Încă trei supermarketuri la Galaţi. Kaufland, Lidl şi Dedeman, aproape de deschidere
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Încă trei supermarketuri la Galaţi. Kaufland, Lidl şi Dedeman, aproape de deschidere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Kaufland e aproape gata, Dedeman ar urma să fie terminat în mai, iar un nou Lidl e în stadiul de şantier


Se vede treaba că, săraci cum suntem, tot mai avem ceva putere de cumpărare! Dacă nu aşa ar sta lucrurile, de ce s-ar mai deschide, în oraş, supermarket după supermaket? Marii retaileri îşi aduc noile brand-uri de magazine pe piaţa gălăţeană şi fac schimbări, acolo unde este nevoie. Ce-i drept, mai ales după-amiaza târziu sau în weekend, în cele mai multe dintre marile magazine e aglomeraţie mare, iar gălăţenii abia reuşesc să nu se calce unul pe celălalt pe nervi, împingând cărucioarele cu atenţie, ca să nu-i accidenteze pe cei din jur. Prea puţini ajung la casă cu coşurile pline doldora, dar ce mai contează? Unde-s mulţi cumpărători, puterea retailerului creşte, aşa că toţi suntem bine veniţi, oricât de puţini bani am avea în buzunare.

Mamutul de la Inelul de Rocadă

Construcţia noului magazin Kaufland – al treilea din oraş, după cele din Micro 19 şi Micro 39 – a intrat în linie dreaptă. Unul dintre muncitorii de pe şantierul de la Inelul de Rocadă ne-a declarat, fără să accepte să fie citat, că supemarketul se va deschide pentru public miercurea viitoare, pe data de 17 aprilie. A doua zi, pe 18 aprilie, ar urma să se deschidă şi magazinele din galerie. Omul ne-a spus că în magazin este deja marfă, informaţie pe care o putem corela cu ceea ce am reuşit să vedem cu ochii noştri: tiruri cu marfă care parcau în zonă. Precendentul magazin Kaufland, cel din Micro 39, a fost inaugurat în luna septembrie a anului 2009.

Al treilea magazin Lidl ar trebui să se deschidă vizavi de magazinul Billa 2 de pe Bulevardul Milcov, nr. 66, din Micro 39. Construcţia supermarketului a început de curând. Antreprenor general este Concret Construct din Argeş, iar constructor e Accent SRL din Iaşi. Lucrările se vor finaliza, potrivit afişajului de pe şantier, în luna octombrie. Contactat telefonic, Lidl România a declarat că, cel puţin până la acest moment, inaugurarea celui de-al treilea magazin de la Galaţi nu se află pe agenda de evenimente programate pentru anul în curs. Primul Lidl gălăţean, cel din Micro 17, a fost inaugurat în noiembrie 2012, iar cel de-al doilea, din IC Frimu, în luna ianuarie a acestui an.

Atât supermarketurile Kaufland, cât şi cele Lidl fac parte din concernul Schwarz Gruppe deţinut de omul de faceri german Dieter Schwartz, care are, la cei 74 de ani ai săi, o avere de 21,9 miliarde dolari.

La Brăila e din 2005, la noi, abia vine

Clienţii gălăţeni ai magazinelor Dedeman vor avea de unde să îşi facă cumpărăturile şi în Galaţi. Brăilenii au un astfel de magazin încă de la finele anului 2005. La noi, Dedeman se va deschide în capătul vestic al cartierului Ţiglina III, lângă sediul Ecosal. Unul dintre muncitorii de pe şantier ne-a declarat că magazinul va fi gata şi se va deschide pentru public în cursul lunii mai. Informaţia nu a fost, însă, confirmată telefonic de către grupul Dedeman, ai căror reprezentaţi au spus că nu s-a stabilit o dată de inaugurare şi că vor anunţa public, cu circa o lună înainte, momentul deschiderii.

Rewe şi Auchan rămân pe poziţii 

Chiar dacă numărul supermarketurilor creşte, nici cele existente nu ies de pe piaţă. În Micro 19, spre exemplu, grupul Rewe nu a adus, la începutul acestui an, un nou brand din lanţ, aşa că un magazin XXL a înlocuit fostul Billa. Avem, însă, în continuare, un supermarket Billa în Micro 39, unul la Complex şi la parterului magazinului Winmarkt. Auchan nu şi-a anunţat intenţia de a renunţa la hipermarketul Real, deschis în oraşul nostru în 2007.

Cui îi mai trebuie mari magazine?

Părerile gălăţenilor sunt împărţite: unii spun că avem deja destul supermarketuri în oraş şi că banii noştri nu sunt suficienţi ca să susţină existenţa tuturor, în vreme ce alţii spun că e bine să avem cât mai multe, ca să putem alege şi să ne vină mai uşor să facem cumpărături.

„Eu sunt client de supermarket. Sunt de părere că e bine să fie mai multe pentru că ne vine mai uşor să ajungem la cumpărături. Este adevărat că puterea noastră de cumpărare e mică, dar eu când ajung la casă, la supermarketul de la care cumpăr, văd o mulţime de oameni cu cărucioarele pline. Aşa că se pare că existenţa mai multor magazine este justificată”, a declarat Emil Ciorbă, în vârstă de 79 de ani.

„Depinde dacă mai avem nevoie de noi magazine de acest fel. Sunt oameni care îşi permit să cumpere din supermarket şi aleg aceste magazine şi alţii care nu. Eu consider că e o formă de civilizaţie să avem mai multe supermarketuri în oraş. Eu cumpăr cu mai multă încredere din aceste magazine mari decât din chioşcurile de la colţul străzii. În primul rând că am puţină încredere în modul de păstrare şi în prospeţimea mărfii de la chioşc. Apoi, m-am întâlnit de multe ori cu patroni de chioşcuri care-şi făceau aprovizionarea pentru magazinele lor din supermarketuri. M-am simţit furată. De ce să cumpăr de la colţul străzii, la un preţ mai mare, când pot lua din supermarket?”, este de părere doamna Georgeta Tiron, în vârstă de 48 de ani.

„Cred că avem deja suficiente supermarketuri. Nu ne mai trebuie altele. Deja puterea noastră de cumpărare nu le mai poate susţine”, a apreciat Diana Avădanei, în vârstă de 38 de ani.

Citit 14536 ori Ultima modificare Vineri, 12 Aprilie 2013 09:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.