Scadenţa creditelor luate cu buletinul - Gălăţenii abia îşi mai pot plăti ratele în valută

Scadenţa creditelor luate cu buletinul - Gălăţenii abia îşi mai pot plăti ratele în valută

Foto: Bogan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
18 comentarii
 • * Sfaturile bancherilor: răspundeţi la apelurile băncilor şi limitaţi-vă cheltuielile! * Deprecierea leului va genera scumpirea tuturor produselor şi serviciilor

Alexandru M., din Galaţi, lucrează într-o instituţie publică, are un post bun şi o remuneraţie peste medie, chiar şi fără sporurile tăiate de Guvern după izbucnirea crizei economice. Însă îngenuncherea leului în faţa euro, pe fondul instabilităţii politice de la Bucureşti, l-a făcut pe Alexandru să se gândească de două ori înainte să bage mâna în buzunar, în căutarea portofelului. "Euro mă îngrijorează. În 2008, când am făcut creditele în euro, moneda europeană era 3,3 lei. Acum este 4,5 lei. Creditele nu mai sunt sustenabile şi mă gândesc serios la o refinanţare în lei", mărturiseşte el.

Au făcut credite de consum şi acum nu le mai pot plăti

Alexandru nu este singurul care se confruntă cu probleme. Sunt tot mai mulţi românii cărora nu le mai ajung banii de la o lună la alta din cauza creşterii obligaţiilor în valută. O confirmă şi bancherii. "Clienţii care au făcut credite în euro, dolari şi franci sunt, în mod evident, afectaţi de fluctuaţiile de curs. La creditele ipotecare în valută nu sunt întârzieri foarte mari, în ciuda creşterii ratelor. Oamenii îşi plătesc ratele ca să nu-şi piardă casele. Probleme majore sunt la clienţii ale căror venituri s-au diminuat în urma reducerii salariilor sau chiar a pierderii locurilor de muncă. Sunt acei clienţi care, mergând până la limita bugetului familiei, au făcut credite de consum în euro sau în franci în plin boom economic, când valutele erau jos, şi care acum nu-şi mai pot plăti ratele", declară directorul unei sucursale bancare din Galaţi, care nu doreşte să-i fie dezvăluită identitatea.
Şi firmele care lucrează în euro au probleme. "Societăţilor comerciale care îşi exprimă tranzacţiile în valută, adică importatorilor, le este afectată marja de profit", spune bancherul.

Aproape orice produs se va scumpi

Deprecierea leului nu înseamnă doar rate în creştere la creditele în valută, ci şi chirii mai mari, abonamente TV mai scumpe şi preţuri mai ridicate la carburanţi şi la tot ceea ce înseamnă produse de import. "O mare parte a economiei este legată de cursul valutar. Tarifele serviciilor de telefonie se calculează la cursul euro, abonamentele la internet şi la televiziune, accizele şi preţurile la combustibili, energie, gaze, toate se calculează la cursul euro. În general, tot ceea ce înseamnă produs importat este în funcţie de cursul euro. Având în vedere, aşadar, evoluţia cursului din ultimele luni, sunt aşteptate scumpiri ale tuturor produselor şi serviciilor", afirmă oficialul din sistemul bancar.

Răspundeţi la telefon când vă sună banca!

Este prima şi cea mai importantă recomandare pe care directorul de bancă le-o face acelora care nu mai pot ţine pasul cu ratele tot mai mari la împrumuturile în valută. "Clientul trebuie să se adreseze băncii imediat ce întâmpină probleme. Este foarte important să răspundă la telefoanele băncii, să dialogheze cu banca, să expună situaţia cu care se confruntă familia lui, ratele pe care le are de achitat, pentru a putea găsi o soluţie", spune bancherul.
Soluţiile, fie ele temporare sau permanente, sunt diverse. "Ori de câte ori avem fluctuaţii periculoase de curs, reacţionăm şi iniţiem programe de protecţie a clienţilor, precum rescadenţarea creditelor, reducerea ratelor, negocierea marjelor de dobândă, rescadenţarea restanţelor sau chiar refinanţarea în lei a creditelor în valută", relatează directorul de bancă.

