nici măcar nu cer propriu-zis un ajutor de la autorităţi, fie ele naţionale sau locale. Dar cel puţin le cer să nu strice ceea ce încă mai funcţionează şi să asigure un mediu economic predictibil. După cum arătam la începutul acestui serial, intensitatea antreprenorială la Galaţi (numărul de firme raportat la mia de locuitori) este de doar 22,3, cu mult sub puterea economică a unor oraşe precum Braşov, Cluj, Timişoara, Iaşi sau Constanţa, cu care, pe timpuri, putea concura de la egal la egal. Fără a crede neapărat în miracole, întreprinzătorii cu care am stat de vorbă aşteaptă mai multe de la noua administraţie locală, mai mult sprijin pentru mediul de afaceri. O infrastructură mai bună, o strategie zonală de încurajare a investiţiilor, un sistem de taxe şi impozite favorizant pentru sectorul productiv sau înfiinţarea de locuri de muncă nu sunt „cheltuieli” la buget, ci investiţii în viitor, în beneficiile pe care un mediu prosper de afaceri le aduce comunităţii locale.
„Careul de aşi” pe care vi l-am prezentat este doar un exemplu. Ne reînnoim invitaţia ca şi dumneavoastră să ne semnalaţi acele firme care pot fi un model pentru mediului de afaceri gălăţean pentru a le aduce în paginile ziarului „Viaţa liberă”. Avem nevoie să ne redescoperim valorile şi cel mai bine o facem dacă, pur şi simplu, arătăm cum, odată puse în practică, ele ne pot croi un mediu social şi economic mai bun!

