VIDEO / EXCLUSIVITATE Propunerea Primăriei: În loc de pod, tunel pe sub Dunăre!

VIDEO / EXCLUSIVITATE Propunerea Primăriei: În loc de pod, tunel pe sub Dunăre!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O subtraversare a fluviului ar putea fi o alternativă mai ieftină, mai rapidă şi mai uşor realizabilă atât din punct de vedere tehnic, cât şi administrativ, susţine city-managerul Aurel Vlaicu * Compania PricewaterhouseCoopers (PwC) a prezentat un studiu de prefezabilitate care susţine opinia municipalităţii * Investiţia s-ar ridica la 180 milioane de euro şi s-ar putea realiza printr-un parteneriat public-privat


Cu proiectul podului dintre Galaţi şi Brăila blocat din considerente politice şi administrative de tot felul, Primăria Galaţi vine cu o nouă idee ce, la prima vedere, pare de domeniul SF, anume aceea de a unui cele două maluri ale fluviului cu ajutorul unui subtraversări, adică cu ajutorul unui… tunel săpat pe sub Dunăre! Ideea a fost prezentată în faţa reprezentanţilor mediului de afaceri gălăţean de city-managerul Aurel Vlaicu, cu ocazia unor consultări privind proiectele care pot duce la dezvoltarea mediul economic local, organizate de Primărie şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Galaţi.
Reprezentantul municipalităţii s-a arătat convins de faptul că tunelul pe sub Dunăre ar putea reprezenta o alternativă mai ieftină, mai rapidă şi mai uşor realizabilă atât din punct de vedere tehnic, cât şi administrativ. Mai exact, investiţia într-un tunel pe sub Dunăre ar putea fi de aproximativ 180 milioane de euro, în timp ce un pod ar depăşi 300 milioane de euro. În plus, dacă în proiect ar fi implicate şi firme din Galaţi, mai bine de 30 la sută din această sumă ar putea rămâne în aici, ceea ce ar fi un stimulent considerabil pentru economia locală.
„În momentul de faţă, în Primărie există firma PricewaterhouseCoopers (PwC) care efectuează un audit şi, printre altele, ne-a furnizat datele unui studiu de pre-fezabilitate referitoare la acest proiect. (…) Ideea cu subtraversarea a venit datorită faptului că aici, fiind Dunărea Maritimă, a construi un pod care să aibă înălţimea de minim 40 m ar trebui să ducă la o descărcare de câţiva kilometri în stânga şi în dreapta lui şi costurile ar fi enorme, ca să nu mai spunem de timpul de execuţie şi avizele necesare. Un tunel nu este, desigur, simplu de realizat, dar este mult mai ieftin şi mult mai la îndemână pentru noi, din toate punctele de vedere”, a declarat city-managerul Aurel Vlaicu. Acesta a precizat că, în cursul săptămânii trecute, a discutat la Bucureşti, la Ministerul Finanţelor, posibilitatea de a susţine acest proiect printr-o emisiune de obligaţiuni ce ar putea fi lansată chiar în cursul acestui an, pentru realizarea studiilor de fezabilitate, studiul geotehnic, proiectul tehnic etc.
„Acest proiect este vandabil şi poate să aducă investiţii într-un regim de parteneriat public sau de concesiune”, a subliniat în faţa oamenilor de afaceri reprezentantul municipalităţii.

Galaţiul şi harta rutieră

Fie că este vorba de un pod, fie de un tunel, acesta ar putea pune Galaţiul pe harta marilor proiecte rutiere. Ar fi o legătură importantă pentru transporturile pe axa nord-sud, care nu ar mai fi nevoite să ocolească judeţele Galaţi şi Brăila, dar şi din perspectiva proiectului viitoarei autostrăzi a Mării Negre. „M-am uita şi eu pe hărţile de la CNADR. Această zonă este ocolită pentru că nu se descarcă nicăieri. Dunărea, pentru proiecte rutiere, e o barieră naturală. Dacă noi facem această traversare, altfel o se deseneze drumurile! Şi foarte important, pe lângă faptul că tot nordul va veni încoace, nu trebuie să neglijăm legătura cu Odessa. Aici, la Galaţi, avem şi schimbul de cale ferată, posibilitate care nu mai există decât la Iaşi. Este un atu pe care trebuie să-l folosim. Iar din momentul în care deblocăm drumul aici şi se duce mai departe, în sud, vine şi guvernatorul de la Russe cu proiectele sale, pentru că are şi el interes să se lege cu România”, a mai declarat city-managerul. Într-adevăr, la sfârşitul anului trecut, la ultima întâlnire a autorităţilor din Giurgiu cu cele de la Russe, s-a vorbit de necesitatea existenţei mai multor legături de pe o parte şi de alta a Dunării şi a fost evocată inclusiv varianta… construirii unui tunel pe sub fluviu! Guvernul Bulgar ia, de altfel, în considerare de mai mult timp această variantă, iar fondurile europene puse la dispoziţie prin bugetul 2014 – 2020 sunt considerate o bună oportunitate pentru a dezvolta astfel de proiecte.