Trei sfaturi de la un bancher

Băncile comerciale evită să mai facă prognoze în privinţa evoluţiei cursului valutar. "Prognozele sunt tot mai greu de făcut deoarece cursul depinde de factori care sunt necunoscuţi. Aţi văzut, o simplă decizie a Băncii Naţionale a scăzut cursul cu zece bani, în timp ce un rezultat la referendum a crescut cursul cu zece bani. În plus, sunt şi factorii externi. Situaţia e tulbure", apreciază oficialul din sistemul bancar, îndemnând populaţia la maximă prudenţă.
Iată ce sfaturi oferă el: "Oamenii să nu mai facă credite în valută, cel puţin nu în vremurile astea tulburi. Să îşi limiteze cheltuielile familiei la strictul necesar, astfel încât să poată împăca şi capra, şi varza vizavi de datorii. Să aibă în vedere faptul că segmentul creditelor direct în magazine este foarte periculos pentru că, în general, acest tip de produs este mai scump decât produsele bancare şi atârnă mai greu în bugetul familiei".
La cele trei sfaturi oferite de bancherul gălăţean, mai adăugaţi unul, rostit de aproape toţi patronii şi economiştii cu viziune din România: rugaţi-vă ca politicienii să înceteze gâlceava şi să înceapă să guverneze ţara, ca să ajute leul să-şi recapete puterile, altfel ne aşteaptă vremuri grele pe toţi!

Dobânzile mari constituie rădăcina tuturor problemelor

Nu doar înotul leului în ape tulburi rugineşte balanţa financiară a românilor. Dobânzile mari reprezintă, de fapt, principala cauză, apreciază finanţiştii. "Riscul valutar e ridicat în România, de aceea dobânzile sunt foarte mari, şi la credite, şi la depozite. La noi, dobânda de referinţă stabilită de Banca Naţională este de 5,2 la sută, în timp ce în UE dobânda stabilită de Banca Centrală Europeană este de unu la sută! Într-o vreme, dobânda a fost şi de zece la sută în România, iar scăderea ei până la jumătate este un semnal bun pentru economie. Asta înseamnă că împrumuturile sunt mai ieftine. Ele rămân, totuşi, mult mai scumpe decât în UE", explică un expert din cadrul Fiscului gălăţean.

Gălăţenii, fruntaşi la credite restante

Volumul restanţelor la împrumuturile gălăţenilor e dublu comparativ cu media naţională, plasându-ne între primele trei judeţe. Ponderea restanţelor la creditele în valută era în iunie de 14,7 la sută la Galaţi, faţă de 7,9 la sută pe ţară. La creditele în lei, ponderea restanţelor era şi mai mare, dar întârzierile la plata ratelor avansau mai lent decât la creditele în valută.

Citit 3091 ori Ultima modificare Joi, 09 August 2012 21:08

18 comentarii

 • postat de Crayven- Ratacitu Duminică, 12 August 2012 06:24 Link la comentariu
  0
  0

  Asa e don'Politicus

  Raportează
 • postat de anonimul galatean Sâmbătă, 11 August 2012 14:14 Link la comentariu
  0
  0

  Nu inteleg de ce atatea comentarii fata de cei care lucreaza la stat. Se pot privatiza scolile,spitalele, dar in cazul acesta va trebui sa platim scolarizarea copiiilor nostri, si la spital sa ajungem numai la morga.Este complicat.

  Raportează
 • postat de George... Sâmbătă, 11 August 2012 13:58 Link la comentariu
  0
  0