Citit 4372 ori Ultima modificare Vineri, 03 August 2012 23:08

9 comentarii

 • postat de crayven
  Miercuri, 08 August 2012 18:18
  "Ce au toate firmele de succes in comun?"
  Munca cu sclavi...err...adica munca cu salarii de nimic, cu oameni disperati.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Garcea
  Luni, 06 August 2012 11:36
  Laudama gura ca sa-ti dau minciuna,
  Adevar de vrei, apa chioara ai sa bei.
  0
  0
  Raportează
 • postat de un Gureanu
  Duminică, 05 August 2012 16:47
  Asa e Marks... exact asa! Trebuie sa intelegem ca dincolo de tot ce vedem zilnic...coruptie, spaga, pile, nepotism etc ...exista si acel altceva surprins de Ovidiu Amalinei, exista acea competitivitate care nu trebuie pierduta din vedere. Cu totii (sau macar majoritatea) au in comun faptul ca au castigat in competitia lor internationala si au vandut produse facute la Galati platite cu valuta forte. Au castigat in fata altor orase, natiuni, continente! Unii mai mult, altii mai putin dar toti au meritul asta.
  M-as bucura foarte mult ca acesti oameni sa continue munca lor si ca Viata Libera sa nu opreasca aceasta initiativa. Mai sunt si alte firme care fac lucruri minunate si care merita laudati la randul lor. Pe noi nu ne costa nimic iar ei vor fi incurajati de recunoasterea noastra. Eu m-am saturat de circul de la televizor, de manipulare, de mesaje negative si vreau sa mai vad si altceva. E un exemplu bun.
  0
  0
  Raportează
 • postat de marks
  Duminică, 05 August 2012 09:39
  Faptul ca exista in Galati posesori de bani si firme care au in biografia lor momente condamnabile este indiscutabil. Insa eu vreau sa atrag atentia asupra unui lucru. In Romania niste oameni acum 22 de ani au pornit de la zero sau de la sume care chiar daca pareau mari pentru muritori erau mici in raport cu marele capital. Au avut banci care i-au taxat cu costuri mult peste media europeana, au avut ani in care volatilitatea cursului a evaporat bruma de capital in saptamani, au avut un mediu politic corupt care a urmarit imbogatirea proprie si au avut impotriva organe de stat care au ca filozofie un necesar de amenzi. Orice afacerist corect ar fi trebuit sa activeze intr-un domeniu in care profitabilitatea sa fie enorma ca sa poata fi pe deplin cinstit si sa poata face fata adversitatilor enuntate. Alternativa acestor oameni de afaceri sunt investitiile straine. Insa investitiile straine iau doar caimacul. Atrag cei mai buni oameni cu salari, se blindeaza juridic contra functionarilor abuzivi si beneficiaza de sprijin politic din tara lor. Merkel a cerut sa fie platitie datoriile catre firmele germane cand a venit nu catre toate firmele. Statul a platiti urgent iar romanii au ramas cu datoria. Chiar daca dai spaga sa traiesti bine cu organele de stat si cu politicul nu intelegeti ca aceasta spaga scade de fapt profitabilitatea?
  Va pare rau de bogatia patronilor autohtoni si observati momentele josnice ale lor. Altfel nu supravietuiau. Fratii Petrescu de la Pic nu fac puscarie? Acum avem numai retele straine de supermarket. Mittal da pentru echipa de crichet al lui de 1000 de ori mai mult decat a luat Otelul desi a castigat un campionat intr-un sport popular. Asa ca investitorii straini iau profitul si il duc la ei acasa. Masinile de smecheri , viloaiele dizgratioase sunt bani cheltuiti aici si care ajuta si alte afaceri mici sa traiasca. In Romania daca nu esti angajat la stat sau la multinationale esti angajat la patroni din astia huliti. Si majoritatea celor angajati aici sunt. Cei de la stat traiesc de fapt de pe urma taxelor si impozitelor , multinationalele au grija sa perieze impozitul sau sa-l plateasca in alte tari ca au voie. Ramane TVA care de fapt plateste tot omul ce consuma si patronii romani. Deci saracii si patronii astia golani tin Romania in picioare.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Galateanul
  Duminică, 05 August 2012 00:25
  Subscriu la mesajele de mai jos! Toate au avut pe cineva sus sa le dea contracte bugetare, dupa a fost floare la ureche.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Fata brutarului turmentat
  Sâmbătă, 04 August 2012 20:13
  Ce au in comun ? HOTIA
  0
  0
  Raportează
 • postat de ADIAN ALBU
  Sâmbătă, 04 August 2012 18:20
  IN ROMANIA NU POTI FACE AFACERI CORECT PT CA LEGISLATIA SI TAXAREA NU TE LASA. AI INSEMNA SA MUNCESTI DOAR PTENTU EI ADICA STATUL, GUVERNUL. NISTE HOTI! NUMAI CEI CU RELATII POT AVEA AFACETI DE SUCCES! NU ESTI LASAT IN PACE SA FACI AFACERI! VINE GARDA SI FINANTELE SI ITI CAUTA TOT FELUL DE MOTIVE! E O JUNGLA IN ROMANIA PRIVIND AFACERILE! DE ASTA TOTI FAC LA NEGRU!
  0
  0
  Raportează
 • postat de fl
  Sâmbătă, 04 August 2012 18:00
  Arabesque cara tigari de contrabanda cu masinile sub ochii lui Carare ....lucru stiut de el din cei pe care i-a interogat pana acum. Gen...: Audi a6 - TL XX BNR
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radu de Galati
  Sâmbătă, 04 August 2012 13:52
  Initial nu intentionam sa comentez asupra acestor articole si ma intreb daca Ovidiu Amălinei traieste in Romania, in Galati sau pe ce lume. Se zice ca in spatele orcarui succes exista anumite secrete pe care Ovidiu Amălinei nu le stie, nu vrea sa le stie sau nu vrea sa le dezvaluie datorita lipsei de probe clare.
  Daca este sa le luam pe rand am sa va intreb daca stie careva cine-i in spatele acestor asa zise afaceri de succes din Galati si a oamenilor prosperi de afaceri si ca exemplu semnificativ fiind chiar Arabesq in care administratorul galatean a prins aripi cand un om sus pus si-a ascuns afacerile in spatele unui maimutoi care abia astepta 2 lei in plus. Nu trebuie sa faci afaceri cu statul cand mii de containere cu marfa intra in tara cu marfa taxata la tarife de 100 de ori mai ieftin decat prevad legile pentru Ion sau vasale ce ar incepe aceeasi afacere azi sau maine.
  Mai exact se pare ca in spatele firmei Arabesq nu este altul decat Adrian Nastase iar fratii ROPOTAN sunt acei papagali ce executa oridinile de sus.
  Asa zisii ziaristi bolsevici au impresia ca gogoritele lor nu sunt cunoscute si astfel creeaza o imanine falasa. Minciuna are picioare scute domnu Ovidiu Amălinei si este dovedit ca nu da rezultate. S-a vazut de nenumarate ori si unii tot mai cred ca 1 plus unu poate sa faca si 2 in anumite conditii.
  Va asigur ca in mediul de asa zis afaceri din Romania nu exista nici un secret, o afacere merge bine daca ai pe cineva sus pus si cu cat mai sus cu atat mai bine si mai mult succes ai, daca nu stim adevarul asta nu inseamna ca nu exista si un adevar.
  Personal am testat mediul de afaceri din Galati cu mai multi ani in urma si in timp am aflat ca Doamna Elefteriu cu fratele Mocanu erau intr-o colaborare asemanatoare si cum s-a terminat colaborarea sa inchis si sucesul firmei DECOVIL.
  Astfel de exemple sunt multe, de ce oare incercati sa reflectati o alta realitate decat cea existenta? Pentru a acoperi evaziunile fiscale de milioane ? pentru a stimula garda financiara sau inspectorii celor 180 de institutii ce traiesc de pe urma acestor firme cu succes?
  Am vazut cu ochii mei cand 2 inspectori de la Garda Financiara au venit sa controleze o firma de pe Cosbuc si au plecat dupa 5 minute cu cate un plic fiecare iar in plic la acea vreme erau cate 10 milioane de lei, milioane ce au fost recuperate de la clienti in urmatoarele ore din aceeasi zi. Acea firma exista si azi, clientii sunt inselati si azi si sucesul este de fap garantat de unchiu de la Braila de care nimeni nu stie ca are vila la Hanu Conache unde a ajuns marlanul boier..
  Astfel de exemple sunt foarte multe, incepand de la bac pama la pibune, de la Anghel Oil bla bla bla pana la firmele de reparatii auto garantate de salariatii firmelor de asigurari care fac mai multi bani din comisioane decat din salariul de director la x sau y firma de asigurari.
  Toti galatenii stiu ca unii interlopi din galati au ajuns peste noapte stapanii unor firme cu renume in Galati cum este Laminorul de tabla,tizis Cristea Nicolae sau Uzina Mecanica care aveau angajau cateva mii de oameni ca apoi sa ajunga in pragul falimentului sau chiar falimentate.
  Haideti sa nu mai mentionam cazul Chelu sau ManoliMall a unor alti interlopi ce au profitat la maxim de politicienii idioti din Galati de la acea vreme. Sa ajunga casa rosie pe mana unor spargatori de case din Germania si vanzatori de carne vie, mi se pare chiar tentativa de-a ocroti o crima datorita contributiei de partid al caror complice Florin Paslaru nu este strain si nici un alt politician din Galati fie el si Durbaca uns cu toate alifiile.
  Credeti oare ca toti galatenii sunt tampiti ? Eu cred ca va inselati sau ii inselati pentru cateva milioane pe care le primiti scriind gogorite.

  .
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.