Avem deja o legendă

Interesant este că, ideea unui tunel pe sub Dunăre nu este chiar nouă pentru gălăţeni. Există chiar o legendă despre un tunel secret care, pe timpuri, îşi avea intrarea undeva, lângă biserica Precista şi care traversa Dunărea, până pe malul tulcean. Tunelul era, se spune, folosit de vechii boieri pentru a-şi pune la adăpost averile în timpuri de restrişte, dar, la un moment dat, nu se ştie din ce motive, gurile tunelului au fost închise şi acoperite cu pământ. Revenind în vremuri mai apropiate, podul peste Dunăre – brăilenii sunt, teoretic, chiar mai avansaţi decât noi din acest punct de vedere - a devenit şi el un fel de legendă urbană, iar city-managerul Aurel Vlaicu spune că este conştient de acest lucru. „Într-adevăr, din motive pe care nu le mai amintim aici, proiectul unui pod peste Dunăre la Galaţi a fost dusă în derizoriu. Dar, ce facem? Stăm să aşteptăm ce se poate întâmpla când vorbim de două sau trei entităţi care diverse motive, cum ar fi cele politice sau administrative sau din cine ştie ce alte motive se înţeleg mai greu sau încercăm să facem ceva aici, la Galaţi, care poate fi la îndemâna noastră, a gălăţenilor?”, se întreabă retoric reprezentantul municipalităţii. Primul pas spre demararea unui eventual proiect al subtraversării Dunării va fi, poate chiar în cursul acestei luni, de a convinge Consiliul Local Galaţi să sprijine un astfel de proiect. „Va fi nevoie în primul rând de un studiu de impact care să clarifice un lucru: dacă ideea este sau nu fezabilă. Dacă răspunsul este „da”, mergem mai departe cu definitivarea unui studiu de fezabilitate cu tot ce presupune el şi găsirea unor investitori, dacă răspunsul este „nu”, ne ducem frumuşel la Brăila şi ne rugăm de ei să dea drumul odată la proiectul cu podul”, spune reprezentantul municipalităţii.

Tehnologia există, să vedem practica

Tehnologia pentru a săpa un tunel pe sub Dunăre există. Nu vorbim aici, neapărat, de tunelul de sub Canalul Mânecii, dar, la noi în ţară, „cârtiţele” uriaşe au săpat tunelurile pentru metroul bucureştean inclusiv pe sub cursul de apă al Dâmboviţei. Desigur, Dunărea nu-i Dâmboviţa, dar soluţiile tehnice există, nu numai pentru săparea tunelului propriu-zis, ci şi din punct de vedere al siguranţei pe care un astfel de proiect trebuie să o ofere. Teoretic, dacă există front de lucru, un astfel de tunel ar putea fi săpat în nouă luni de zile. Pe de altă parte, şi tehnologia pentru construirea unui pod există. Dar, după cum s-a văzut în ultimii 20 ani, tehnologia ca tehnologia, practica ne omoară.

Citit 8013 ori Ultima modificare Duminică, 10 Februarie 2013 17:01

50 comentarii

 • postat de florin
  Miercuri, 13 Februarie 2013 11:54
  Aveti idee oameni buni citi bani a cheltuit municipalitatea pentru studii de fezabilitate sau pentru proiecte nerealizate in cei 23 de ani ? s-ar putea sa va ingroziti. Si toate astea pe banii nostri, bani dati la diferite firme de casa. Daca faceti niste sapaturi o sa va cruciti citi bani sau dat pe proiecte nerealizate niciodata si care inseamna bani pierduti. Si in Rominica nu raspunde nimeni......moarte , vino moarte.....Sven Hassel.
  0
  0
  Raportează
 • postat de costy
  Marți, 12 Februarie 2013 16:05
  nu suntem in stare sa reparam un tunel feroviar gata facut, se lucreaza la el de 20 de ani , suntem tare idioti sa credem ca se poate face un tunel pe sub Dunare, chiar asa naivi ne cred acesti SF-isti?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Pentru Tudor, cu dragoste
  Marți, 12 Februarie 2013 15:31
  Draga Tudorele,
  Creca esti mai tare decat Apollodor sau Saligny, de ti-ai dat seama asa dintr-o simpla aruncare cu vederea, ca-i mai simplu sa faci tunel...Ca cica malurile au inaltimi diferite, d-aia...Apoi bre, da la inundatii ce facem? Si cam cat excavam? Si la ce adancime? Ca aci e cam loess si nu prea tine, asa mi-a zis mie profu de geogra...da ce stie ala...Asa ca ma voi arunca in Dunare, da mai la vara sa nu stric tunelu. Si ma gandeam sa incep o afacere cu lut, sa vand la chinezi, ca o sa avem atata de n-o sa stim ce sa facem cu el...
  0
  0
  Raportează
 • postat de jiack
  Marți, 12 Februarie 2013 11:29
  ma foarte mir sa citesc comentariile de mai jos si sa vad naivi [ ca sa nu zic PROSTI] care au timp sa creada toate rahaturile astea nascocite de minti bolnave