  Draga Crayven , sincer nu imprtasesc in totalitate sentimentul de a-ti raspunde la PROVOCARI , dar in comentariul la care faci referinta era vorba si de B1 , nu numai de ANTENE ... iar daca punem in discutie cine are mai mult CREIER in urma INTOXICATIILOR MEDIATICE vis-a-vis de dorinta libera , a doctrinelor POLITICE vadit tu AGREIEZI PDL-ul in comparatie cu mine care sunt CLAR A-POLITIC ... Ce nu intelegi este FAPTUL CA EU CHIAR NU ACCEPT HOTIILE , CARE NE PUN PE NOI CU BUN SIMT SA LE SPONSORIZAM TRAIUL DE HUZUR A HOTILOR DIN ACEASTA TARA , incepand din 1990 si pana in 2012 , indiferent de culoarea politica sustinuta ... DE CE AN DE AN TRBUE OMUL DE BUN SIMT DIN ACEASTA TARA SA-SI RUPA DIN "BUNU-L TRAI..." SI PARVENITII, INTERLOPII SI MEDIILE ASERVITE CELOR CARE VREMELNIC OCUPA FUNCTII DE CONDUCERE NU SUNT SANCTIONATI PECUNIAR , PTR. NELEGIUIRILE COMISE ??? Daca si acum ti-am dat impresia ca USL-ul mi-a influentat CONVINGERILE , TE ROG SA-MI ARGUMENTEZI PLEDOARIILE ... In fapt CEAUSESCU a domnit 25 de ani si si-a primit pedeapsa suprema vis-a-vis de GENOCID si de ce NELEGIUITUL de BASESCU nu trebue TRAS LA RASPUNDERE , alaturi de acele persoane INBOGATITE LA , LMITA LEGILOR , in DETRIMENTUL MAJORITATII ROMANILOR ... CHIAR NU SE VEDE PROSTEALA SI DECLINUL TRAIULUI DIN ROMANIA ??? Sincer sunt scarbit de TOLERANTA NEJUSTIFICATA A UNOR ROMANII SI CU SIGURANTA NU VOI MAI POSTA PENTRU ACEST COTIDIAN si totodata sa-ti creez o satisfactie NEMERITATA . Cu stima si respect ! P.s , CHIAR NU SE VAD DISCREPANTELE DINTRE PATURILE SOCIALE ??? HOTII SI IPOCRITII O DUC EXCELENT SI CETATEANUL / ROMANUL DE BUN SIMT , TRAGE TARGA PE USCAT ... Consider ca este o rusine sa ne vindem atat de eftin ...

  Raportează
 • postat de crayven Sâmbătă, 11 August 2012 10:43 Link la comentariu
  0
  0

  Poti sa te uiti la orice antena vrei tu, George, si tu si capitanul care viseaza cobre pe pereti.
  Doar ca se deduce din comentariile tale cat de mult creier mai ai dupa propaganda USLista :)

  Nu mult.

  Raportează
 • postat de Roengen Sâmbătă, 11 August 2012 04:02 Link la comentariu
  0
  0

  Ati avut odata ocazia sa-l reprimiti pe Mihai ca rege al Romaniei si ati ratat. L-ati ales pe Iliescu si acesta este prezentul. Ar trebui sa fie toata lumea multumita.

  Raportează
 • postat de alfar Vineri, 10 August 2012 22:14 Link la comentariu
  0
  0

  eu cred ca problema din care nu mai ies romanii este una care dupa '90 continua la nesfirsit, un perpetuum. dezvoltarea economica, cea care genereaza profit, ridicarea nivelului de trai, educatie, sanatate, solidaritatea sociala nu trebuie lasate pe miinile si mintile bolnave de inavutire a politicienilor. in lumea adevarata, civilizata se mai schimba oamenii si partidele politice. ce e important e sa mearga economia. nimic nu e mai presus de apararea puterii economice a unei natiuni. nici timpenii de orgoliu, nici apararea unor interese personale, nici imaginea de atotstiuitor sau sa apari intr-o carte de istorie a unei natii chinuite. e important sa stii sa duci razboiul in care e acum lumea, economic, sa-ti intaresti pozitia in forumul natiunilor puternice. cum? simplu, economic. dupa '90 clasa politica nu face decit sa-si bata joc de poporul cel alege, ca oricum nu sint alternative corecte. pina cind nu se va intimpla o minune ce va schimba profilul politicianului corupt, lacom, pervers, mincinos, cu scirba fata de electorat va fi din ce in ce mai rau. nu mai dati vina pe americani, rusi, UE, vinovatii sint cei de linga tine, pe care ii votezi pentru un scop sau din nestiinta.VINOVAT ESTI TU, SINT EU pentru ca stim toate astea si nu avem o reactie corecta fata de boierii ce cred ca s-au nascut cu mai multe drepturi. tot ei manevreaza legile, justitia cum vor. cred ca si economia au vrut sa o darime, cel mai usor prostesti si conduci oameni indobitociti de griji si televiziuni mincinoase.din pacate nici eu nu sint un destept sa am solutia. cred cu tarie ca in ROMANIA exista si oameni cinstiti si de valoare dar nu pot scoate capul pentru ca mafia politico-mafiota il taie. vreau sa cred ca totusi copii si nepotii mei vor trai intr-o tara mai dreapta. noapte buna.

