Interviu cu inventatorul aflat într-un război de milioane de euro cu ArcelorMittal
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Interviu cu inventatorul aflat într-un război de milioane de euro cu ArcelorMittal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Inventatorul Doru Tătar, fost angajat al combinatului siderurgic, se pregăteşte să transfere pe câteva milioane de euro unele din drepturile sale de proprietate intelectuală. Este vorba de un schimbător de căldură (elementul principal al instalaţiei de preîncălzire a aerului de la furnal, numită cauper) mai fiabil şi mai bun decât cele obişnuite. Acest brevet este aplicat de ceva vreme în combinat, la Furnalul 3, însă - spune Tătar - fără acordul său. De altfel, inventatorul spune că a avertizat combinatul că se plasează în afara legii, dar negocierile dintre cele două părţii n-au dat nici un rezultat. În prezent, Tătar este în negocieri cu un grup de interese dispus să cumpere drepturile de proprietate intelectuală şi să preia lupta cu combinatul. Mai multe detalii, în interviul pe care Doru Tătar l-a acordat "Vieţii libere":

- Am aflat că este în pregătire o tranzacţie de ordinul câtorva milioane de euro privind proprietatea intelectuală. Este adevărat?
- Că se pregăteşte? Da.
- Dvs. aţi vândut, în trecut, brevete la combinat. Cam câte?
- Şapte româneşti şi cinci străine. Însă direct lor, doar unul.
- Cu cât?
- Sunteţi indiscretă.
- Acum ce vindeţi? Un rest nerecuperat de atunci?
- Nu chiar. E un brevet românesc şi unul european ale căror dosare au fost depuse după aceste ultime tranzacţii.
- Şi cum merg negocierile?
- Cu combinatul sau cumpărătorul?
- Staţi puţin, nu vindeţi combinatului?
- Am încercat, dar preţul oferit de ei e cu un ordin de mărime sub valorile impuse de legislaţie ca modalitate de calcul şi rezultatele obţinute în exploatare.
- Adică vindeţi un brevet deja aplicat?
- Da.
- Bine, dar asta înseamnă că cei de la ArcelorMittal sunt deja în culpă, dacă nu au avut permisiunea dvs.
- Sunt.
- Şi atunci, oferta dvs. de vânzare nu e cumva un şantaj de genul "Cumpăraţi cu cât vreau eu sau vă reclam"?

- La prima vedere, aşa pare a fi, iar la negocieri am fost lăsat să înţeleg că aşa văd şi ei lucrurile. De aceea m-am îndreptat şi spre alte cercuri de interese cu oferta mea. După ce am aflat de ilegalităţile implicate de contrafacere, m-am oferit să-i ajut (pe reprezentanţii ArcelorMittal, n.r.) să intre în cadrul legal cu situaţia în care s-au băgat. Singura variantă ar fi fost cesionarea proprietăţii brevetelor cu pasiv cu tot.
- De ce pasiv la brevetul european?
- Pentru că ei au implicat în acest demers infracţional şi o firmă de refractare din Cehia, ori brevetul meu european este protejat acolo ca cel românesc aici.
- Deci scandalul ameninţă să devină internaţional?
- Exact!
- Şi ce aţi făcut până acum?
- Le-am explicat că ştiu amănunte legate de acest furt calificat. Ei n-au recunoscut nici până azi, ceea ce confirmă lipsa lor de intenţii serioase de negociere. Mi-au propus achiziţia brevetelor la preţuri mult sub valoarea lor rezultată din folosire. Ca urmare, i-am acţionat penal.
- Care e stadiul actual?
- Acum, dosarul e la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, datorită sumelor mari implicate. În replică, mi-au confirmat lipsa de intenţii serioase de a negocia prin intentarea unei acţiuni juridice la Tribunalul Bucureşti de anulare a brevetelor pe motiv că ei ştiau deja de aceste soluţii tehnice înainte de a le depune eu spre brevetare.
- Şi pot demonstra asta?
- Posibil. Dar asta nu îi disculpă deoarece ideile îmi aparţin şi le-am prezentat combinatului încă de acum peste 20 de ani, când am făcut primele cercetări în domeniu. Asta a făcut ca şi alte persoane juridice să fie interesate de brevete, întrucât faptul că brevetele rămân sau nu în picioare devine de importanţă secundară. Conform Legii dreptului de autor, pot acţiona combinatul pe mai multe căi, chiar fără a invoca calitatea de brevet a noutăţii.
- Au şanse să vă anuleze brevetele?
- Nu prea. Au fost foarte surprinşi când au văzut documentele de acum 20 de ani care confirmă calitatea mea de reclamant. Mai sunt şi foştii directori ai combinatului, ingineri, muncitori, care pot confirma totul. Practic, nu pot decât întârzia un deznodământ care se cam conturează.
- Dacă vindeţi totul altora, putem şti cine sunt?
- Nu. Dar vor prelua acest conflict şi vor fi adversari pe măsura lui ArcelorMittal. Asta vă garantez!