  pute a rahat si kakat toata urbea galateana si ei au idei cu tuneluri si regionalizari nascocite de cretini si parakretini.

  nu te mai mira de ce fura jigodiile cu sutele de milioane de euro.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ivanescu
  Marți, 12 Februarie 2013 11:20
  Se gasesc investitori,lucrarile de infrastructura sunt esentiale,pod-tunel,aeroport,sosele,nu au legatura cu saracia,din contra se vor creea locuri de munca in executie,si alte investitii.Capul sus nu in pamant.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Bogdan
  Marți, 12 Februarie 2013 09:23
  Felicitari pentru idee! Felicitari pentru studiu de pre-fezabilitate!
  Galatiul a fost privat timp de 8 ani de investitii care sa genereze locuri de munca si opertunitati in afaceri.
  Respect pentru initiatori!

  Bogdan
  0
  0
  Raportează
 • postat de Inginerul Costel
  Marți, 12 Februarie 2013 08:39
  Cu primar fundas central.........................city manager de import (de hotii nostri eram satuli) nu ne mai mira nimic......au inventat inca un proiect (care in cazul cel mai fericit va primi finantare sau va gasi un fraier de constructor sa mearga pe varianta credit furnizor) de la care sa jumuleasca cat se poate.Ca urmare a unui audit care a costat cat a costat a aparut o noua organigrama cu aceeasi oameni mixati in alte posturi............................Cea mai mare teapa pe care o putea lua Galatiul a fost alegerea in functie de primar a lui Marius Stan....................cum draq sa renunti la un salariu de 500.000 euro pt salariul unui primar de aprox 2000 euro pe luna
  0
  0
  Raportează
 • postat de soferul 2014
  Luni, 11 Februarie 2013 21:06
  Aurel Vlaicu sau Traian Vuia, cum te-o fi chemand, ai gandit mult cu neuronul matale?
  Nu a obosit cumva?
  Se poate face si teleferic daca vrei.
  Asa am ajuns cu primar fotbalist si city manager cu SF-uri in cap.
  0
  0
  Raportează
 • postat de flo
  Luni, 11 Februarie 2013 19:59
  SF in mintea unora cu privirea ingusta blocata in comunism! Tunelul se poate face si fara ,,cartite" asa cum a fost tunel facut in Boston sau la Istanbul, prin construirea pe uscat a SECTIUNILOR din tunel, dragata Dunarea pe unde o sa fie tunelul, scufundate sectiunile de tunel, apoi acoperite! Este si mai ieftin decat ,,cartitele, si mai rapid! Asa cum in Istanbul si in Boston (doar din ce stiu) este viabil si functioneaza fara probleme se poate si in secolul 15 in care ne aflam in Romania!
  AAAAAAA, am uitat sa imi dau doua palme sa ma trezesc! La noi nu tehnica sau banii sunt problema, ci doar banii care sunt de furat si birocratia!
  P.S. Parerea mea este ca un aeroport ar fi mult mai necesar decat podtunelul!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Andrei
  Luni, 11 Februarie 2013 18:36
  Ce exclusivitate, am vazut la Vox Tv acum 2 saptamani.
  0
  0
  Raportează
 • postat de pablo
  Luni, 11 Februarie 2013 17:15
  daca tot se aduce ideea de pod/tunel de ce nu s-a dezvoltat oare orasul peste dunare?cu ocazia asta regularizam cursul Dunarii, exista sol mai bun(cred) si ar parea mai metropola, decat cartierul Siret.
  aaaa.....sunt ambitii...de alea prostesti
  0
  0
  Raportează
 • postat de Baronul von Munhausen
  Luni, 11 Februarie 2013 16:41
  Gata ne-am procopsit! Canalul Manecii la Galati! Ca primarul nostrum puicusorule mai rar cineva! Dar mai bine facem tunelul in sens invers sa ne scoata la Paris?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Axon
  Luni, 11 Februarie 2013 16:23
  Vai saracul podul meu.... cum a murit si cui ne-a lasat ! Dar nici cu tunelul nu suntem mai breji. Doua intrebari: 1. De cand un pod este mai ieftin decat un tunel? si 2, Cate tuneluri sunt pe sub Dunare pe tot parcursul ei prin Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, Bulgaria sau Romanica?
  0
  0
  Raportează
 • postat de se poate
  Luni, 11 Februarie 2013 16:15
  propun ca tunelul sa plece din zona ELICE poate asa scapam si de Gropzila,glumeam.....stiati ca un galatean care a lucrat pe la tuneluri si metrou acum are o echipa de vreo 12 specialisti si cred ca au terminat deja o retea subterana complexa pe coasta de vest USA?
