Mari eşecuri economice - Cum s-a fâsâit Coca-Cola la Galaţi

Mari eşecuri economice - Cum s-a fâsâit Coca-Cola la Galaţi

Foto: Bogan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
8 comentarii

Abia ieşisem din comunism şi americanii veneau la Galaţi cu unul dintre cele mai cunoscute branduri ale lor, Coca-Cola. Se anunţa o tranziţie spumoasă. Dar nu a fost decât un fâs


Fabrica Coca-Cola din Galaţi a luat fiinţă la începutul anilor '90, în urma asocierii dintre Primărie şi un investitor din Turcia. Municipalitatea, strunită pe atunci de Eugen Durbacă, a intrat în afacere cu o suprafaţă generoasă de teren care beneficia de o amplasare excelentă - pe Prelungirea Brăilei, foarte aproape de ieşirea în Şoseaua de Centură - iar turcii care deţineau franciza şi pachetul majoritar de acţiuni au venit cu capitalul şi cu tehnologia necesare construirii fabricii. Astfel a luat fiinţă Societatea de Îmbuteliat Coca Cola Galaţi.

"Povestea Coca-Cola dădea bine pe atunci"

O spune preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din judeţul nostru, Marian Filimon. Nici nu avea cum să nu dea bine sosirea într-un oraş industrializat de comunişti a unui investitor străin, care aducea cu sine poate cel mai cunoscut brand american, într-o vreme în care toată lumea voia să trăiască visul capitalist. Semnalul era unul pozitiv, desigur. Şi pentru oraş, pe atunci al cincilea din ţară ca număr de locuitori, şi pentru oamenii de rând, care sperau să prindă o slujbă la prima multinaţională sosită aici după Revoluţie. Pe acest fond extrem de favorabil s-a înălţat fabrica Coca-Cola la Galaţi.

Unii spun astăzi că băutura produsă între zidurile ei era sub standardele calitative internaţionale ale celebrei răcoritoare şi dau vina fie pe proprietăţile apei din regiunea noastră, fie pe furturile de substanţe din fabrică. Alţii susţin că acolo nu se producea cola, ci era doar îmbuteliată şi expediată în circuitul comercial.

Un fapt care nu poate fi supus, însă, speculaţiilor este acela este că unitatea le dădea de lucru câtorva sute de gălăţeni. În anul 1999, Societatea de Îmbuteliat Coca Cola Galaţi avea 258 de angajaţi, după cum reiese din raportările disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Au ambalat cola până când au ambalat şi fabrica

Toate bune şi frumoase până la începutul anilor 2000, când fabrica a devenit un simplu depozit pe harta Coca-Cola România.

Cifrele vorbesc şi astăzi despre eşecul de atunci. Rapoartele păstrate de Ministerul de Finanţe arată că cifra de afaceri a societăţii a scăzut de la 100 de miliarde de lei vechi, în anul 2000, la doar 4,5 miliarde de lei vechi, în 2005 - ultimul an de activitate înainte de dizolvarea din 2006. Au scăzut şi veniturile, şi numărul de angajaţi, acesta din urmă brusc. Astfel, de la 258 de salariaţi, câţi avea fabrica în 1999, s-a ajuns la şapte, în 2002, şi la unul, în 2004.

Tot pe atunci, societatea şi-a schimbat obiectul de activitate, trecând de la fabricarea băuturilor carbogazoase la închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare. S-a întâmplat în anul 2002, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Încet-încet, fabrica Coca-Cola a devenit ruină, în zonă fiind ridicate sediul serviciului public de salubrizare Ecosal şi, mai încolo, depozitele distribuitorului de materiale de construcţii Arabesque.

"Am rămas cu un gust de suc clocit"

Preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Galaţi spune că, în cele din urmă, povestea Coca-Cola s-a dovedit a fi nimic mai mult decât o poveste. "Turcii au tras câţiva ani şi au fost scutiţi de taxe şi impozite, pentru că erau investitori străini, după care şi-au strâns catrafusele şi au plecat. A fost o afacere tip buf, din care comunitatea nu a avut nimic de câştigat", declară Marian Filimon.

Mai plastic, autorul blogului "Rătăcind prin Galaţi" vorbeşte despre eşecul Coca-Cola într-o postare din 25 martie 2011, încadrată nu întâmplător într-un serial intitulat "Ruinele Galaţiului". "Fabrica Coca-Cola nu a fost o «creaţie comunistă» pe care «cârmacii» noştri au lăsat-o de izbelişte. Nu. Fabrica aceasta, ridicată în 1996 pe Prelungirea Brăilei, se dorea a fi un imbold economic pentru oraşul nostru. Din păcate, nu s-a bucurat de prea mare succes, astfel încât, la începutul anilor 2000, îşi încetase activitatea şi devenise mai mult un depozit. (...) Mare dezamăgire... S-a dorit înfiinţarea de noi locuri de muncă şi implicit să sporească fondurile venite la Primărie şi când colo am rămas cu-n gust la fel de fad ca cel pe care îl simţim atunci când bem un pahar cu suc clocit şi lipsit de acid", scrie bloggerul.

