Galaţiul a ratat o investiţie de aproximativ 60 de milioane de euro

Galaţiul a ratat o investiţie de aproximativ 60 de milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Reeşalonarea unor investiţii şi instabilitatea politică şi socială din ţară au dus la „amânarea pe o perioadă nedeterminată” a proiectului de 60 milioane de euro *  


Contractul dintre Zona Liberă Galaţi (ZLG) şi firma cu capital româno-chinez Goldex Industry, care intenţiona să deschidă o fabrică de tractoare la Galaţi, a fost reziliat ca urmare a neplăţii taxelor şi redevenţei pentru suprafaţa de teren concesionată. Contractul era unul dintre cele mai promiţătoare ca planuri de investiiţii, iar firma Goldex Industry este cunoscută la noi mai ales pentru producerea, la Râşnov, a tractoarelor sub marca „Hoyo”. Compania a concesionat anul trecut în Zona Liberă Galaşi cinci hectare de teren, planurile fiind de a deschide şi aici o linie de asamblare a tractoarelor. „Teoretic, firma româno-chineză, pe lângă linia de asamblare a tractoarelor, mai avea în plan realizarea unei staţii de prelucrare a uleiului, o staţie de prelucrare a zahărului şi una de producere a biogazului. Proiecţiile de anul trecut, din momentul încheierii contractului dintre Goldex Industry şi Zona Liberă Galaţi indicau investiţii totale în cele patru obiective în jurul a 60 milioane de euro şi 220 de noi locuri de muncă”, ne-a explicat directorul general al Zonei Libere Galaţi, Angela Ivan.

Ei cu banii, noi cu… referendumul

Primele probleme au apărut în urma unor complicaţii în ceea ce priveşte alocaţiile bugetare ale părţii chineze. Investiţiile de la Galaţii ar fi trebuit să fie prinse în bugetul chinez pe 2012, dar, din cauza unor reeşalonări, a rămas ca investiţiile din unele ţări, printre care şi România să fie analizate abia în iulie a.c. şi astfel au apărut primele întârzieri la plata redevenţelor. „Una peste alta, Goldex Industry a acumulat restanţe de aproximativ 100.000 de dolari. Nu ne-am grăbit cu rezilierea contractului, am încercat să facem o reeşalnare, pentru că, totuşi, era vorba de o investiţie importantă, ce ar fi adus beneficii importante Galaţiului”, a arătat directoarea Zonei Libere.

Din păcate, reanalizarea investiţie de la Galaţi a picat taman în timpul campaniei electorale privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, când Bucureştiul era scena unor demonstraţii pro sau contra preşedintelui. „Chinezii au venit, dar când au văzut ce este la noi pur şi simplu s-au urcat înapoi în avion şi au plecat. În opinia lor, mediul politic şi social este prea instabil şi, prin urmare, prea riscant pentru a derula în acest moment investiţia”, a precizat directoarea Angela Ivan. În acest condiţii, rezilierea contractului cu ZLG nu a mai putut fi evitată. „Chiar dacă sa reziliat contractul, ei au spus că, în principiu, sunt interesaţi în continuare să deruleze acest contract la Galaţi, pentru că ar fi un punct din care ar putea să distribuie produsele pe o arie foarte mare. Dar ne-au declarat că aşteaptă vremuri mai liniştite…”, ne-a mai spus directoarea ZLG. Prin urmare, Galaţiul mai pierde, cel puţin pe moment, o investiţie importantă. Şi când te gândeşti că unii spuneau că aiureala cu referendumul nu va afecta economia.