  0
  0
  Raportează
 • postat de @stefan badita, toata stima ,UK.
  Luni, 11 Februarie 2013 15:38
  Ca sa fim foarte eficienti in acest proiect ar trebui mai intai sa construim o sinagoga pe malul celalalt ,restul drumurilor cu tunel si pod vor "veni" de la sine ,si cu stadion ,bonus . Altfel .visele noastre ...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marks
  Luni, 11 Februarie 2013 15:33
  Citesc comentariile si vad ca toti sunt destepti si injura. Intr-adevar ploiticienii romni si galateni merita asa ceva. Promisiunile neonorate ani de zile, prea multa balacareala intre ei ne pot face sa fim neincrezatori. Totusi ideea e buna. Sa dea domnul sa se faca. Cat priveste comentariile cu saracia, aici pot sa raspund scurt. Fara infrastructura de transport n-o sa vedem nici uzine , nici fabrici , nici investitii la Galati. Ce nu inteleg e inflatia de studii. Studiu de prefezabilitate , studiu de impact , studiu de fezabilitate. Pai toate dureaza si mananca toti banii de tunel?!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tudor
  Luni, 11 Februarie 2013 15:28
  Imi place ca mai sunt si oameni care nu sunt incuiati ca Tudor. Dar ma intreb daca cei care au scris sunt galateni sau braileni fustrati. Domnule Vlaicu eu ca galatean va sustin ideea, numai sa fie si ralizabila. Daca pornim din prima cu ideea ca e SF, nu vom progresa niciodata.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tudor
  Luni, 11 Februarie 2013 15:22
  @Mirel pai daca suntem la coada nu ar trebui sa facem ceva? Macar pe infrastructura? Suntem la coada dar refuzam orice proiect pentru ca e SF, e somaj, e saracie sau ce au mai scris alti retarzi pe aici, care nu are nici o legatura. Suntem saraci dar cu masina la bloc, si daca tot suntem saraci cu masini de ce sa nu avem tunel sau pod? Dar tunelul pare ceva mai bun, pentru ca malurile au inaltimi diferite si podul ar costa mai mult, pentru ca se fac ajustari.
  @avioane, Kasanova si altii aruncati-va in Dunare...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Apolodor din Damasc
  Luni, 11 Februarie 2013 15:20
  Singura sansa sa faca ceva, pod, tunel ce-o fi e sa gaseasca unul cu bani, de la noi, de-afara, sa-l faca si dupa aia sa-l lase sa-si recupereze investitia cu taxa ce se va percepe pentru trecere, ba chiar inca 10 ani dupa ce s-a amortizat. Dar investitorii nu au curaj sa faca asa ceva pt. ca azi semneaza un contract cu cei din actualul guvern, maine vin alti bezmetici, dau alte legi si ramane omul cu buza umflata. Dar noi, din surse proprii sa facem asa ceva?????? Vorba aia,, FOAMEA RAU IN CUR NE-MPUNGE, NOI FUGIM DAR EA NE-AJUNGE,,
  0
  0
  Raportează
 • postat de x
  Luni, 11 Februarie 2013 15:16
  Asta numiti voi „lucruri trasnite”, ”fabulatii”, ”vise” ? Vedeti articolul „Astazi, la centrul eparhial...” in care autoarea, Maria Stanciu, disimulata si-n comentatorul ”Gigel” abereaza la greu. Poate e mai bine sa punem de-o noua biserica-n oras decat un pod/tunel, ar spune casio, daca l-am intreba.
  0
  0
  Raportează
 • postat de avioane
  Luni, 11 Februarie 2013 14:33
  AUREL VLAICU viseaza ...avioane....
  0
  0
  Raportează
 • postat de VASILESCU MIREL
  Luni, 11 Februarie 2013 14:26
  Domnule Amalinei numai scrieti toate prostiile alesilor de la PRIMARIA GALATI ,stiu ca aveti indicatii de la liberalul DOMN BAILA..Galatenii sunt vai de capul lor(saraci,someri,cersetori pe strazi si in cimitire)si noua ne trebuie tunel.MIine poimine o sa aud ca vor sa trimeata vreo racheta pe luna cu consilieri locali(USL,PDL,PPDC eventual si cu vreun PEREMIST).TREZITIVA DRAGILOR LA REALITATEA ROMANIEI DE ASTAZI NU VEDETI CA SUNTEM COADA EUROPEI DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE.Sa auzim de bine si sa ne transmiteti lucruri realizabile nu povesti de adormit copiii
  0
  0
  Raportează
 • postat de Kasanova
  Luni, 11 Februarie 2013 14:24
