Achiziţia deceniului pe Dunăre! AFDJ Galaţi cumpără un remorcher de 2,5 milioane de euro

Achiziţia deceniului pe Dunăre! AFDJ Galaţi cumpără un remorcher de 2,5 milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Nava va avea o putere de 2.000 de cai putere, valoarea investiţiei fiind de 2,5 milioane de euro * Pe lângă intervenţia pe timp ce iarnă, remorcherul multifuncţional va putea participa la intervenţiile de stingere a incendiilor sau la însoţirea şi dezeşuarea convoaielor * „Perseus” rămâne pe poziţii, dar noua navă va fi piesa de bază în intervenţiile de urgenţă pe Dunăre


Achiziţia deceniului la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi se anunţă a fi un remorcher multifuncţional de 1.500 - 2.000 CP, menit să amplifice capacitatea de intervenţie a instituţiei în situaţiile speciale ce pot apărea pe Dunăre. Licitaţia pentru achiziţionarea navei, estimată la o valoare de aproape 11,44 milioane de lei, adică aproximativ 2,5 milioane de euro, a fost lansată la sfârşitul lunii decembrie pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), termenul limită pentru depunerea ofertelor fiind 7 februarie.

„Este, fără îndoială, cea mai importantă investiţie făcută în ultimii zece anii în dotarea tehnică a administraţiei fluviale. Dacă filozofia până acum a fost de a vinde toate navele, fie ca fier vechi, fie funcţionale, în momentul de faţă Ministerul Transporturilor se gândeşte foarte serios la creşterea capacităţii de intervenţie de-a lungul Dunării. Motivul este acela că, dacă pe mare mai există un singur pavilion românesc, pe Dunăre armatorii români încă mai au o capacitate de transport de două milioane de tone. Prin urmare, România are interese majore în îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe Dunăre, iar acest remorcher va deveni, practic, piesa de bază în dispozitivul de intervenţie a administraţiei fluviale”, ne-a declarat Mircea Răzvan Cristea, directorul general al AFDJ Galaţi.

La trântă cu „generalul Iarnă”

Remorcherul, cu o lungime de 20 de metri şi o lăţime de opt metri, va avea întăritură pentru gheaţă, astfel încât să poată interveni în momentul în care iarna încearcă să pună stăpânire pe Dunăre. În prezent, pentru intervenţii pe gheaţă, AFDJ Galaţi dispune de navele „Galaţi 3” (2.400 cp), „Târgu-Ocna” (600 cp) şi „Copăceni” (500 cp), dar acestea au deja un număr considerabil de ani în serviciu, iar acest lucru se simte atât în capacitatea de intervenţie, cât şi în costurile de reparaţii şi întreţinere. Piesa de rezistenţă în prezent ar fi „Perseus”, navă cu un pescaj mare, cu o putere de 6.500 de cai putere, care numai prin deplasament poate faţă sloiurilor de gheaţă de pe Dunăre. Pe de altă parte, e o navă energofagă şi are nevoie de noi lucrări de modernizare, inclusiv de o remotorizare, însă cheltuielile în acest caz ar fi de ordinul milioane de euro. „Trebuie spus că nici nu se urmăreşte ca noul remorcher să ia locul lui „Perseus”. Acesta din urmă va acţiona pe timp de iarnă, pe sectorul maritim al Dunării, între Brăila şi Sulina. În plus, în ciuda unor dezavantaje de ordin tehnic, Perseus nu este de lepădat în ceea ce priveşte caracteristicile de navă salvator. Poate să transporte sute de tone de apă sau combustibil, poate, la o adică, să pătrundă într-o zonă izolată din Deltă şi să ia de acolo un sat întreg şi să-l aducă la Tulcea, în caz de catastrofă. Sunt aspecte care, chiar dacă nu ţin direct de domeniul nostru de activitate, noi, ca instituţie a statului suntem chemaţi pentru a acorda asistenţă în situaţii deosebite. Teoretic, în activitatea noastră, ar fi indicat ca „Persesus” să fie înlocuit cu o navă nouă, de 4.000 - 5.000 CP, dar dat fiind contextul general o decizie privind această navă nu se ia numai la nivelul AFDJ Galaţi, ci într-un cadru mai larg, la nivel ministerial”, a explicat directorul general al AFDJ Galaţi.

Vara nu-i ca iarna

Pe lângă capacitatea de a da piept cu gheaţa, nu sunt de lepădat nici celelalte caracteristici care vor da noului remorcher un rol multifuncţional. Astfel, noua navă va fi dotată, printre altele, cu instalaţii pentru stingerea incendiilor, o macara cu platformă ce va permite manipularea unor containere sau a unor geamanduri, nu în ultimul rând va avea o întăritură cu cârlig la pupa pentru a putea participa la remorcaje sau dezeşuări. „Noi avem două categorii de probleme. Pe de o parte sunt cele din timpul iernii, cu gheaţa, dar sunt şi problemele din timpul verii, când sunt ape mici, mai ales pe sectorul fluvial al Dunării. Pe timp de iarnă, noul remorcher, fiind o navă mai mică, dar puternică, va putea acţiona pe sectorul fluvial al Dunării, acolo unde „Perseus” nu poate intra şi unde nici navale actuale pe care le avem nu fac faţă. Pe timp de vară, la scăderea apelor, sunt multe convoaie care, de exemplu, se urcă pe mal. Şi în acest caz este nevoie de intervenţie, fie pentru a le remorca, fie pentru a le însoţi şi ajuta să depăşească punctele critice. Prin urmare, noul remorcher ar putea fi inclusiv închiriat pentru anumite operaţiuni, ceea ce, desigur, înseamnă venituri suplimentare la nivelul regiei”, a mai precizat directorul general al AFDJ Galaţi.

Concurenţă la licitaţie

Odată atribuit contractul pentru achiziţia navei, perioada de executare va fi de şase luni de zile. N-ar fi exclus ca nava să fie construită chiar la Galaţi, dat fiind faptul că Şantierul Naval Damen are capacitatea de a executa o astfel de lucrare. Conducerea AFDJ Galaţi este aproape sigură că Damenul va intra în cursa pentru atribuirea acestui contract, dar nu trebuie uitat că, la nivel european, sunt vreo trei, patru grupuri care pot construi o astfel de navă. Anunţul licitaţiei cu siguranţă nu va trece neobservat, prin urmare competiţia pentru realizarea navei va fi una deloc de neglijat. Iar din această competiţie conducerea AFDJ Galaţi speră, desigur, să obţină un preţ mai mic pentru achiziţia navei.

Citit 8622 ori Ultima modificare Joi, 10 Ianuarie 2013 21:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.