Grupul care se va bate cu ArcelorMittal nu e gălăţean

Grupul de interese care l-a contactat pe Doru Tătar pentru a prelua de la acesta drepturile de proprietate intelectuală asupra schimbătorului de căldură şi a continua bătălia juridică cu ArcelorMittal Galaţi, care l-ar fi implementat fără drept la Furnalul 3, nu este gălăţean, a spus inventatorul, fără a preciza dacă acest grup este din ţară sau din străinătate. "Nu am semnat încă nimic şi nu pot să pronunţ nume", a spus Doru Tătar.

 

 

Citit 4199 ori Ultima modificare Joi, 11 Octombrie 2012 21:07

17 comentarii

 • postat de cobraA
  Duminică, 14 Octombrie 2012 23:30
  "care a facut un idol din mine"

  HAI DA-MA NAIBII !!!! NU SUNT GAY,NU SUNT COTEI... SUNT IDOLU' LA FEMEI !
  0
  0
  Raportează
 • postat de nimeni
  Duminică, 14 Octombrie 2012 19:03
  doamne fereste!
  0
  0
  Raportează
 • postat de cobrA
  Duminică, 14 Octombrie 2012 18:07
  -Nu am facut nici un comentariu am asteptat reactiile.Ce am vazut un dobitoc care ca de obicei ii place pseudonimul cobra.Si incearca el doua chestii,una sa incilce mintile oamenilor,a doua sa ma determine pe mine sa nu mai lupt!Mai exista si posibilitate bolii sale psihice care a facut un idol din mine.Valoarea sa este un alt element al prostiei sale.Referitor la art in cauza multa,f multa lume este bucuroasa ca franco indienii au marea sansa sa o ia in bot.Romanii ii urasc deja de fff multa vreme.Si pe francezi mai ales decind presedintii si guvernele lor lupta impotriva integraii in adev sens al cuvintului al romanilor.Presa franceza alt rahat ce lupta impotriva romanismului,asemeni majoritatii cetatenilor corciti cu nordul Africii si care se cred francezi puri!De fff multa vreme francezii nu mai sint francezi,doar corcituri cu mintile pline de ura rasiala.Despre cei care au fugit din corturile de la poalele Himalaeii tragindu-si vile londoneze nu poti decit sa faci paralela cu ai lor confrati ce si-au tras vile pe le Toflea,Ivesti,etc dar la scara mai mica.Personal ma bucur pt curajul confratelui nostru,daca este inventia lui hoarda legionara ARCELO MITTAL sa plateasca.Inventia nu este la pachet cu SIDEXUL.Iar inventatorul nostru nu este ruda cu nenorocitul care a nenorocit ROMANIA-ADRIAN NASTASE.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cobra
  Duminică, 14 Octombrie 2012 17:40
  INVENTATORU' LUI PESTE PRAJIT ESTE IN COMBINATIE CU INDINANUL PENTRU A INCHIDE COMBINATUL ! TRADATORII NEAMULUI MISUNA PESTE TOT ! AJUTOOOOOOOOOOOOOOOR !
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA-JILAVA
  Sâmbătă, 13 Octombrie 2012 21:01
  daca nea inventatorul e asa de destept cum de au ajuns planurile lui la combinat deci puse in practica?
  0
  0
  Raportează
 • postat de gălățeanu
  Sâmbătă, 13 Octombrie 2012 10:17
  De ce scrie până și pe Internet de căpușarea combinatului? De ce nu știu/scriu nimic despre asta, combiniștii?
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI
  Vineri, 12 Octombrie 2012 23:12
  Nu trebuia sa spui ca ai doua clase din moment ce te exprimi monosilabic ... ha,ha,ha,hi,hi,hi.
  Refuz sa cred ca ai fost subalternul meu,eu stiam ca la cocserie au prestat numai baieti distepti.CA MINE !