  Ihi, nici macar metrou in Capitala n-am fost in stare sa dezvoltam, facem tunel la Galati ca-i mai ieftin ca podu cica...petarde aruncate sa distraga atentia de la problemele reale. Adica deviem circulatia pe Faleza ca nu suntem in stare sa astupam inginereste o groapa, ne ia decenii ca sa renovam o sala de sport, nu avem un cinematograf dar vom avea tunel? Ala care a scos asa ceva pe gura trebuie arestat pt port ilegal de creier! Mai bine ne-am intreba de ce se asfalteaza in mijlocul iernii gaurile care vor reaparea in primavara, de ce nu avem paturi si doctori in spitale, de ce rata somajului creste de la o zi la alta, de ce scade natalitatea si cate si mai cate....Avem parte in schimb de o gramada de ziare si televiziuni care ne aburesc cu fel si fel de idei venite din partea unor politicieni care ne cred la fel de prosti ca oile...
  0
  0
  Raportează
 • postat de capula...pod
  Luni, 11 Februarie 2013 14:14
  un mare motiv pentru care podul nu s-a realizat pâna acum este si ca infrastructura care duce spre pod costa la fel cât podul, daca nu si mai mult.
  podul/tunelul il poate face un particular in regim de concesiune/orice orice, (si o sa il faca, doar are interes ca isi scoate poate banii din taxa pe fiecare masina care tranziteaza), dar statul e în stare sa faca drumuri care sa convearga spre pod, si la galati, si la tulcea? ca si astea costa bani muulti
  plus ca tot drumul de pe malul Dunarii pâna la Tulcea (si poate mai departe spre constanta) trebuie adaptat si refacut - cu benzi suficiente, la standarde de anii 2000 si ceva...
  la cum avanseaza la noi constructia de astfel de drumuri si la cum se implica statul .....ajungeti singuri la concluzia realista.......
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tudor
  Luni, 11 Februarie 2013 13:59
  Proiectul nu este SF, au fost facute tunele de acest fel muuuult mai mari, numai ca trebuie studii, bani si specialisti. Unele comentarii sunt de-a dreptul deplasate. Si in alte tari care au somaj, si alte probleme sunt constructii de acest fel, nu vad legatura. Adica dupa ce ca suntem cum suntem nu avem dreptul la asa ceva? Si credeti a daca nu s-ar construi am avea noi ceva de castigat? S-ar reduce somajul? Acest tunel ar crea locuri de munca. Plus de asta un pod de unde ar putea porni? Chiar vreau sa stiu, caci cele doua maluri sunt la inaltimi diferite, iar in margine sunt cladiri.
  Prefer sa traiesc intr-o tara ca China in care e somaj, saracie, dar macar duc proiecte la capat gen podrui f mari, tunele f mari, tren de mare viteza, zgarie nori etc., dacat intr-o tara ca Romania unde sunt probleme economice dar si pe partea de infrastructura.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cir
  Luni, 11 Februarie 2013 12:52
  Ar fi minunat sa se intample, desi un pod e o constructie mai frumoasa.
  Pe domnul profesor dr. ing Cosovliu l-a intrebat cineva ? Se preteza natura solului de la Galati la acest tip de constructii ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Doare rău capul?
  Luni, 11 Februarie 2013 12:48
  Durere, noi nu suntem în stare să ne plătim apa rece, apa caldă și căldura, mâncăm cum putem și ne arde de glumă? Suntem pe locul doi în țară cu șomaj neindemnizat, oameni fără bani ce facem supraviețuire pe aceste meleaguri, azi triste, ieri prea industrializate. Avem o viață la limită, fără perspective, doar pe hârtie și prin mințile unora.
  0
  0
  Raportează
 • postat de dasgiga
  Luni, 11 Februarie 2013 11:54
  VISURI taica VISURI...mai bine ar reveni cu picioarele pe pamant si ar rezolva multe din problemele actuale
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vali
  Luni, 11 Februarie 2013 11:31
  Mult mai usor s-ar obtine finantare, fie de la bugetul central prin lobi politic, fie prin fonduri europene, fie prin emisiuni de obligatiuni, fie din bugetul propriu, DACA atat Galatiul cat si Braila s-ar comporta responsabil si cu maturitate si ar gasi naibii o solutie de a merge impreuna ca o adevarata metropola! Inca nu va e clar fratilor ca numai si numai impreuna vom putea scoate si noi si ei capul din mocirla in care ne-am afundat in ultimii 23 de ani si ne afundam incontinuare pe zi ce trece?
