VIDEO / EXCLUSIVITATE Propunerea Primăriei: În loc de pod, tunel pe sub Dunăre!

VIDEO / EXCLUSIVITATE Propunerea Primăriei: În loc de pod, tunel pe sub Dunăre!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O subtraversare a fluviului ar putea fi o alternativă mai ieftină, mai rapidă şi mai uşor realizabilă atât din punct de vedere tehnic, cât şi administrativ, susţine city-managerul Aurel Vlaicu * Compania PricewaterhouseCoopers (PwC) a prezentat un studiu de prefezabilitate care susţine opinia municipalităţii * Investiţia s-ar ridica la 180 milioane de euro şi s-ar putea realiza printr-un parteneriat public-privat


Cu proiectul podului dintre Galaţi şi Brăila blocat din considerente politice şi administrative de tot felul, Primăria Galaţi vine cu o nouă idee ce, la prima vedere, pare de domeniul SF, anume aceea de a unui cele două maluri ale fluviului cu ajutorul unui subtraversări, adică cu ajutorul unui… tunel săpat pe sub Dunăre! Ideea a fost prezentată în faţa reprezentanţilor mediului de afaceri gălăţean de city-managerul Aurel Vlaicu, cu ocazia unor consultări privind proiectele care pot duce la dezvoltarea mediul economic local, organizate de Primărie şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Galaţi.

Reprezentantul municipalităţii s-a arătat convins de faptul că tunelul pe sub Dunăre ar putea reprezenta o alternativă mai ieftină, mai rapidă şi mai uşor realizabilă atât din punct de vedere tehnic, cât şi administrativ. Mai exact, investiţia într-un tunel pe sub Dunăre ar putea fi de aproximativ 180 milioane de euro, în timp ce un pod ar depăşi 300 milioane de euro. În plus, dacă în proiect ar fi implicate şi firme din Galaţi, mai bine de 30 la sută din această sumă ar putea rămâne în aici, ceea ce ar fi un stimulent considerabil pentru economia locală.

„În momentul de faţă, în Primărie există firma PricewaterhouseCoopers (PwC) care efectuează un audit şi, printre altele, ne-a furnizat datele unui studiu de pre-fezabilitate referitoare la acest proiect. (…) Ideea cu subtraversarea a venit datorită faptului că aici, fiind Dunărea Maritimă, a construi un pod care să aibă înălţimea de minim 40 m ar trebui să ducă la o descărcare de câţiva kilometri în stânga şi în dreapta lui şi costurile ar fi enorme, ca să nu mai spunem de timpul de execuţie şi avizele necesare. Un tunel nu este, desigur, simplu de realizat, dar este mult mai ieftin şi mult mai la îndemână pentru noi, din toate punctele de vedere”, a declarat city-managerul Aurel Vlaicu. Acesta a precizat că, în cursul săptămânii trecute, a discutat la Bucureşti, la Ministerul Finanţelor, posibilitatea de a susţine acest proiect printr-o emisiune de obligaţiuni ce ar putea fi lansată chiar în cursul acestui an, pentru realizarea studiilor de fezabilitate, studiul geotehnic, proiectul tehnic etc.

„Acest proiect este vandabil şi poate să aducă investiţii într-un regim de parteneriat public sau de concesiune”, a subliniat în faţa oamenilor de afaceri reprezentantul municipalităţii.