  VEZI CA MAI POSTEAZA UN INDIVID CU NUMELE COBRA.PROBABIL E INTERNAT INTR-UN OSPICIU SI POSTEAZA PE FURIS DE PE LAPTOPUL MEDICULUI DE GARDA !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de un subaltern de-al cobrei ce era un graiferist cu poate o clasa mai mult decit trenul
  Vineri, 12 Octombrie 2012 21:27
  super misto. ha,ha,ha.
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI
  Vineri, 12 Octombrie 2012 20:41
  EU N-AM AVUT COLEGI,DOAR SUBALTERNI.UNII DINTRE EI IMI ADUC SI ACUM OFRANDE.
  0
  0
  Raportează
 • postat de un fost coleg de-al tau
  Vineri, 12 Octombrie 2012 17:48
  ha,ha,ha, cobra de pe alta lume. .........hi,hi,hi,
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI
  Vineri, 12 Octombrie 2012 16:23
  NU STIU PREA MULTE DESPRE CAZUL ASTA DAR CU CERTITUDINE OMUL ARE DREPTATE.SI EU AM INVENTAT MULTE LA COCSERIE DAR N-AM CERUT NICIUN BAN.MA MAI GANDESC,S-AR PUTEA SA CER SI EU MACAR UN MILION DE EURO.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Andrei
  Vineri, 12 Octombrie 2012 11:29
  @Gigi
  In titlul articolului este cuvantul "razboi" . Si la razboi ca la razboi, toate armele sunt folosite pentru victorie, chiar si limbajul "dubioso-smecheresc", atata timp cat nu incalca legea.

  Aici nu este un concurs de mis sau seminar despre morala si etica. Este razboi. Punct
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gigi
  Vineri, 12 Octombrie 2012 10:39
  "Andrei" (pare sa fie chiar pseudonimul "inventatorului", nu ??!!!), vii cu chestii rasuflate, tip "solda"...chiar nu crezi intr-o parere onesta a cuiva care citeste interviul si ramane surpins de limbajul dubioso-smecheresc , care nu prea face bine imaginii "patriotice" prezentate de tine ? E sinistru "tatarul" tau !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Andrei
  Vineri, 12 Octombrie 2012 09:53
  @ Gigi
  Daca taceai filozof ramaneai. Am colaborat cu Doru si nu este "tatar". Este mai roman decat tine. Este dreptul lui sa lupte cu ce arme are "dusmanul" ca sa poata castiga.

  Cand prinzi un hot in casa ta, te faci usa de biserica ca nu cumva sa deranjezi emotional hotul? Eu cred ca nu, ci lupti cu ce gasesti la indemana, indiferent de arma.

  Asa face si Doru. Combinatul i-a furat dreptul de autor la patentul privind incalzirea cauperelor si prin orice mijloace incearca sa isi ia ce i se cuvine. Ce este anormal in asta, stimabile Gigi. Ce interese meschine are Doru Tatar?

  Retine te rog ca Doru nu este un hot, cum insinuiezi, este un inventator autentic, si a brevetat inventia in Europa si USA.

  Ca roman ma asteptam sa il feliciti ca s-a dedicat cercetarii, ca are rezultate, si sa incriminezi pe cei care l-au furat. Se pare ca esti mai "tatar" decat Doru, insa in solda cui?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gigi
  Vineri, 12 Octombrie 2012 08:54
  culmea e ,ca nici prefacutul "adormit" inventator nu pare chiar asa "usa de biserica" cum se da...ci le cam are cu jocurile mafiote murdare , santajul si alte "anomalii" cam nespecifice unui adevarat om de stiinta...cam "putred" suna totul si-n "hoarda tatara"...iar indienii care-s cam de acelasi tip, ar putea sa se inteleaga cu el (par sa posede cam acelasi limbaj !!) in asa fel, ca datorita unor interese meschine, Galati-ul sa nu fie cu-adevarat afectat...
  0
  0
  Raportează
 • postat de talent pool
  Vineri, 12 Octombrie 2012 08:40
  Nimic nou despre politica manageriala a Sidexului care si-a alungat toti oamenii de valoare care ar fi pastrat aceasta unitate viabila si a promovat numai hoti care taie in fiecare zi cate o sectie si o vinde la fier vechi !Ceea ce se intampla acum in Sidex este o bataie de joc la adresa natiunii romane , a acestui oras si a salariatilor care inca mai supravietuiesc pe niste salarii de mizerie si sunt batjocoriti prin talent pool nestiind ce-i asteapta ziua de maine in timp ce capusele incepand de la sefi de sectii , lideri sindicali si pana la directorul general asi rotunjesc averile cu noi vile la Vanatori sau Lepsa si primesc niste salarii de nabab !Seful talentatilor de la talent pool cica ar avea un complex de vreo 25 de vile la Lepsa de unde mai face cadou cate una cate unui sef de sectie care ar fi mai amarat cu vila doar la Vanatori in aceste vremuri de criza !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 12 Octombrie 2012 00:16
  Nimeni nu-i profet in tara lui! Sper sa reusesca sa termine acesti indieni nespalati si mafia infecta romaneasca. PACAT! Marile velori nu sunt promovate iar toate parasutele si infectii de parlamentari si "patroni" DA!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.