  Raportează
 • postat de Gabriel Vineri, 10 August 2012 20:49 Link la comentariu
  0
  0

  Pentru d-na Pachita Georgeta Andries. Aveti partial dreptate. Nu am facut o delimitarea exacta. Dar ... cred ca am fost destul de clar in privinta caror bugetari ma refeream. Printre bugetari se afla si oameni care isi fac treaba bine insa numarul lor este extrem, extrem de mic. Pentru ei am toata consideratia si respectul cuvenit. VA PROPUN UN EXERCITIU DE SINCERITATE : Cati din Politie au o ATITUDINE de adevarat politist ? Ii putem compara cu cei din Vest ? Sa nu mai pomenim de cei americani, canadieni. Cati din Politie au auzit de cuvantul PREVENTIE ? Cati din profesori mai pun SUFLET SI PASIUNE in a forma copii si adolescenti ? Rezultatele ultimilor examene de bacalaureat vorbesc in favoarea majoritatii profesorilor ? Cati dintre medici isi mai privesc pacientii bolnavi ca pe un semen si nu ca un numar de ordine ? Sa mai pomenim de asistenti ? Va sugerez o vizita icognito pe unele din holurile spitalelor. Ce e de facut ? Cumva trebuie sa schimbam ceva la noi la cei din jur. Daca altii s-au ridicat singuri din moluzul bombardamentelor cladind tari puternice noi de ce nu am putea ?

  Raportează
 • postat de Rumegus Vineri, 10 August 2012 17:19 Link la comentariu
  0
  0

  nici Vadim nu le putea zice mai bine. Scrie o carte. LOL

  Raportează
 • postat de George... Vineri, 10 August 2012 14:14 Link la comentariu
  0
  0

  S-Multumesc !!! CAPITAN ptr. informatie ... ORICUM PENTRU MINE ESTE TOT O NULITATE CARE GARANTAT ESTE UN SLUGOI IN DETRIMENTUL OAMENILIOR DIN ROMANIA CU BUN SIMT SI CARACTER CIVIC PENTRU MAJORITATEA ROMANIILOR SUBJUGATII ATAT DE PRIVATII CAT SI INCONSTIENTII CARE SI-AU BATUT JOC DE NATIA ROMANA ... PENTRU INTERESELE MESCHINE PRIMARE ALE GRUPURILOR DE INTERESE , INTERNE SI MONDIALE . Oare de ce sunt atat de IPOCRITI DE-SI VAND SI PARINTII , FRATII SI SURORILE IN FATA OCCIDENTALILOR ??? Oare pana unde POATE DUCE SLUGARNICIA ??? Vadit in fapt FARA INTELIGENTA ROMANILOR DE BUNA CREDINTA , OCCIDENTUL CLACA DE MULT ... VEZI MODUL MESCHIN PRIN CARE NE CUMPARA ... CLAR SUNTEM MAI CEREBRALI SI MAI DESTEPTII DECAT EI , MACAR SI PRIN CULTURA GENERALA ... In fapt din acest motiv GARANTAT VOR DISTRUGEREA ACESTU- I POPOR ... PACAT CA SUNTEM VANDUTI CHIAR DE NULITATILE DINTRE NOI ... S-a VAZUT CUM ROMANII AU FOST INGENUNCHIATI SI LA JOCURILE OLIMPICE DE LA LONDRA ... Multumita ipocritilor care ne-au VANDUT LA OBORUL OCCIDENTULUI , PAS CU PAS din 1990 si pana in zilele noastre 2012 . Sunt niste SCARBE UMANE !!!