  O metropola creta dupa model nemtesc aduce numai si numai beneficii pentru toti incepand cu accesarea de fonduri pentru proiecte mari de infrastructura gen pod/tunel, aeroport, autostrazi si drumuri express etc ceea ce inseamna locuri de munca in mama lor de fraieri care ne tot conduc dupa propriile interese si refuza sa gandeasca!
  0
  0
  Raportează
 • postat de suparatru`
  Luni, 11 Februarie 2013 11:03
  1. nea` Aurel Vlaicu a incurcat zilele din calendar: a crezut ca-i intai aprilie si deci poate sa mai puna de o pacaleala
  2. ziaristii sunt fericiti, au gasit un subiect teribil de pe urma caruia vor trai bine mult timp
  3. din poza expusa lipseste celebra luminitza de la capatul tunelului ....
  4. postarea lui ``un galatean`` (de la ora 10,20) este excelenta - i-mi place !
  5. Ha, ha, ha, articolul este comic tare, orasul se duce ``la vale`` din multe puncte de vedere, iar unii viseaza/fabuleaza/exagereaza. Propun ca tunelul sa fie centrul regiunii de sud est a tarii .....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Blade
  Luni, 11 Februarie 2013 10:48
  In Galati, nu se va face nimic, fara initiativa particulara a cuiva... Cei ce azi fac propuneri fanteziste, de fapt isi bat gura de pomana. Nu ei sunt cei ce decid ceva in acest oras. Daca, sa zicem, s-ar hotari Lishinschi sa spuna ca face un asa tunel, ar fi credibil. Dar ageamii de prin institutiile parazitare, isi bat joc de imbecilitatea marii majoritati din Galati. Miile de tampiti ai orasului, pun botul la asemenea povesti. Se iluzioneaza, apoi se duc la crasma din cartier si dai vorba goala si betie. Uite asa, vine iar ziua alegerilor si in oras, totul este praf, aidoma celor ce voteaza cu capul plin de bautura, de doua decenii.
  In orasul Galati, trb sa vina la primarie, oameni potenti financiar, nascuti si crescuti aici, cu legaturi puternice in lumea normal/ reala nu in cea imaginara, ca acest venetic de Stan. Asta viseaza stadion de vis, intr-un oras care moare putin cate putin. Lasati basmele de adormit copii si faceti ceva. Altfel, aici va fi o ruina!
  0
  0
  Raportează
 • postat de pablo
  Luni, 11 Februarie 2013 10:35
  desi este o gogoasa, daca e sa se realizaze, sper sa nu faca precum lucrarea pentru canalizarea orasului.
  noi nu avem diguri la dunare si facem ....
  suntem prea futuristi si avem gandire ....
  0
  0
  Raportează
 • postat de un galatean pt. aurel vlaicu
  Luni, 11 Februarie 2013 10:20
  Nea "aviatorule" in loc sa aberezi pt. a prosti "prostii" , mai bine te-ai gandi sa-ti sapi un tunel pana la "Ghita Vasiliu" ,pt. a ajunge cat mai repede acolo, ca ........ loc de veci sigur ti-ai tras, pe aleia principala, in fata, sa vada tot boboru' ce baiat "destept" ai fost !
  0
  0
  Raportează
 • postat de De Galati..
  Luni, 11 Februarie 2013 10:18
  Oricum dupa ce se naste regiunea asta 2 sud-est ,obligatoriu se va face un pod (tunel) peste Dunare pentru acces scurt si direct intre judetele componente.
  Iar ca sa faci un pod,(tunel)..tot undeva in afara orasului Galati sau Braila trebuie sa il faci ca altfel nu ai cum.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eu
  Luni, 11 Februarie 2013 10:17
  Tovarasi, mai putintica vorba si mai multa munca, daca se poate. Mai lasati ziarul de partid si apucati-va de treaba. Cu totii stim ca datul din gura e mai putin solicitant pentru neuroni, dar totusi in afara de o varuiala de borduri, cosmetizat copaci, alte marete realizari nu se prea vad prin urbea noastra.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Liviu
  Luni, 11 Februarie 2013 09:38
  Se scufunda Faleza superioara la Elicie si noi facem tunel pe sub Dunare.Cat de tare poate fi asta ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Catalin
  Luni, 11 Februarie 2013 09:30
  Galatiul se scufunda si noi facem tunel.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion
  Luni, 11 Februarie 2013 09:24
  Asta, acum, este o petarda. Alesii nostri ar trebui sa bata fierul acum pe regionalizare pentru ca, dupa cum se vede, galatiul nu-i in niciun fel, in acesta schema. Al 6-lea sau al 7 -lea oras ca marime din tara! sa va fie rusine, netrebnicilor!
  0
  0
  Raportează
