Bani din Fondul European de Dezvoltare Regională, pentru eficientizarea energetică a clădirilor

Bani din Fondul European de Dezvoltare Regională, pentru eficientizarea energetică a clădirilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru că nicio modificare a unei directive europene nu ar fi eficientă, în cazul în care presupune o finanţare suplimentară, decât dacă se identifică o sursă viabilă de fonduri, Adriana Ţicău (foto), raportoare a Parlamentului European pentru modificarea Directivei privind performanţa energetica a clădirilor, susţine necesitatea creşterii alocaţiei financiare pentru modernizarea energetică a clădirilor din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDER). 

Un amendament în acest sens a fost depus de deputata europeană în comisia REGI în vederea modificării regulamentului Fondului European de Dezvoltare Regională.

Motivându-şi propunerea, AdrianaŢicău a precizat că „ în prezent a fost impus un plafon de 3 la sută din fondurile totale FEDER alocate fiecărui stat membru pentru cheltuielile legate de ameliorarea performanţei energetice şi utilizarea energiilor regenerabile în locuinţele existente. Acest plafon trebuie să crească la 15 la sută pentru a permite statelor membre şi regiunilor Uniunii Europene să investească în modernizarea clădirilor şi locuinţelor.

Vom avea astfel o mai mare flexibilitate pentru statele membre, cu impact direct asupra creşterii gradului de absorbţie a fondurilor europene. Statele membre vor putea să-şi revizuiască programele operaţionale în 2010, acordând astfel un loc privilegiat eficientizării energetice a clădirilor. Consider prioritară realizarea de investiţii în clădirile cu destinaţie locativă pentru familiile cu venit scăzut".

Un program pentru zece ani

Un lucru este, totuşi, extrem de clar în acest moment. Pentru  rezultate economice substanţiale, aceste investiţii ar trebui să fie realizate nu în mod fragmentat şi izolat, ci în cadrul unui program stabilit de autorităţile publice din statele membre. Puţine locuinţe din Uniune sunt modernizate, asta şi pentru că nu au existat suficiente fonduri.

"De aceea este foarte important că avem acest interval de 10 ani la dispoziţie, până în 2020. Industria poate astfel să conceapă strategii, iar autorităţile publice programe de dezvoltare" a declarat Adriana Ţicău. Uniunea Europeană şi-a propus ca până în 2020 să diminueze cu 20 la sută consumul de energie primară şi emisiile de dioxid de carbon. Sectorul locuinţelor este responsabil de 40 la sută din consumul de energie primară la nivel european.

În prezent Fondul European de Dezvoltare Regională sprijină intervenţiile în sectorul locuinţelor, inclusiv în eficienţa energetică a acestora, rezervate numai statelor membre care au aderat la Uniunea Europeană la 1 mai 2004 sau după această dată. Eurodeputata socialistă Adriana Ţicău este însă de părere că "acest sprijin pentru investițiile în domeniul eficienței energetice şi energiilor regenerabile din sectorul locuințelor trebuie să fie disponibil în toate statele membre".

Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDER) este destinat  redresării principalelor dezechilibre regionale din UE. FEDER contribuie la recuperarea decalajului de către regiunile cele mai puţin favorizate, inclusiv zonele rurale şi urbane, zonele industriale în declin, regiunile afectate de un handicap geografic sau natural, zonele puţin populate şi regiunile de frontieră. În domeniul eficientizării energetice a clădirilor, FEDER poate fi utilizat prin cofinanţare de către autorităţile naţionale, regionale sau locale pentru instalarea geamurilor duplex, a izolării pereţilor, a instalării panourilor solare sau la înlocuirea instalaţiilor de încălzire uzate sau neperformante etc.

Citit 1213 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.