  Raportează
 • postat de Capitan Vineri, 10 August 2012 13:46 Link la comentariu
  0
  0

  George e de fapt fostul COBRA- GALATI ala cu capu'

  Raportează
 • postat de George... Vineri, 10 August 2012 12:44 Link la comentariu
  0
  0

  Cei care s-au sacrificat in DECEMBRIE , s-au sacrificat CHIAR SI PENTRU DREPTUL LIBEREI EXPRIMARI ... si CHIAR PENTRU ACCESUL ORICARUI DINTRE NOI LA ACEST MOD ON LINE PRIN INTERNET ... CA SA NU SPUN IN PRINCIPAL MODUL DE SANCTIONARE PRIN VOT A NELEGIUIRILOR ... DRAGA CRYVEN , CHIAR TE ROG SA NU-MI LECTUREZII " INEPTIILE " , SINCER NU POTI SA-MI CERI CA TATUCUL BASESCU SA-MI FOLOSESC DREPTURILE CONSTITUTIONALE , " NU MERGETI LA VOT !!! , NU VIZIONATI ANTENELE !!! ", Sincer destul regimul CEAUSIST mi-a INTERZIS aceste DREPTURI si cred ca esti MULT PREA MIC in gandire ANALITICA OBIECTIVA sa-mi ceri , chiar si PRIN RUGAMINTE ... In fapt LECTUREAZA ARTICOLELE PRESEI si nu COMENTARIILE MELE , CARE NU-TI SUNT ADRESATE , DEOARECE IMPLICA FFF MULTI NEURONI SI ATACURILE CEREBRALE SUNT UN FLAGEL MONDIAL ... Scuza-ma ca ti-am stricat DISPOZITIA !!!

  Raportează
 • postat de Frunzaris Vineri, 10 August 2012 12:03 Link la comentariu
  0
  0

  @marius Ceea ce nu intelegi tu este faptul ca nu salariul este mare la stat ci ca cei din privat sunt platit foarte prost.Patronii isi bat joc asta e marea problema.p.s. Nu lucrez la stat si nici la privat.Tai frunze la caini pe banii mei! :)

  Raportează
 • postat de marius Vineri, 10 August 2012 11:52 Link la comentariu
  0
  0

  Timpul trece, leafa merge, noi cu drag la Stat muncim. Din pacate prea multi taietori de funza la caini in ograda statului si cat sunt de competenti se vede la tot pasul, ultimul exemplu cand o multime de institutii gras platite din banii contribuabililor si-au dat cu stangul in dreptul si habar nu au cati mai suntem la ora asta in Romania. Daca ii iei la scuturat, surpriza, peste 80% au ajuns acolo pe pile, cunostinte , relatii, numai pe competente nu, usor de vazut asta daca i-ai muta in privat. Apoi unde in lumea asta s-a mai pomenit ca salariul mediu sa fie mai mare la stat decat in privat? Numai in Romania evident.

  Raportează
 • postat de Pachita Georgeta Andries Vineri, 10 August 2012 11:26 Link la comentariu
  0
  0

  Bai Gabriela, vezi ca printre oamenii care lucreaza la stat sunt si doctorii,(da, aia care iti salveaza viata) politistii(cei la care suni tu in cazul in care cineva te agreseaza in trafic spre exemplu), profesorii (acei oameni care te-au pregatit pe tine sa ajungi acolo udne ti-ai dorit, sa obtii jobul de care zici ca esti mandra).