 • postat de gogu
  Luni, 11 Februarie 2013 09:23
  Pentru viitorul Galatiului ar fi vital Si nu ma joc cu vorbele.Odata cu regionalizarea, cu ,,capitala" administrativa la Braila ne ia dracu.Sunt dusmanii nostri nr.1, ,,ungurii" galatenilor...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alecu
  Luni, 11 Februarie 2013 08:30
  Copiii spun lucruri trasnite! La aceasta emisiune ar trebui sa mearga d-l Aurel Vlaicu cu aceasta propunere.Pacat de numele pe care il poarta si de faptul ca nu s-a gandit la o trecere peste Dunare, cu avionul....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Fulger Costel
  Luni, 11 Februarie 2013 08:16
  Speram sa incep saptamana asta mai optimist dar.....Abia am o saptamana decand am venit acasa,LA GALATI si-mi vine sa-mi iau lumea- n cap!!!Galatiul arata ca un ORAS MORT:mizerie,gropi ,caini -ADEVARATE HAITE !!! Si ce Dumnezeu o mai fi ca-s cam multe ! A,era sa uit de drumul dintre Galati si Garboavele care arata ca dupa BOMBARDAMENT,a fost razboi intre timp pe aici?Intrebarea mea e simpla:UNDE SUNT BANII NOSTRI???DE proiecte frumoase nu ducem lipsa nici noi cand visam,TREZITI-VA la realitate ALESII LU' PESTE !!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Renegatul
  Luni, 11 Februarie 2013 07:45
  Astea-s basme de adormit copii... Tunel pe sub Dunare...e usor de zis...la ce adancime sapati tunelul? Cu ce scule? Industria romaneasca nu mai exista...de unde resurse? VA pregatiti din timp pt alegerile viitoare?? Cu care oameni de afaceri ati discutat? Au si ei vreun nume? Price Waterhouse astia au mai colaborat si Cu PSDR in trecut...de ne promitea Agaton cel mai cel, cel mai nevazut... Dracula Park, anuntat la protv de faimoasa Esca, la ora de maxima audienta, locatia fiind Sighisoara, apoi Agaton a inceput sa-l mute la Sibiu, apoi la Brasov, apoi pe litoral si Ca Ultima locatie Baneasa...cica e aproape de aeroport, sanchi...si uite asa l-a facut pe dracu la parc. Studiul asta de prefezabilitate e o mare goanga...studiul Este doar de fezabilitate, incepand de la ideea in sine pana la momentul inceperii lucrarii... Domnul Aurica Vlaicu, nu vreau sa-i spun Aurel, pt Ca ma duc Cu gandul la cel care a inventat roata de la avion...nu ar fi interesat sa faca UN anunt oficial si sa faca UN apel concitadinilor intrebandu-I daca pot veni Cu o idee la UN pod Sau tunel, ori vreun punct de teleportare de pe-un mal pe celalalt...care sa se incadreze intr--UN anumit buget?!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ss
  Luni, 11 Februarie 2013 05:45
  Ba jegurilor ,,cand o sa rezolvati problema ruinelor din sat galati ? pe strada domneasca ,,,heheh numai ruine sau constructii neterminate , unele de pe timpu lui Ceasca ,,si alte cate si mai cate gunoaie ,,in curand galatiul o sa arate ca Somalia ...si mai aveti mizeria de tupeu tyganesc specific ,,sa ,,visati la tunel pe sub Dunare ...vai de mama voastra ....hheheheh
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ss
  Luni, 11 Februarie 2013 05:36
  Baaaa ,,voi ati baut apa de la caine sau de la flori ..ce drak aveti ma ? Tunel pe sub Dunare ,,cine naiba ar avea tupeu sa treaca prin el ,,asta in cazul cand ar fi gata ,,hheh cu smenurile pe care le fac baietii din constructii sau drumuri ,,cade tunelul pe tine...hheh ...Ba vitelor ,,voi nu puteti sa finalizati reparatiile de la tunelul din bariera traian ,, mereu se surpa etc... si mancati rahat ,,,tunel pe sub Dunare ...auzi tu ..foamea-i cat casa pe voi si visati la sf-uri ,,drumurile cand le faceti , strazile din sat galati , cand ? si cate si mai cate ,,,si voi vreti tunel pe sub Dunare? panaramelor ,,,,heheh
  0
  0
  Raportează
 • postat de ADM
  Luni, 11 Februarie 2013 02:21
  Şi eu am scris că soluţia ar fi un tunel pe sub Dunăre, dar nu un tunel clasic. Am văzut cum fac alţii, toarnă segmentele tunelului din beton, sapă un canal pe fundul apei, le bagă acolo, le lipesc, le astupă, scot apa din ele şi gata, ai tunelul fără să sapi prea adânc. Bine că Dunărea e foarte tulbure şi ar trebui găsite anumite soluţii tehnice, dar nu cred că ar fi foarte complicat.