Citit 3337 ori Ultima modificare Joi, 11 Octombrie 2012 21:08

11 comentarii

 • postat de petru2
  Luni, 15 Octombrie 2012 09:24
  Datorita prostiei usl-iste o sa fie probleme si cu fondurile Europene nerambursabile pt. Romania,asa ca trebuie sa va luati gandul de la promisiunile facute de Stan,pe care eu l-am votat ca om ,NU ca partid,ca nu are bani deoarece sefii lui politici au reusit sa intoarca Romania cu cel putin 20 de ani inapoi fara ca sa se gadeasca la popor avand un singur scop,dupa cum s-a vazut,CIOLANUL......luati-va gandul de la stadion si celelalte investitii promise.Europenii nu pot fi mintiti la nesfarsit.Ce au facut usl-sii ,prin acest puci,m-au determinat,pt.todeauna,sa nu mai votez cu stanga ori cu pnAlistii....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Farul din Alexandria
  Duminică, 14 Octombrie 2012 09:08
  Observatorul care crede ca toata lumea voteaza USL ....??? se inseala amarnic. Mai lucid mi se pare domnul /doamna care posteaza USL= WC. Observatorul nu prea mai vede , aude sau , cu alte cuvinte nu mai OBSERVA . Stati asa linistiti. Galatenii se mai desteapta. Daca ati inteles ceva din politica galateana , votati tineri, persoane nepatate . daca nu, votati mafia lui Paslaru, Nica etc.O zi buna tuturor si sa va lumineze Dumnezeu mintile.
  0
  0
  Raportează
 • postat de anca
  Sâmbătă, 13 Octombrie 2012 10:25
  Investitorii străni nu vin în Galați pentru că se știe in toată lumea despre mafia politică, șpaga și Justiția noastră. Cunoaște cineva o firmă curată, care nu are în spate susținere politică?
  0
  0
  Raportează
 • postat de flo
  Vineri, 12 Octombrie 2012 21:36
  Uite asa fabrica de tractoare nu ne convine, termocentrala nu ne convine, combinatul nu ne convine, si o sa fim cu totii angajati ca soferi de maxi-taxi, vanzatori la consignatii, si vanturatori de praf (ecosal)!!
  Dar la ce sa ne asteptam dupa jdemii de ani de domnie psd-isto, pc-ista! Maine poiimaine o sa fim angajati vanturatori de zeama de varza la garajele durbaciste!
  0
  0
  Raportează
 • postat de dana
  Vineri, 12 Octombrie 2012 21:35
  Blade...ti-as sugera sa nu mai scrii, ca scrii prostii!Nu stiu cine te plateste, dar se vede ce a facut PDL-ul in tara!Niste BORFASI ordinari!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Blade
  Vineri, 12 Octombrie 2012 21:21
  Avem aici un fin "observator", habar nu are de economie, dar e tare in gura, nevoie mare. Vreau sa-i reamintesc, ca Galatiul, orasul Rosu, cum i se mai spunea, in primii ani , a reusit contraperformanta de inchide cvasitotalitatea capacitatilor economice, fara sa deschida aproape nimic... Cei ce au fost 23 de ani, prin rotatie la conducerea Galatiului, sunt tocmai cei ce azi isi doresc pe mai departe, distrugerea totala a acestui oras. USL, va distruge complet acest oras. Are cineva tupeu sa ma contrazica?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Observator
  Vineri, 12 Octombrie 2012 20:12
  Majoritatea romanilor sustin USL, asa ca, sa terminam cu prostiile.
  Si ce sa zic, PDL in 8 ani de guvernare, multe investitii a adus la Galati, nu-i asa?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Observator
  Vineri, 12 Octombrie 2012 20:11
  Majoritatea romanilor sustin USL, asa ca, sa terminam cu prostiile.
  Si ce sa zic, PDL in 8 ani de guvernare, multe investitii a adus la Galati, nu-i asa?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nu cred că ține de noi, mondializarea economică este sum controlul mondializări controlate.
  Vineri, 12 Octombrie 2012 10:24
  Nu știu de ce dar investițiile chinezești în forță sunt cam interzise prin UE și SUA, noi, mărunței, fiind prea mici pentru un război economic așa de mare și plin de interese economice mondiale. Am înțeles totuși, că investițiile chinezești au o latură politică predominantă prin centralizarea lor și aprobare ,,de la centru'' cu condiții stricte ca, muncitorii să fie chinezi, pământul să intre în proprietatea Statului Chinez și alte ,,drăcovenii'' specifice laturi lor comuniste. Oricum, aprobarea se dă de la București via Bruxelles peste capul nostru autohton. De regulă mijloacele de transport ,,pe patru roți'' de origini chinezești nu îndeplinesc normele de siguranță și poluare al UE și SUA, șmecherie pentru a limita pătrunderea tehnologiei chineze foarte ieftine ce ar ,,sparge'' piața Europei.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alis
  Vineri, 12 Octombrie 2012 08:39
  Daaa. S-au speriat de manifestatiile din Bucuresti, ce sa-ti spun. /
  Bre, Amalinei, de ce nu au plecat si de la Rasnov atunci, daca erau asa speriati (unde de fapt e o linie de asamblare, doar)? Ca acolo riscau sa-si piarda banii, de fapt si de drept?
  Daca un an si jumatate nu au fost in stare sa plateasca o suta de mii de euro, e clar ce hal de tzepari erau (contractul a fost semnat prima MARTIE 2011!). Mai bine lipsa de asa "investitori".

  P.S. Astia nu au gasit o suta de mii. Elodiul de la Oltchim produsese niste sacose cu euro zilele trecute :)))
  0
  0
  Raportează
 • postat de USL=WC
  Vineri, 12 Octombrie 2012 01:25
  Multumim USL ! Care mai sustine ceva pro USL ar trebui spanzurat de limba !
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.