Galaţiul şi harta rutieră

Fie că este vorba de un pod, fie de un tunel, acesta ar putea pune Galaţiul pe harta marilor proiecte rutiere. Ar fi o legătură importantă pentru transporturile pe axa nord-sud, care nu ar mai fi nevoite să ocolească judeţele Galaţi şi Brăila, dar şi din perspectiva proiectului viitoarei autostrăzi a Mării Negre. „M-am uita şi eu pe hărţile de la CNADR. Această zonă este ocolită pentru că nu se descarcă nicăieri. Dunărea, pentru proiecte rutiere, e o barieră naturală. Dacă noi facem această traversare, altfel o se deseneze drumurile! Şi foarte important, pe lângă faptul că tot nordul va veni încoace, nu trebuie să neglijăm legătura cu Odessa. Aici, la Galaţi, avem şi schimbul de cale ferată, posibilitate care nu mai există decât la Iaşi. Este un atu pe care trebuie să-l folosim. Iar din momentul în care deblocăm drumul aici şi se duce mai departe, în sud, vine şi guvernatorul de la Russe cu proiectele sale, pentru că are şi el interes să se lege cu România”, a mai declarat city-managerul. Într-adevăr, la sfârşitul anului trecut, la ultima întâlnire a autorităţilor din Giurgiu cu cele de la Russe, s-a vorbit de necesitatea existenţei mai multor legături de pe o parte şi de alta a Dunării şi a fost evocată inclusiv varianta… construirii unui tunel pe sub fluviu! Guvernul Bulgar ia, de altfel, în considerare de mai mult timp această variantă, iar fondurile europene puse la dispoziţie prin bugetul 2014 – 2020 sunt considerate o bună oportunitate pentru a dezvolta astfel de proiecte.

Avem deja o legendă

Interesant este că, ideea unui tunel pe sub Dunăre nu este chiar nouă pentru gălăţeni. Există chiar o legendă despre un tunel secret care, pe timpuri, îşi avea intrarea undeva, lângă biserica Precista şi care traversa Dunărea, până pe malul tulcean. Tunelul era, se spune, folosit de vechii boieri pentru a-şi pune la adăpost averile în timpuri de restrişte, dar, la un moment dat, nu se ştie din ce motive, gurile tunelului au fost închise şi acoperite cu pământ. Revenind în vremuri mai apropiate, podul peste Dunăre – brăilenii sunt, teoretic, chiar mai avansaţi decât noi din acest punct de vedere - a devenit şi el un fel de legendă urbană, iar city-managerul Aurel Vlaicu spune că este conştient de acest lucru. „Într-adevăr, din motive pe care nu le mai amintim aici, proiectul unui pod peste Dunăre la Galaţi a fost dusă în derizoriu. Dar, ce facem? Stăm să aşteptăm ce se poate întâmpla când vorbim de două sau trei entităţi care diverse motive, cum ar fi cele politice sau administrative sau din cine ştie ce alte motive se înţeleg mai greu sau încercăm să facem ceva aici, la Galaţi, care poate fi la îndemâna noastră, a gălăţenilor?”, se întreabă retoric reprezentantul municipalităţii. Primul pas spre demararea unui eventual proiect al subtraversării Dunării va fi, poate chiar în cursul acestei luni, de a convinge Consiliul Local Galaţi să sprijine un astfel de proiect. „Va fi nevoie în primul rând de un studiu de impact care să clarifice un lucru: dacă ideea este sau nu fezabilă. Dacă răspunsul este „da”, mergem mai departe cu definitivarea unui studiu de fezabilitate cu tot ce presupune el şi găsirea unor investitori, dacă răspunsul este „nu”, ne ducem frumuşel la Brăila şi ne rugăm de ei să dea drumul odată la proiectul cu podul”, spune reprezentantul municipalităţii.

Tehnologia există, să vedem practica

Tehnologia pentru a săpa un tunel pe sub Dunăre există. Nu vorbim aici, neapărat, de tunelul de sub Canalul Mânecii, dar, la noi în ţară, „cârtiţele” uriaşe au săpat tunelurile pentru metroul bucureştean inclusiv pe sub cursul de apă al Dâmboviţei. Desigur, Dunărea nu-i Dâmboviţa, dar soluţiile tehnice există, nu numai pentru săparea tunelului propriu-zis, ci şi din punct de vedere al siguranţei pe care un astfel de proiect trebuie să o ofere. Teoretic, dacă există front de lucru, un astfel de tunel ar putea fi săpat în nouă luni de zile. Pe de altă parte, şi tehnologia pentru construirea unui pod există. Dar, după cum s-a văzut în ultimii 20 ani, tehnologia ca tehnologia, practica ne omoară.

Citit 8357 ori Ultima modificare Duminică, 10 Februarie 2013 17:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.