  Fără pod sau tunel făcut în viitorul apropiat s-ar putea ca pentru Galaţi să devină prea târziu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Necula
  Luni, 11 Februarie 2013 01:59
  „Va fi nevoie în primul rând de un studiu de impact care să clarifice un lucru: dacă ideea este sau nu fezabilă. Dacă răspunsul este „da”, mergem mai departe cu definitivarea unui studiu de fezabilitate cu tot ce presupune el şi găsirea unor investitori"
  Da studiul de inpact al podului cat a costat si de ce nu ar folosi si tunelului ? Trebuie oare alti bani aruncati in vant la firmele Israeliene ? Avem impus in buget astfel de cheltuieli ? sau pentru ei exista fonduri speciale ? Parca erau si parteneri in constructia podului, la tunel oare nu se baga ? Si chinezii sunt buni tarnacopi si fara barba. Mai facem niste vizite prin China, ne mai plimbam putin si uite asa vin si alegerile viitoare si iar incepem cu aeroportul, cu podul si apoi tot la tunel ajungem.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Traian Vuia
  Luni, 11 Februarie 2013 01:55
  si marmota invelea ciocolata in staniol...nu zice nimeni cat a costat proiectul PwC care primeste ban peste ban de la primarie pentru SF si utopie...cat costa auditul...care sunt comisioanele intermediarilor, samdAtentie, in editia de maine se va vorbi de un sistem antigravitatie care ne va permite sa traversam apa ca magicienii. Studiul de proiect apartine tot PwC! Atentie, nu se pronunta P. W.C.!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Luni, 11 Februarie 2013 01:55
  Ideea unui tunel am avut-o si eu cu cati-va ani in urma! Exceptand piedicile celor de la Navrom daca am mentionat bine... nu sunt interese de sus de nici o culoare. Au inceput sau avut Dacii pod, au inceput nemtii pod... dar in 70 de ani noi vorbim la nivel teoretic... Pentru pod este tarziu.... doar sa-l faca ungurii sau nemtii acum. Dar tunel suna o idee buna mai ales tunelurile de sub oras ar fi o tractie turistica daca s-ar dezvolta ideea la un nivel mai avansat si serios in 50 de ani ar fi ceva de vis!
  Machetat si cartografiat tot orasul, studiat teresamentul, permeabilitatea solului, deplasarile panzelor freatice... ar fi posibil... multe sunt dar nu sunt creiere... sau nu au acces la programe UE etc etc..
  IMPOSIBIL ESTE SA NU VREI SAU SA NU-TI PESE! TIPIC ROMANESC! Nemtii fac Kaufland cu 4-6 etaje pe un terasament instabil lucrand si pe ploaie!
  Noi nu am fost in stare sa construim macar o parcare sau un magazin universal in atatia ani acolo! RUSINE SA NE FIE! MAI ALES CELOR DE SUS ... mos tradator si iubitori de voturi din partea rommilor nea durbacel... si mos nico lae!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radu de Galati
  Luni, 11 Februarie 2013 01:46
  Am facut aceasta propunere cu cateva luni in urma pe acest ziar, atunci cand Stan propunea poduri si aeropoarte. Daca vine Itic si cu Strul cu aceeasi propunere sigur ca se poate daca vine un roman atunci sa mai vedem, nu-I asa? Price Waterhouse Coopers este o companie evreeasca care suge fonduri din lumea a treia asa ca prezinta mult mai multa credibilitate
  Vorbind insa de pretz? daca arestam toti infractorii din Galati si Braila se poate face tunelul in 6 luni si poate se va gasi si comoara Romanilor ingropata sub dunare.
  Singura problema ar fi interesele personale ale alesilor locali.
  0
  0
  Raportează
 • postat de stefan badita
  Luni, 11 Februarie 2013 00:30
  daca se realizeaza este foarte bine! daca nu, va fi o alta gogoasa, pe care pun pariu ca o vor exploata peste 4 ani! sunt constient ca este posibil ca subtraversarea sa inceapa prin ultimu an de mandat... ca sa mai obtina un mandat!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.