Citit 6222 ori Ultima modificare Joi, 13 Septembrie 2012 22:52

8 comentarii

 • postat de artur Miercuri, 10 Octombrie 2012 20:03 Link la comentariu
  0
  0

  ma numesc artur sunt din moldova orasul chisinau..am lucrat aici la cola un an si jumate si acum vreau.sa.vin in galati si.tot vreau sa ma angazez la cola..sunt locuti de munca si un de se poate adresat

  Raportează
 • postat de highlander Duminică, 16 Septembrie 2012 13:19 Link la comentariu
  0
  1

  sunt unul dintre fostii angajati coca-cola galati. din cate stiu eu, investitorul turc nu a plecat de la galati si constanta fiindca a vrut, ci a fost fortat de catre investitorul grec care detinea celelalte fabrici coca-cola din romania. acesta din urma i-a pus "o pila buna" turcului la atlanta si astfel nu i-a mai fost prelungita acestuia licenta de imbuteliere si a fost practic fortat sa vanda actiunile grecului, care ulterior pas cu pas a restrans activitatea la galati pana la lichidare!!! atata timp cat a fost turcul pot sa spun ca ne-a fost destul de bine noua angajatilor, dupa aceea nu prea!

  Raportează
 • postat de cobra Vineri, 14 Septembrie 2012 12:01 Link la comentariu
  0
  0

  -ce sa intimplat la coca cola arata practic ca strainii ce au investit in romania folosesc aceasi reteta de succes:scutire la impozite si alte facilitati ,dupa care buf PLEACA.Modelul aplicat si la SIDEX respectind proportiile este sesizat si de ion cetateanu din pacate nesesizat de 2o de ani de guvernanti,functionari inst de control si sindicate !

  Raportează
 • postat de NewVision Vineri, 14 Septembrie 2012 11:49 Link la comentariu
  0
  0

  Coca-Cola Galati a produs cea mai buna bautura din Romania, din punct de vedere calitativ! Si-au batut joc, printre altele, de cea mai buna apa, extrasa de cele 2 putzuri ale Companiei! Sunt prea multi papagali mass-media care isi dau cu parerea! Apa era extrasa de la 80 m, respectiv 120 m adancime, iar cantitatea de 20 m cubi/ora era suficienta! Pacat ca nu au reinvestit in putzuri si centrala! Ar fi asigurat apa potabila si calda la cateva blocuri din zona, cel putzin!

  Raportează
 • postat de Pentru @cheloo: Vineri, 14 Septembrie 2012 07:48 Link la comentariu
  0
  0

  Inceputul anilor '90 inseamna si anul '99 pentru ca prima cifra e 9!? Era asa de greu sa informam cu exactitate? Sau nu este obligatoriu ca in presa informatia sa fie exacta?

  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu Vineri, 14 Septembrie 2012 07:17 Link la comentariu
  0
  0

  CocaCola ,esec ,fiinca a trimis pe tusa 258 de salariati ? Marele esecuri sunt peste balata Catusa ,pe dealul Smardanului si in Badalan , SIDEX si Santierul naval , unitati de la care s-au desfintat locuri de munca ,ca numar egal cu populatia Galatiului din 1960 (80.000) ,asta daca luam in considerare si intreprinderile cu care colaboarau cei doi colosi ai industriei galatene.Nu este departe ziua cand vom citi in presa ,despre acestia ,la timpul trecut.

  Raportează
 • postat de cheloo Vineri, 14 Septembrie 2012 01:43 Link la comentariu
  0
  0

  numai posta aiurea daca nu stii sa citesti....inceputul anilor 90´...inseamna si 92-93...off plina lumea de inculti

  Raportează
 • postat de Cinevacaremaistiecateceva Vineri, 14 Septembrie 2012 00:31 Link la comentariu
  0
  0

  Nu in '90 ci in '92-93. Nici Durbaca nu era primar in 90 ci incepand cu martie '92. Un lucru e foarte adevarat in material: investitorii care vin pe la noi stau doar atat cat sunt scutiti de taxe si impozite. Adica, ei cu profitul si noi cu "mandria" ca am fost sclavi acolo, am avut un loc de munca si un salariu din care sa nu murim de foame.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.