Interviu cu inventatorul aflat într-un război de milioane de euro cu ArcelorMittal
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Interviu cu inventatorul aflat într-un război de milioane de euro cu ArcelorMittal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Inventatorul Doru Tătar, fost angajat al combinatului siderurgic, se pregăteşte să transfere pe câteva milioane de euro unele din drepturile sale de proprietate intelectuală. Este vorba de un schimbător de căldură (elementul principal al instalaţiei de preîncălzire a aerului de la furnal, numită cauper) mai fiabil şi mai bun decât cele obişnuite. Acest brevet este aplicat de ceva vreme în combinat, la Furnalul 3, însă - spune Tătar - fără acordul său. De altfel, inventatorul spune că a avertizat combinatul că se plasează în afara legii, dar negocierile dintre cele două părţii n-au dat nici un rezultat. În prezent, Tătar este în negocieri cu un grup de interese dispus să cumpere drepturile de proprietate intelectuală şi să preia lupta cu combinatul. Mai multe detalii, în interviul pe care Doru Tătar l-a acordat "Vieţii libere":

- Am aflat că este în pregătire o tranzacţie de ordinul câtorva milioane de euro privind proprietatea intelectuală. Este adevărat?

- Că se pregăteşte? Da.

- Dvs. aţi vândut, în trecut, brevete la combinat. Cam câte?

- Şapte româneşti şi cinci străine. Însă direct lor, doar unul.

- Cu cât?

- Sunteţi indiscretă.

- Acum ce vindeţi? Un rest nerecuperat de atunci?

- Nu chiar. E un brevet românesc şi unul european ale căror dosare au fost depuse după aceste ultime tranzacţii.

- Şi cum merg negocierile?

- Cu combinatul sau cumpărătorul?

- Staţi puţin, nu vindeţi combinatului?

- Am încercat, dar preţul oferit de ei e cu un ordin de mărime sub valorile impuse de legislaţie ca modalitate de calcul şi rezultatele obţinute în exploatare.

- Adică vindeţi un brevet deja aplicat?

- Da.

- Bine, dar asta înseamnă că cei de la ArcelorMittal sunt deja în culpă, dacă nu au avut permisiunea dvs.

- Sunt.

- Şi atunci, oferta dvs. de vânzare nu e cumva un şantaj de genul "Cumpăraţi cu cât vreau eu sau vă reclam"?

- La prima vedere, aşa pare a fi, iar la negocieri am fost lăsat să înţeleg că aşa văd şi ei lucrurile. De aceea m-am îndreptat şi spre alte cercuri de interese cu oferta mea. După ce am aflat de ilegalităţile implicate de contrafacere, m-am oferit să-i ajut (pe reprezentanţii ArcelorMittal, n.r.) să intre în cadrul legal cu situaţia în care s-au băgat. Singura variantă ar fi fost cesionarea proprietăţii brevetelor cu pasiv cu tot.

- De ce pasiv la brevetul european?

- Pentru că ei au implicat în acest demers infracţional şi o firmă de refractare din Cehia, ori brevetul meu european este protejat acolo ca cel românesc aici.

- Deci scandalul ameninţă să devină internaţional?

- Exact!

- Şi ce aţi făcut până acum?

- Le-am explicat că ştiu amănunte legate de acest furt calificat. Ei n-au recunoscut nici până azi, ceea ce confirmă lipsa lor de intenţii serioase de negociere. Mi-au propus achiziţia brevetelor la preţuri mult sub valoarea lor rezultată din folosire. Ca urmare, i-am acţionat penal.

- Care e stadiul actual?

- Acum, dosarul e la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, datorită sumelor mari implicate. În replică, mi-au confirmat lipsa de intenţii serioase de a negocia prin intentarea unei acţiuni juridice la Tribunalul Bucureşti de anulare a brevetelor pe motiv că ei ştiau deja de aceste soluţii tehnice înainte de a le depune eu spre brevetare.

- Şi pot demonstra asta?

- Posibil. Dar asta nu îi disculpă deoarece ideile îmi aparţin şi le-am prezentat combinatului încă de acum peste 20 de ani, când am făcut primele cercetări în domeniu. Asta a făcut ca şi alte persoane juridice să fie interesate de brevete, întrucât faptul că brevetele rămân sau nu în picioare devine de importanţă secundară. Conform Legii dreptului de autor, pot acţiona combinatul pe mai multe căi, chiar fără a invoca calitatea de brevet a noutăţii.

- Au şanse să vă anuleze brevetele?

- Nu prea. Au fost foarte surprinşi când au văzut documentele de acum 20 de ani care confirmă calitatea mea de reclamant. Mai sunt şi foştii directori ai combinatului, ingineri, muncitori, care pot confirma totul. Practic, nu pot decât întârzia un deznodământ care se cam conturează.

- Dacă vindeţi totul altora, putem şti cine sunt?

- Nu. Dar vor prelua acest conflict şi vor fi adversari pe măsura lui ArcelorMittal. Asta vă garantez!

Grupul care se va bate cu ArcelorMittal nu e gălăţean

Grupul de interese care l-a contactat pe Doru Tătar pentru a prelua de la acesta drepturile de proprietate intelectuală asupra schimbătorului de căldură şi a continua bătălia juridică cu ArcelorMittal Galaţi, care l-ar fi implementat fără drept la Furnalul 3, nu este gălăţean, a spus inventatorul, fără a preciza dacă acest grup este din ţară sau din străinătate. "Nu am semnat încă nimic şi nu pot să pronunţ nume", a spus Doru Tătar.

 

 

Citit 4823 ori Ultima modificare Joi, 11 Octombrie 2012 21:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.