Galaţiul a ratat o investiţie de aproximativ 60 de milioane de euro

Galaţiul a ratat o investiţie de aproximativ 60 de milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Reeşalonarea unor investiţii şi instabilitatea politică şi socială din ţară au dus la „amânarea pe o perioadă nedeterminată” a proiectului de 60 milioane de euro *  


Contractul dintre Zona Liberă Galaţi (ZLG) şi firma cu capital româno-chinez Goldex Industry, care intenţiona să deschidă o fabrică de tractoare la Galaţi, a fost reziliat ca urmare a neplăţii taxelor şi redevenţei pentru suprafaţa de teren concesionată. Contractul era unul dintre cele mai promiţătoare ca planuri de investiiţii, iar firma Goldex Industry este cunoscută la noi mai ales pentru producerea, la Râşnov, a tractoarelor sub marca „Hoyo”. Compania a concesionat anul trecut în Zona Liberă Galaşi cinci hectare de teren, planurile fiind de a deschide şi aici o linie de asamblare a tractoarelor. „Teoretic, firma româno-chineză, pe lângă linia de asamblare a tractoarelor, mai avea în plan realizarea unei staţii de prelucrare a uleiului, o staţie de prelucrare a zahărului şi una de producere a biogazului. Proiecţiile de anul trecut, din momentul încheierii contractului dintre Goldex Industry şi Zona Liberă Galaţi indicau investiţii totale în cele patru obiective în jurul a 60 milioane de euro şi 220 de noi locuri de muncă”, ne-a explicat directorul general al Zonei Libere Galaţi, Angela Ivan.

Ei cu banii, noi cu… referendumul

Primele probleme au apărut în urma unor complicaţii în ceea ce priveşte alocaţiile bugetare ale părţii chineze. Investiţiile de la Galaţii ar fi trebuit să fie prinse în bugetul chinez pe 2012, dar, din cauza unor reeşalonări, a rămas ca investiţiile din unele ţări, printre care şi România să fie analizate abia în iulie a.c. şi astfel au apărut primele întârzieri la plata redevenţelor. „Una peste alta, Goldex Industry a acumulat restanţe de aproximativ 100.000 de dolari. Nu ne-am grăbit cu rezilierea contractului, am încercat să facem o reeşalnare, pentru că, totuşi, era vorba de o investiţie importantă, ce ar fi adus beneficii importante Galaţiului”, a arătat directoarea Zonei Libere.

Din păcate, reanalizarea investiţie de la Galaţi a picat taman în timpul campaniei electorale privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, când Bucureştiul era scena unor demonstraţii pro sau contra preşedintelui. „Chinezii au venit, dar când au văzut ce este la noi pur şi simplu s-au urcat înapoi în avion şi au plecat. În opinia lor, mediul politic şi social este prea instabil şi, prin urmare, prea riscant pentru a derula în acest moment investiţia”, a precizat directoarea Angela Ivan. În acest condiţii, rezilierea contractului cu ZLG nu a mai putut fi evitată. „Chiar dacă sa reziliat contractul, ei au spus că, în principiu, sunt interesaţi în continuare să deruleze acest contract la Galaţi, pentru că ar fi un punct din care ar putea să distribuie produsele pe o arie foarte mare. Dar ne-au declarat că aşteaptă vremuri mai liniştite…”, ne-a mai spus directoarea ZLG. Prin urmare, Galaţiul mai pierde, cel puţin pe moment, o investiţie importantă. Şi când te gândeşti că unii spuneau că aiureala cu referendumul nu va afecta economia.

Citit 3446 ori Ultima modificare Joi, 11 Octombrie 2012 21:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.