  Raportează
 • postat de Gabriel Vineri, 10 August 2012 11:12 Link la comentariu
  0
  0

  Pai se plang oamenii care lucreaza la Stat ? Chiar nu au nici un motiv. S-au complacut sau au ales voit calea usoara a unui job facil (90% prin intermediul relatiilor) dar din care castiga (fara batai de cap) cat sa supravetuiasca de la o luna la alta. Credeti ca au dat vre-un examen ? Au trait emotiile celor care au trecut prin zeci de interviuri cu angajatorii privati (ce incep sa te rasplateasca foarte bine abia dupa cativa ani in care trebuie sa arati ce poti) ?
  Sunt stresati de realizarea "target-ului" lunar al firmei de care depinde salariul si bonusul ? Discutam de o economie in care procentul de angajati la Stat este de aprox. 30 %. in conditiile in care tarile dezvoltate au in jur de 10% ? Doar Grecia este peste noi. Banii vin INTOTDEAUNA de la privati. Concluzia e doar una singura. Vrei bani mai multi ? Esti dispus sa faci sacrificii pentru familia ta ? Stapanesti o meserie bine ? Mai mult ca sigur nu vei avea probleme sa-ti platesti ratele

  Raportează
 • postat de crayven Vineri, 10 August 2012 10:40 Link la comentariu
  0
  0

  George nu mai posta te rog, ma doare capul cand iti vad ineptiile...

  Raportează
 • postat de grenu Vineri, 10 August 2012 09:48 Link la comentariu
  0
  0

  Alexandru M. care lucreaza intr-o institutie publica si care a fost sa voteze la referendum poate chiar cu 2 maini, care are venituri peste medie , isi merita soarta si nu e cel mai bun exemplu. Va rog ca pe viitor sa scrieti cum se descurca angajatii din mediul privat ca de cei de la stat degeaba m-am saturat. Ei ocupa niste posturi bune doar pentru ca au cunoscut pe cine trebuie.

  Raportează
 • postat de George... Vineri, 10 August 2012 08:32 Link la comentariu
  0
  0

  O MAGARIE PE FATA SI O GASELNITA DE PROSTIT NOVICII CU INSTABILITATEA POLITICA DE LA BUCURESTI ... AMERICANII TOT INSTABILITATE POLITICA AU ??? MINTITI POPORUL NEMERNICILOR ... RUSINE SA VA FIE !!! SOMITATEA DE ISARESCU A INGENUNCHEAT AMARATUL ROMAN PENTRU INTERESELE MESCHINE PERSONALE SI A BANCHERILOR INGRATI ... Ptr . FRAERI = Cum in ECONOMIE SI-AU PUS AMPRENTA LA DISTRUGERE , POLITICIENII + MANAGERII = INCOMPETENTI , ASA S-A INTAMPLAT SI CU SISTEMUL BANCAR CONDUS DE PREA SCLIPITORUL ISARESCU ... SUSTINEREA CURSULUI VIS-A-VIS DE SPECULATORII LUI ISARESCU ... IN FAPT , CINE SUNT SPECULATORII VALUTARI ??? SUNT ECHIVALENTUL " BAETILOR DESTEPTI " DIN ENERGIE ... DAR CUM ISARESCU ARE STATUT "SPECIAL" IMPUS DIN EXTERIORUL ROMANIEI , NIMENI DIN MAMELUCII POLITICI ROMANI , CUM SUNT NISTE SLUGOI NU INTERVIN DIN 1990 SI PANA IN PREZENT 2012 INDIFERENT DE CULOAREA POLITICA ... PE ACEASTA PERIOADA CINE A FOST GUVERNATORUL BANCII NATIONALE ( CENTRALE ) ROMANE ??? "SCLIPITORUL" SI "INTELIGENTUL" ISARESCU ... PROSTEALA PE FATA ... " GURA BATE FUNDUL !!! " SI "INTELIGENTUL" DE ROMAN A SI PUS BOTUL , ASA CUM O FACE IN ORICE DOMENIU POLITICO-SOCIAL , TOT DIN 1990 SI PANA IN PREZENT 2012 ... Dupa cum vedeti inca in 2012 Romania si FRAERII DE ROMANI STAU IMBROBODITI , UMILITI , EXECUTANTI LEGATI LA OCHI !!! Cum PROSTIIA NU DOARE , S-AU NU SE AUDE (de vazut cu siguranta se vede ... si este speculata ) PE TERITORIUL ROMANIEI ... SE POATE FURA CHIAR SI LA CURTEA CONSTITUTIONAL A ROMANIEI !!! SA TRAITI BINE !!! SLUGOILOR ...

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.