Licitaţiile pentru construcţia reţelelor de apă şi canal din reţelele din judeţ au fost suspendate
Foto: Foto: Bogan Codrescu

Licitaţiile pentru construcţia reţelelor de apă şi canal din reţelele din judeţ au fost suspendate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Start eşuat în proiectul de extindere a sistemelor de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare din judeţ


După ce prima încercare a operatorului Apă Canal de a găsi constructori pentru lucrările de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi apă uzată din aglomerările Lieşti, Pechea şi Tecuci - Târgu Bujor a eşuat, lucrurile nu merg ca unse nici la a doua încercare. Procedurile de licitaţie, relansate în luna august, au fost suspendate după ce un potenţial ofertant a contestat caietul de sarcini. "Procedurile de licitaţie vor fi reluate după soluţionarea contestaţiei de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC)", au declarat, joi, oficiali ai Apă Canal.

Asta presupune, însă, un munte de hârtii pe care operatorul trebuie să le întocmească şi să le trimită cât mai repede la CNSC. Toate aceste chichiţe procedurale nu fac decât să întârzie startul lucrărilor şi să dea peste cap întreg calendarul proiectului de modernizare a reţelelor de apă şi de canalizare din judeţ. Proiectul este finanţat din fonduri europene şi, potrivit normelor instituite de UE, orice lucrare neterminată la timp nu mai este decontată de Bruxelles.

Cele trei lucrări de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi apă uzată din aglomerările Lieşti, Pechea şi Tecuci - Târgu Bujor, a căror licitare este suspendată în prezent, au valori estimate de 135 de milioane de lei (Lieşti), 91 de milioane de lei (Pechea) şi 82,8 milioane de lei (Tecuci - Târgu Bujor), iar criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut.

Doar două contracte atribuite până acum

Proiectul de reabilitare şi extindere a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi are o valoare totală de 551,7 milioane de lei. Cea mai mare parte din bani reprezintă fonduri nerambursabile oferite de Uniunea Europeană, completate cu fonduri de la bugetul de stat, din bugetele locale şi de la Apă Canal. Societatea contribuie cu 55,5 milioane de lei, bani pe care i-a împrumutat de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Până acum, Apă Canal nu a reuşit să atribuie decât două contacte - cel de asistenţă tehnică şi cel de modernizare a Staţiei de Epurare din Galaţi. Contractul de asistenţă tehnică a fost câştigat de Compania de Consultanţă şi Asistenţă Tehnică din Bucureşti, care va lucra la acest proiect timp de 37 de luni pentru un onorariu de 18 milioane de lei. Contractul de furnizare a sistemului de uscare a nămolului în Staţia de Epurare a fost câştigat de Terrom Galaţi, care are la dispoziţie 25 de luni să achiziţioneze şi să monteze echipamentul, totul pentru 13,6 milioane de lei.

Citit 2791 ori Ultima modificare Joi, 06 Septembrie 2012 21:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.